Мнения за Оземпик?

• 50 480
  • 580
  •   1
Отговори
# 480
Ние със съпругата ми дълго се борихме за дете. За щастие успешно.
Докато бяхме на процедури лекарите ни тъпчеха с какво ли не.
Тогава разбрах колко е слаба човешката воля пред соматичното състояние на организма.
Започнахме да качваме килограми буквално от въздуха. Имах един направо смешен случай.
За целият ден съм изял само една вафла от 120 грама, но вечерта бях качил 500. Просто си безсилен... Не се храниш а качваш Sad .
Съпругата ми винаги е била слабичка и представете си удара по психиката и, когато от 48 качи до 80 килограма.
Започнахме да търсим в американските форуми методи за отслабване. Там хората си споделят добронамерено и си водят статистика.
Първо бях на Фентермин. Отнеха ми книжката, защото излиза при тестовете за наркотици Simple Smile
После минах на Топирамат. Получих камъни в бъбреците Simple Smile
Бупропион+Налтрексон - кръвното ми скочи драстично Simple Smile

И тогава открих Саксенда. И о чудо! Никакви странични ефекти при мен и при жена ми. После минахме на Оземпик, защото е много по-евтин, и не се боцкаш всеки ден.

Установих и че женският организъм е много по-сложен от мъжкия.
И ефектите са много по-трудни за прогнозиране.

Например плановото прекъсване на Оземпик. Прави се основно за да се осигури дренаж на панкреаса, защото панкреатита, ако не дай си боже се случи е много много опасен!
Изобщо панкреатичната фунция трябва да се следи постоянно докато сте на Оземпик.

След всяко рестартиране силата с която действа Оземпик е различна. Дори съм имал случай да обвиня аптекарката, че ми е продала менте, защото изобщо не го усещам.

# 481
  • София
По отношение на свалянето, аз понеже много стриктно си записвам всичко от началото и напоследък започнах да си правя разни анализи - значи първите 15-16кг съм ги сваляла средно по кг на седмица. Средно - тоест има седмици с по 2кг, има седмици с по нищо, но средноаритметично вървят така. Следващите 5кг ми вървят с 3, вече 4 седмици назад, тоест средно по половинка кг на седмица или драстично намаление на скоростта. Но не се оплаквам, аз толкова много кг никога не съм сваляла. От 2 месеца тренирам и с треньор във фитнес силово около 3-4 пъти седмично - това трябваше да го започна по-рано, защото така са ми увиснали телесата, че не е истина, особено на краката.
Единственото, което не правя като хората, е, че не пия достатъчно вода. Държа си каната на бюрото и гледам да пия, но си забравям.

# 482
Бърди, вземи си електронен кантар, който записва кг в ап. Не са скъпи изобщо.

# 483
  • София
Мерси, Абаджиева, то аз съм с електронен, само записването в ап-а си го правя ръчно-крачно Joy - че използвам MyfitnessPal, където записвам какво съм яла, че следя калории и протеините гледам, че никога не мога да ги докарам протеините колкото трябва.

# 484
  • София
Да ви споделя за пиенето на вода: понеже и при мен смарт-кантарът показва занижени % вода, т.е. трябва да пия повече: открих естествено газираната минерална вода Боржоми. Има леекичко солен вкус - предполагам затова "дърпа" да пиеш повече и повече от нея. Аз така се увлякох вечерта когато я "открих", че после ставах поне 10 пъти през нощта за тоалетна...

# 485
Ако си дехидратирана, обръщай внимание и на електролитите. Иначе все така ще пиеш и ще я изкарваш, което не води до повече вода в тялото ти а само до повече минаваща през тялото ти.

# 486
Момичета, какво бихте казали, ако направим една анкета за страничните ефекти? На мен като ми предписаха Оземпик първоначално, такива страхотни изчетох, че не посмях да го започна, с което загубих 3 години. Одвен това имаше много мнение само ми е лошо от това и ефект никакъв. А в реалност поне при мен за сега страничните ефекти са минимални и значително по-малки в сравнение с Метформин. Знам, че всичко е индивидуално и все още съм на ниска доза, но мисля, че така за нов човек ще сравнително по-лесно да се ориентира какво да очаква.

# 487
Sharky*, един от ефектите при мен е именно ставане до тоалетна през нощта по много пъти. И изобщо често пишкане и през деня. Сухота в устата. Взимала съм си прахчета, които се пият при обезводняване, че се бях притеснила.

Nova, добра идея е да се опитаме да опишем страничните ефекти.

# 488
  • Варна
Преди бях писала в темата за Оземпик,явно не се оказа моето лекарство, за няколко месеца свалих всичко на всичко 2 кг. Започнах две седмици с 0.25 ,като паралелно ми беше изписан и Сиофор.На 0,5 имах моменти с абсолютно нормален апетит, съответно и кг не мърдаха. Лекарката каза 1 мг да започна, аз реших да си мина през 0.75, не усетих разлика и реших да спра дотук. Сваляне на кг на минимум и почти постоянно чувство, че ми е лошо на стомаха. Аз съм с лека ИР. Не знам какво да правя.

# 489
  • София
Аз буквално никакви странични ефекти не съм имала. Може би 1-2 пъти да ми е било леко лошо на третия ден след дозата, но това за 5 месеца общо.

# 490
  • София
Ivka_smile, някои хора имат мутация на един ген HADHA, който отговаря за превръщането на мазнините в енергия (което се компенсира с прием на Л-карнитин). Ако имаш подобна мутация (в доминантен ген) е трудно да отслабваш. Не намерих в списъка  на  генетичните изследвания, които се правят в ГЕНИКА, да има изследване за този ген, така че не знам в България къде и как може да се изследва.

Дори и да не е това причината, не всеки "пациент" е за Оземпик, затова лекар трябва да прави преценката.

....

Утро, при мен сухотата беше само първата седмица. А честата тоалетна е винаги свързана с цистит. Последните две години, откак спрях ХЗТ, съм изкарала 6 пъти...три от тях преди Оземпика.

# 491
При мен единствено е едно леко неразположение на стомаха, което ме кара да не искам да ям или след две хапки да не мога повече и троха да хапна.
И ми създаде непоносимост към сладкото, но това го броим за положителен ефект Grinning

Метформинът беше кошмар, като с Метфогама имах постоянно силно нетърпимо гадене, а с Глюкофаж получих синдром на раздразненото черво, което беше ужасно гадно и болезнено преживяване.

# 492
Аз гадене от Оземпика не съм имала.
В самото начало се случваше на моменти някакво неразположение да усетя, но не бих го определила като гадене, не мога да го обясня.
Киселини получавам често. Дори в един момент търсих лекарство в аптеката,  но така и не го ползвах. /Защото имам страх от лекарства и от страничните им реакции/.
Сухота в устата и като цяло гаден вкус...
Често пишкане, най-вече през нощта, както споменах. / Sharky* знам какво е цистит и в случая не беше. Ако имаш чести цистити, е добре да си пуснеш изследване за бактерии, много са упорити. /
Адски запек - това го четох, че е характерно за лекарството, дори в новите листовки щели да добавят като странична реакция висок риск от илеус -  чревна непроходимост.
Скъсах се да се тъпча с хукс, за да мога все пак веднъж на 2-3 дена да отида до WC.
Даже като ми изчезна този симптом, това беше един от признаците, по които познах, че лекарството спира да ми действа.
Безапетитие, това е ясно. Понякога съм се хранила, само защото е обяд или вечеря и трябва да ям нещо, а не защото съм гладна.
Веднъж ми беше много гадно, нещо като виене на свят, ама не точно. Поставянето на дозата ми съвпадна с много тежък цикъл и с грип. Може и затова така да се получи. Повече не ми е ставало така.

# 493
При нас отдавна е добавен този страничен ефект при всички GLP-1 агонисти. Един от фармакологичните ефектите е забавеното преминаване на храната през червата, което евентуално може да доведе до сериозни странични ефекти.
Важно е също ако се прави колоноскопия да се спре лекарството поне седмица по-рано. Също така да се уведоми анестезиолога, ако ще се прави обща анестезия. Има опасност от аспириране. Всичко е заради забавената перисталтика. Интересно, че още не е във вашите листовки. Мислех, че EMA отдавна го описаха.

# 494
При нас отдавна е добавен този страничен ефект при всички GLP-1 агонисти. Един от фармакологичните ефектите е забавеното преминаване на храната през червата, което евентуално може да доведе до сериозни странични ефекти.
Важно е също ако се прави колоноскопия да се спре лекарството поне седмица по-рано. Също така да се уведоми анестезиолога, ако ще се прави обща анестезия. Има опасност от аспириране. Всичко е заради забавената перисталтика. Интересно, че още не е във вашите листовки. Мислех, че EMA отдавна го описаха.

Не съм гледала листовката, но май го нямаше, когато в почнах ноември. Сякаш щях да го забележа.
После срещнах в една статия, че ще го добавят.

Общи условия

Активация на акаунт