Качествена дограма - 4

• 17 077
  • 358
  •   1
Отговори
# 345
Да, благодаря, Черна Станция. Обяснявах просто на Alisia, че не ми е оферта да избирам между светлина или дървен под.
Инак днес се разрових и се оказа, че даже е много популярно по нашите земи. Но най-вече в София. Там на първо четене изскочиха 4-5 фирми. Замислих се защо ли. Ами даааа, разбира се... Къде има най-много бизнес сгради целите със стъкло, най-много арт галерии и прочее неща, които изискват стъклата да са с нещо, а не просто голо прозрачно стъкло.

Разбираемо в по-малките градчета не е популярно. Там сгради целите в стъкло, галерии и пр. - малко докъм никак на места.

За мен остава загадка имат ли производителите на стъклопакети такива екстри, екстри ли са изобщо или по подразбиране се слага на всички стъкла.

Тази тема ме радва - тук жени дори навлизат толкова навътре в спецификите на дограмите, че мъжете могат спокойно да застанат в ъгъла засрамени.

В калкулатора на Сейнт Гобен се вижда всяко едно стъкло колко УВ лъчи пропуска и много други данни. Реално специалните стъкла са бели стъкла с покритие, което е "невидимо" и точно с различна пропускливост и ефект.

# 346
Добре де, но как човек може да бъде сигурен какво стъкло са му сложили в дограмата?

# 347
Един малко страничен въпрос, не точно за дограма, но все пак свързано с това.
Някой слагал ли е прозрачно фолио за UV защита?
През лятото търсих плат в магазина за платове на Кравай (НДК). Разприказвахме със собственика и той ми каза, че има такова фолио на стъклата, иначе платовете зад витрините биха избелявали. Ако си от София, иди и го питай, доста е приказлив, всичко ще ти разкаже. Laughing

# 348
Добре де, но как човек може да бъде сигурен какво стъкло са му сложили в дограмата?
Е как как, нали си поръчваш определен стъклопакет. В него слагат стъклата, които са избрани. Ама идеята на Барба е супер, то там с тези витрини наистина ще му се съсипят платовете ако няма нещо защитно, а магазинът е там от десетилетия голям брак щеше да натрупа.

# 349
Drago, то хубаво, но когато преди 5 години сменяхме дограмата от дървена, в малките градчета не знам дали знаеш как е - просто се хващаш с някоя фирма, за която от познати чуваш, че са доволни. И на въпроси това какво е, онова какво е, отговорът обикновено е доста "професионалното": "Абе хубави са". Та не сме подбирали стъклопакети, обкови. Инак дограмата е Rehau, но не зная коя линия. Май 6 камерна и обков Мaco ако не се лъжа (пише го вътре на отваряемите части). Стъклопакетът е двоен (a не троен) и май има стъкло четири сезона.

Да, знам, че звучи несериозно, затова казвам, че е слагана след дървена - тогава всичко ти се вижда добре. Установихме, че стана изключително тихо вкъщи (предвид, че сме на по-оживена като за малък град улица). Също забелязахме, че нещо редуцира по някакъв начин светлината и за разлика от преди, в най-слънчевата част примерно при масата за хранене, с дървената и обикновеното едновремешно стъкло не можеше да се стои като напече слънцето. А сега е някак различно, дори не зная как да го опиша. Затова ви се възхищавам колко много знаете тук в темата. Защото аз не съм така.
Тогава бързахме, тъкмо започваха увеличенията. Аз и мъжът ми не разбираме, брат ми над нас също. Но ако аз все пак по бях склонна да питам и да чета кое какво е, брат ми казваше нещо от сорта на "Каквато - такава".
Та затова не зная кое какво е и колко % пропускливост на UV му дават.

# 350
Може ли коментар на офертата

# 351
  • София
Моля за съвет!
Сменям само дървеното крило на дограмата. Искам максимална звукоизолация ! Мога да си позволя най-качектвения стъклопакет, защото квадратурата е малка!
Северозападен прозорец е, отглеждам цветя и разсади. Страхувам се как ще им повлияят  К стъкло и 4 сезона. Те не са ми важни. Искам ТИШИНА Simple Smile
Към кой производител на стъклопакет да се обърна в София? Какви дебелина стъкла да искам, фолио,  разстояния между стъклата, газ аргон....
А шмате ли препоръка за малък производител на дървена дограма, за да му закарам само крилото и да подмени стъклопакета?

# 352
Не разбирам от дограма, но според мен тишина се постига със звукоизолация. Има разни видове - декоративни панели, за под мазилка, много са. То че хубавата дограма и изолира шума донякъде е ясно. Но супер тихо се постига според мен не с прескъпа дограма, а със звукоизолация.

# 353
Не съм съгласна. Стените имат многократно по-добра шумоизолация от прозорците и е нормално да се ъпгрейдва слабото място. Един троен пакет прави чудеса (от опит говоря), а ако е и със стъкла с различна дебелина практически ще реши проблемите.
Но не виждам как ще стане без да се сменя дограмата. То зависи и каква точно е дървената, така си говорим наизуст.

# 354
  • София
ЗаСлон, не става ясно каква е дограмата, на която искаш да сменяш само крилата. Ако е стара, няма да има много ефект.
Ние в къщата сме с ПВЦ с троен стъклопакет и почти нищо не се чува, даже като се крещи пред затворения прозорец, а вътре някой е с гръб. Къщата има мазилка вътре, но отвън е все още на гола тухла.
С една дума това, което си замислила, няма да има голям ефект, а ако изобщо се намери някой да го направи, ще ти излезе по-скъпо от нова дограма. Пък и технически не знам дали е възможно, защото един троен стъклопакет е с дебелина поне 65-75 ММ, няма как да се монтира в ново крило и да пасне на старата каса вероятно.

# 355

Здравейте, бихте ли казали офертата която имаме и параметрите на дограмата дали са подходящи за къща тухлена с планирано подово отопление ?

# 356
Навсякъде сте с 4 сезона, т.е. топло няма да влиза зимата грам и подовото ще ви топли - няма да го спирате.
Аз съм с подово и Ка стъкла. Още подовото не е пускано. Топли ни слънцето и добрата изолация + някаква топлина, която генерират уредите и т.н. Зимата, когато е слънчево намаляваме Т на водата в системата, а ако не сме вкъщи термостатите спират котела...
Та преценете си...

# 357
Драго в апартамент и къща нещата са доста различни.
В апартамента въпреки, че е необитаем, когато ходим да правим ремонт е доста топло и няма нужда от допълнително отопление.

В къщата въпреки, че сме с Ка стъкла си има нужда от отопление. На втория етаж е по-топло от първия. И когато има слънце става още по-топло. И е по светло на 2-рия етаж.

# 358
Драго в апартамент и къща нещата са доста различни.
В апартамента въпреки, че е необитаем, когато ходим да правим ремонт е доста топло и няма нужда от допълнително отопление.

В къщата въпреки, че сме с Ка стъкла си има нужда от отопление. На втория етаж е по-топло от първия. И когато има слънце става още по-топло. И е по светло на 2-рия етаж.

Със сигурност е така!

В случая изкарахме 1 година без да е обитаем блока на 2 етажа под нас и обитаеми едва 3-4 апартамента в цялата сграда и то само 1 с газов котел.... Студът във входа беше неописуем заради липса на входни врати на сградата и подземния гараж и отворени врати на апартаментите под нас.

Изказването ми беше напълно в подкрепа на Ка стъклата, разбира се особено за къща, но човек ако толкова държи да си спира топлото лятото с 4С, което сме обсъждили, че не работи точно така, няма как да го убедим да ги смени. Има и едно разпространено мнение, че при подово не се слагат Ка стъкла, защото кара подовото да тръгва и спира. Описах, че при нас проблем не е имало. Принципът на работа в къща и апартамент е един и същ.

Общи условия

Активация на акаунт