Мартенски бебчета 2024 - пролетни бебчета мама радват (тема 1)

• 46 889
  • 1 662
  •   1
Отговори
# 1 650
Моята пък не обича сладко. Какви ли не каши опитахме. Докато е нещо ново като вкус ѝ е интересно да го опита и после край. Не ще да ги види.
Тази вечер отказа да пие АМ. Яде пюре и кисело мляко.
Пюретата и аз ги пасирам ако не са гладки. Иначе не ги яде.

Деси, мисля че си е добре юнака. Педиатрите не гледат само килограми, а и как расте тялото и главичката. Най важното е тяло и главичка да са съразмерни.
Моята при последното мерене беше качила само 200гр и не беше пораснала изобщо. Казаха ни че е ОК. А нея я следи специалист по растежа, че тя имаше сериозен проблем с храненето и беше притеснително да не започне да изостава, и то не само физически.
Може да опиташ да предлагаш междинки. Бисквитка или нещо такова докато играе. То ще си покаже дали детето е гладно и има нужда от повече храна.
На мене и двамата лекари, които я следят (другия е гастроендеролог) са ми казали като започна да храня, да давам колкото иска да яде. Храня докато откаже да яде повече.
Щом детето няма проблем с наднормено тегло, няма причина да се ограничава.
Та ако малкия е навит да хапва повече от това което яде сега, просто му давай повече.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 01:33 от geizer

# 1 651
И аз не съм заместила хранене. Колкото и да яде, никога не достига количество, че да не дохранвам с мляко.

Това не ме притеснява, но и моето бебе се дави на всичко, което не е гладко пасирано. Дори на по гъста консистенция се започва с едно гадене, направо ми скъси живота. Иначе апетит има, като ям нещо направо се извърта и ми дърпа от ръка/уста. Жал ми става, защото му се яде, а ако му дам, завършва с гадене и повръщане.

# 1 652
Гейзер, ми надявам се да е така, следващата ни консултация е януари месец, че декември педиатъра е отпуска.

Моя му давах пюре с малки парченца и го яде, не е връщал но понеже вкуса беше позабравен го яде над половин час и накрая беше на върха на лъжицата с някое любимо пюре иначе не отваря уста а е гладен.

Вчера беше във вихъра си, следобеда спа има няма 30 минути и един рев, явно зъбки. Нощес стана и един час няма приспиване 😵‍💫 не беше зъби, но през деня нещо не беше ок спането и реши, че ще подскача в леглото в 2 сутринта.

# 1 653
Аз не знам как се научи да дъвчи моете дете, но неонатолога й каза още при захранването да не давам много течни пюрета, а по-гъсти. Не знам дали това й е помогнало. Но определено си дъвчи фини парчета, има само 2 зъба. Не съм правила нищо по-специално. Всяко дете си е различно. ❤️

# 1 654
Оф, успокоихте ме. Мислех,че при нас само е зле с храненето. Заместена е само закуската и то с каша. Пробвам попара, яде 2-3 лъжичи и почва давене,плюене, кашляне. Кус-ксу изобщо не иска. Преди и следабед давах каша(с1трин гл1тенова, а сл1добед безглутенова), ама качи 1 кг за 1 месец(сега е 8700) и ЛЛ каза да махната едната каша.Пробвам го следобед малко кисело мляко и плод(банан най-често), но основно си яде АМ. Пюрета отказва абсолютно. Единствено като му сваря малко пиле и картоф и морков и ги намачкам с вилица гооооре долу яде, ама няколко хапки и това е. Голям зор е тва хранене и побелях направо с кашляния,давения, гагвания, плюене,рев...иначе засега си е с 2 зъба,ама сякаш все рови отгоре. Но не ми дава да видя 🤪 тия см нашата педиатйрка не ги мери правирно. Един пйт го мери едно,на другия пйт го изкарва с 1 см по-малко и почва да се чуди. Пак го мери, после вижда,че не е по-малко.....тя го видя 69, аз го видях 71см като го опъна, ама явно не довижда ли 😂😂

# 1 655
Моята не се дави, но просто избутва с език парчетата навън или направо изплюва всичко и отказва повече да го яде.
При нас проблема е че отказва и с АМ да дохранвам. С липса на апетит  я водят.
В началото на 4ти месец изведнъж мина на само 4 хранения с АМ. Сега има дни в които иска повече АМ. В други само сутрин или само вечер.
Няма гадене и повръщане.
Имаше сериозен рефлукс до средата на 3ти месец, но от тогава го израстна и няма симптоми никакви.

BNHR, говорете задължително с гастроендеролог. Може да е рефлукс, ама може и друго да е. Най малкото ще ви посъветва как да преодолеете проблема.
Ваша храна можеш да пасираш и да дадеш. Дори кюфте с някакъв сос или водичка.
Аз по спешност поръчвах мощен пасатор че да мели финно. Давам супи, боб, леща, телешка яхния... Просто като готвя не запържвам а слагам всичко да ври със олио, зехтин... На пилешка супа даже мазнина не добавям, че са домашни пилета. Черен пипер и бахар не слагам че нещо се мръщи моята. С чубрица, магданоз и целина не съм имала проблеми.
Тя като реши че е гладна и че ще яде, си яде прекрасно. Обаче може и 12-14часа да отказва да яде.
Днеска в 8ч - 60мл АМ
В 12ч - 120гр кисело мляко. Друго не иска. Предложила съм 3 вида пюрета и 1 супа.
Ще ми скъси живота с това неядене.

# 1 656
Нашата педиатърка от три месеца го мери 73 см, а на него бодита 80 см са му тамън Sunglasses
Три пъти предлагам храна, различна от кърма.
Пюретата вече не се харесват, кашите също, ако е пасирано - яж си го, мамче! Пробвам и като видя, че не става вадя филия хляб, кашкавал нарязан на пръчици, краставичка, картофи на кубчета, варени морковчета. Снощи вечеряхме пържолки, за бебето имаше също Joy

# 1 657
И при нас яденето не върви, първото и последното успява да докара до към 150 мл, останалите са му по 100. В началото на месеца беше 7.100 кг, 69 см, дребен върви и това е.

Иначе проблем с вкусовете и текстурите няма, не показва че не му харесват, но както си хапва и просто спира, трябва да се правя на маймуна за да хапне още малко. Вода също не желае да пие от каквото и да е шише, евентуално през нощта може да се прелъже с няколко глътки, иначе му давам с лъжичка след ядене

Подозирам, че неяденето вече е заради зъбите, че по едно време сякаш му се беше отворил апетита. Зъби има 2 отдолу, 3 пробиват отгоре, и отделно целия долен венец е подут и се виждат белезникавите петънца, ама кога ще ги изкара не е ясно.

От седмица вече започна да стои малко по-стабилно седнал, за пълзене и изправяне грам зор не си дава, но пък да го държа прав и да подскача му е любимо, също и да се крие със завивка/хавлия/книжка. Казва вече мама, баба, тата, но по-скоро защото му ги повтаряме, все още май не ги свързва с хората.

Та общо взето сме до тук 😃

# 1 658
Пробвай като си изяде 100те грама и откаже повече, да предложиш друг вид пюре, попара, супа, кисело мляко ... Каквото по принцип яде. При нас върши работа.
Опитай да храниш и по на често.
Колко пъти на ден яде?
Моята като вади зъби кара само на АМ. Друго отказва

# 1 659
  • София
Моля пуснете нова тема.

# 1 660
И ние все още нямаме така хубаво заместено хранене защото обича след всяко хапване на твърда храна да си “ изплакне” устата с малко кърма 😂 Но все пак вече рядко отказва каквато и да е храна. Не пасирам нищо освен червена леща защото и ние така я ядем, като цяло яде от нашата храна защото нейната е безвкусна и спрях да й готвя отделно. Не следя грамажи, колко й се яде толкова 😃 Хапва си кускус, яйца, руло Стефани ако се брои, всякакви манджи, често правим и печени зеленчуци на пръчици и така много обича да ги дъвчи дори и без нито един зъб все още 🙃 Единственото което все още не сме оправили е че тя не пъха нищо в устата сама… освен ръцете си. Давам й дори храната в ръката но просто не я носи в устата… а ако й я давам аз с моята ръка може и цялата порция да изяде. Не знам защо девет месечно не носи храна в устата все още!?!?

# 1 661
Geizer коментирах го това с консултацията, казаха да продължавам да опитвам. В чужбина съм и тук такива неща се неглижират сериозно, а и аз не им слушам съветите.

По принцип не ме притеснява, че не яде количество и че няма заместено хранене. Второ дете ми е, баткото дъвчеше без проблем, обаче пак нямаше заместено хранене дълго време. И двамата са едри и с апетит, но си търсят млякото. За да наваксам с количество и да започнат да приемат и полезни неща от храната, просто предлагам по-често твърда храна. Нищо, че не съм заместила ядене мога да предложа на закуска, обяд и вечеря твърда храна. Така реално погледнато му се събира някакво количество и има разнообразна от млякото храна. Единственото нещо, което би могъл да изяде цяла порция е каша, но аз избягвам да давам ежедневно.

# 1 662
Мами пуснах нова тема, че админа писа и вероятно е редно в предвид, колко дълго стана тази: https://bg-mam.ma/t/1723536

Общи условия

Активация на акаунт