Страсти - ясли и градини в София, кампания 2024/2025 - Тема 1

• 49 121
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
Винаги има шанс за кандидатстване. Просто ще кандидатствате за 2ра яслена група, където шанса е мнооого малък, защото вече местата са заети от предходната група.
Не е точно така, зависи си от детското заведение.
Като цяло (за цяла София) се обявяват повече свободни места за втора ясла и първа градинска група, отколкото за първа яслена. Всяка година за първа ясла обявяват най-малко свободни места в сравнение с останалите набори (като изключвам втора градинска група, където положението е малко специфично). И съответно пак като цяло (за София) шансът за прием във втора ясла е по-голям, отколкото в първа.

Но както казах - зависи и много от детското заведение.
Ако е СДЯ - някои имат прием най-вече от първа ясла, а за втора имат само единични бройки.
Но други ДЗ - например ДГ с яслени групи имат различен прием. Някои може да приемат основно от първа ясла, но други да приемат само единични бройки в първа ясла и основният им прием да е най-вече от втора ясла. Идеята е повечето деца да са от втора ясла (а от първа да са по-малко), за да е по-лесно на госпожите да ги обгрижват.

Просто трябва да се погледне в съответния квартал и съответната желана градина/ясла кога е основния прием. В нашия квартал например : СДЯ, която исках, приема еднакво в първа и втора ясла. Близката ни ДГ обаче приема само от втора ясла, но не и от първа градинска. Съседната ДГ (която ни е малко по-далече) пък приема само от първа градинска група. А други съседни ДГ с яслени групи  - едната приема само от първа ясла, другата само от втора ясла.
Доста е шарено, така че трябва да се провери какво е положението в съответния квартал/адм.район.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 09:31 от Brin de muguet

# 586
  • София
В нашия район за 1ва яслена имаше общо около 95 места, на 2ра само 20, а желаещите много повече за 2ра. Явно си е до район.

# 587
  • Sofia
И аз това казвам.
Не можем да генерализираме и да кажем, че щом е изпуснала първа ясла, за втора шансът й рязко намалява,
Винаги има шанс за кандидатстване. Просто ще кандидатствате за 2ра яслена група, където шанса е мнооого малък, защото вече местата са заети от предходната група.
защото не знаем за кой адм. район и квартал става въпрос. Тя трябва да си провери ДЗ.

Ако ще генерализираме това е статистиката за цяла София - за първа ясла обявяват най-малко свободни места (следователно и шансът за прием е най-малък), за втора яслена местата са значително повече, а за първа градинска група са най-много.

# 588
В детската градина (Младост), в която кандидатствах с малкия, имаше 10 места за първа яслена и 40 за втора. Това е така вече 5-та година.
Не е въпрос да е доизмислено, просто няма места в градините. Проблемът е толкова отдавна и няма как да се намери адекватно решение при толкова налични градини. За съжаление кой каквото иска и планира може евентуално да го осъществи с договорка в частна градина. Макар че и там хубавите са с листа на чакащи.
Наскоро ми се наложи да се договарям с шефа ми чужденец кога мога да се върна. Човекът просто не можа да повярва колко ни е сложно положението. Те просто отиват в избраната градина и си записват детето. Дано и тук стане така някога.

# 589
  • София
Да, явно е различно, аз съм в същото положение с дете родено май 2023г, също останах втора година майчинство, прочетох тук в темата как в първа яслена приемът е по-труден, но в случая в нашия район Красна поляна е точно обратното, в първа яслена има приети деца с по 12-13 точки, а във втора яслена тези с 15 са на лотария.

# 590
Здравейте, дъщеря ми е на една годинка. Аз и тя се водим на един постоянен и настоящ адрес в София, но живеем, откакто се е родила, със съпруга ми на неговия адрес в София, в друг район.

За първа яслена група, кандидатствахме с адреса на таткото, с максимален брой точки, 15, но не беше приета и не знам дали ще я приемат на междинните класирания.

В кой момент (за коя яслена или градинска група) почваше да се гледа постояният адрес на детето?

Мога ли да сменя само постоянният адрес на детето, без да сменям моите постоянен и настоящ адрес?

Страх ме е, че адресът на таткото в даден момент ще спре да важи, а с по-малко от 15 т, не мисля, че имаме шанс в района, където живеем в момента.

# 591
Адресът на детето се гледа при кандидатстване за 2 - 4 група и за да имате максимален брой точки за уседналост трябва да го смените сега.
Можете да смените само адреса на детето. Вашият адрес няма общо с неговия.

# 592
  • София
Все пак не става въпрос само  за откритите места, а и за броя на чакащите на опашката. Едно е да се  борят 100 деца с 15 и 16 точки за 20 места, друго е 100 деца с 15 и 16 точки за 90 места.

# 593
Здравейте, да ми препоръчате и споделите мнение за ДГ (с яслени групи) във всички части на Младост - София?
За момента съм харесала няколко - ДГ 109 "Зорница" , ДГ 76 „Сърничка“ , ДГ 11 „Мики Маус" и ДГ 17 "Мечо Пух".Не държа на някакъв лукс или нещо подобно, търсим нещо добре поддържано и с отношение към децата.

# 594
  • СОФИЯ
Всяка пролет на първо класиране над 5000 деца остават извън общинските ДЗ. И така е вече много години.

# 595
Нито едната не беше в нашите фаворити, на база опита на близки и съседи от квартала. И все пак е супер индивидуално. За Зорница конретно получих много лоши отзиви от доста хора, както и Мики Маус. Ще има и супер доволни. Зависи от детето, как се адаптира, лесно ли се сприятелява, до колко и какви наивници има и тн. Синът ми беше в Деница, където масово се оплакват, но той че чувстваше супер и ходеше с кеф…

# 596
  • София
В Младост напливът е голям и имате шанс само за първо желание, останалите може да си ги подредите за декорация на списъка. Така е, защото за първо желание се дават допълнително 3 точки, за второ 2, за 3то 1.

# 597
Здравейте, може ли да дадете мнение за 150-та и 152-ра детски градини в Люлин?

# 598
Привет! Моето е прието в яслена група на 150та ДГ. Тя е чисто нова, работи от декември и базата е доста добра. На родителската среща казаха, че не се носят консумативи, всичко се поема от ДГ освен учебниците за яслени групи, след това за градинските са безплатни. Ще трябва да купуваме и играчки, празничка е и има нови стаи, които още не са обживяни. Имали са инцидент с избягали деца, виновните са освободени, взети са мерки с райбери на вратите. Директорката каза, че ще се пенсионира преди първия учебен ден, така че скоро ще са с нов директор. За адаптацията, първо тръгват за 2 часа и увеличават плавно. Горе долу това е, което знам, рано е за отзиви предвид, че работи от толкова скоро. За 152ра не мога да помогна, не познавам деца от там. Знаете, че това с отзивите е много субективно, аз бях много доволна от градината на голямото дете, имаше родители, които на завършването отказаха да дадат по левче за цвете на директорката, не заслужавала.

# 599
Ven4e444, благодаря за отзива. Ясно ми е , че има всякакви мнения, но се бях притеснила зарази избягалите деца. Като си помисля, тръпки ме побиват.

Общи условия

Активация на акаунт