Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 691
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Като ги изчистиш има боя, която се нанася с грунд и боя после без никакво шкурене. Аз бих тръкнала след измиването само с фина шкурка където прокарам ръка и усетя неравност. Иначе обезмаслени ли са няма нужда от цялостно шкурене.

# 691
  • София
С напръскване няма нищо да се надуе. Лятото ми се е случвало да мия стари дървени мебели с маркуч, преди да ги лакирам или боядисвам - не мърдат. После ги оставям да изсъхнат хубаво на слънце. Най много да се свали част от стария лак, но не ми се вярва. Можеш и с Medix и всякакви други обезмаслители да дейсваш. Топлата вода с препарат за съдове, както беше предложено вече, също е добър вариант.

# 692
  • София
Мерси, ще питам пак като стигна до по-сериозните дейности. Днес ще пробвам малко да видя какво ще стане.
Има гардероби и скринове, на които си личи дебел слой лак, чак гланцово стои. Те и затова не са толкова зацапани. Някои шкафове обаче, все едно изобщо не са лакирани, а баш те са с едни врътки, с едни орнаменти... голямо лъскане ще падне.

# 693
  • София
Може да са омаслени или с шеллак и с оббезмаслител да свалиш част от покритието.
Ако са тъмни можеш да пробваш с политур или някой препарат на маслена основа, можеш да тестваш някъде на скрито местенцеили даже с водичка с мек сапун и мекичка гъба.

Иначе ако не обливаш с вода яко, да може и лееко да се пораздуе, но после ще се свие, старо сухо дърво, не би трябвало да има сериозни проблеми.

# 694
  • София
Внимавайте с Меглиото - идеално е за сваляне на лак. Върши работа за почистване, но после го избършете добре. Ако има влага, ще се изпари, но ако остане от препарата, ще съсипе лака.

# 695
  • В градината...
Ние кухненските щкафове минаваме със сода касутик и после неутрлизираме с лимонена к-на. Не даваме пари за мелио и други, разредени соди.

# 696
  • София
Много бързо и лесно стана. Аз нямах много време (бях отишла само да оставя малко багаж), но за 10 мин. пооправих две вратички. То се оказа, че и не е толкова черно положениет, колкото го помнех. Само 6 вратички са силно зацапани и то основно по дръжките, които така и така ще сменя. Но ето за 5-10 мин. разликата.

След

# 697
Че супер са се изчистили, аз бих махнала дръжките да не ми пречат на търкането и миенето но ти предполагам че като стане време да ги оправяш окончателно ще си ги измиеш още веднъж така или иначе. Ти и без това пак ще трябва да тръкнеш повече тук-там.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 19:49 от natka

# 698
  • София
Да, това беше само тестово. Че и топла вода нямах в момента. Дръжките мисля да ги сменя, не съм убедена с какви. Мислех с наподобяващи на керамични, но ще питам дъщерята как и харесва.
Аз първо мислех и да боядисам всичко, но тя не дава - харесвсла и шарката на дървото.
Но на някои места има вдлъбнатини, нали дървото е меко и не знам как да го оправям това?

# 699
А, щом няма да боядисваш със сигурност повече работа ще имаш до чисто дърво навсякъде, че като гледам и лак има по тях. Вдлъбнатините не знам има ли как да ги оправиш щом няма да е плътен цвят отгоре, ако щеше да боядисваш вземаш един кит и си готова.
Бих почистила първо всичките хубаво, да видиш къде какви и колко поражения има и тогава да премислите дали държите да остане небоядисано, може и да се окаже че има и още недостатъци за скриване.

# 700
Сиренце, опитай да запълниш наранените места с дърводелски восък - продава се тониран. Размачква се парченце до размекване от топлината на ръцете и става мек като пластилин. После се втвърдява и с дребна шкурка се изравнява (ако е нужно).

# 701
В Тему има много дръжки, ако решиш да сменяш. Simple Smile

# 702
  • В градината...
Ооо, от Тему за морето какви дръжки съм накупила....

# 703
Горгонзола, това дърво визуално ми прилича на чам. То е меко дърво и се наранява буквално от всичко. В известен смисъл в това му е чара. Ако си свикнала на перфектно изглеждащи плоскости, тази особеност на мекото дърво първоначално ще те дразни. Бързо обаче ще свикнеш да го виждаш такова, понеже историята на съответната мебел буквално си се изписва върху нея Simple Smile

Имам такива мебели и мисля, че съчетават чудесно с метални дръжки и такива с вид на ковано желязо. Порцелановите дръжки придават по-винтидж вид, но са много капризни към останалите детайли в помещението - ще трябва да съобразиш с тях и пердета, и друг текстил, и осветителни тела... Ако имаш интерес мога да ти изпратя на лични снимка на моята спалня с металните дръжки, за да се ориентираш дали ти допада като стил или не. Каквото и да избереш, огледай сайтовете на фирмите за мебелен обков, понеже дават фрапиращо различни цени за едни и същи дръжки.

# 704
Здравейте, не знам точно коя е подходящата тема за питането ми и реших да пиша в тази.
Купихме легло на детето наскоро, материалът е бял бор.
При сглобяването забелязахме, че на няколко места има петна на самата плоскост.
Ще прикача снимки.
Не сме запознати дали не биха се появили петната от някакви естествени процеси по дървото или са в следствие на съхранение при неподходящи условия или нещо друго.
Ще се радвам някой, ако се е сблъсквал с такъв проблем или  е запознат, да се включи.
Ако има начин с нещо да се прикрие това, може би ще пробваме.

Общи условия

Активация на акаунт