Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 47 874
  • 390
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте д-р Симоноски след две бременности  и две раждания секцио в рамките на 2.8 месеца ,родих преди 10 месеца.Не кърмя,не приемам никакви добавки.Имам мутация  mthfr  за усвояване на витамин б.По време на двете бременности винаги бях много зле и с витамин б и желязото въпреки приема на медикаменти се налагаше вливане на феринжект и б12 на инжекции.Последно съм слагала преди 10месеца.Чак малко ме притесниха високите стойности на витамин б без да приемам нищо. Имам ли повод за притеснение?И според вас трябва ли да приемам фолиева киселина и желязо?

Благодаря ви предварително имам доста силен косопад,тъмни кръгове под очите и суха коса,които не са характерни за мен.

# 301
Здравейте, искам да попитам при стойност на витамин Д 50,19 ми е изписан солигамма трябва ли да ги пия и мога ли да ги комбиниром с малтофер фол? Благодаря предварително
Здравейте,
Няма противопоказания, за да може да приемате и Вит Д заедно с Малтофер. Не трябва да е непосредствено един след друг. С отстояние поне от 30 мин ще бъде добре.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:36 от Рaдост

# 302
Здравейте Д-р Симоноски, при профилактично извършена ПКК, само показател MPV e малко под долната граница.
  Стойността е 8.5 при долна граница 8.8. Всичко друго от ПКК е в норма.
    От работата ми са тези годишни профилактични изследвания, трябва ли допълнителни изследвания да направя?
Здравейте,
MPV означава обем на тромбоцита, който обем може да се промени при различни физиологични състояния и е доста динамичен параметър.
Тъй като Вие нямате отклонения от останалите показатели, няма място за допълнителни притеснения, както и необходимост от допълнителни изследвания.
Успешен ден.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:37 от Рaдост

# 303
Скрит текст:
Здр.
Др Симонски, моля за вашето мнение относно резултатите на Витамин Д и Витамин В12 ,
Дали се нуждая от прием на тези витамини
Здравейте,
Към предоставените от Вас изследвания, Вит Д, е извън стойностите. Тъй като Вит Д се влияе и от сезонността, смятам, че през предстоящия сезон ще бъде коригиран.
Също така бих Ви препоръчал да си вземете, по Ваша преценка, някакъв Вит Д, който може да го приемате. След 2-3 месеца проведете нова контрола.
Относно Вит Б12, това, че е пò към долна граница, не го прави извън референтните стойности, респ. може много бързо да се набави чрез адекватен хранителен режим (включващ животински продукти).

Успешен ден.

Благодаря ви др.Симоноски
Дали ще мога още нещо да Ви попитам.
Ще приемам вит.Д (Вигантол) по 5 капки дневно (2500единици),
а Вит.Б12 ще опитам да наваксам със животинска храна
Вярно ли е обаче следнто твърдение:
- че витамин Д винаги се пие в комбинация със вит.К2 , така калцият се насочвал във костите  а не във артериите или меките тъкани!
При положение че пия по 5 капки Вигантол дневно ,трябва ли да го включвам този вит.К2 + магнезий
Благодаря,
Здравейте,
Комбинацията води до синергизъм за по-пълноценна резорбция на Вит Д.
Аз смятам, че нямате нужда да включвате допълнително Вит К2

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:37 от Рaдост

# 304
Скрит текст:
Здравейте,
при ежегодните профилактични прегледи в последните три години имам повишени два показателя:

MPV - среден обем на тромбоцити  -
2023 - 14 .2 - (референтни стойности 7.4-10.Sunglasses
2024 - 13.2 - референтни стойности 7.4-10.Sunglasses
2025 - 15.5 - референтни стойности 6..1- 12.5)

PDW -  ширина на тромбоцитното разпределение
2023 - 22.9 - ( референтни стойности - 8.3-25)
2024 - 27.2 - ( референтни стойности - 8.3-25)
2025 - 31.9 ( референтни стойности - 8-23)

Дали има нужда от допълнителни изследвания?
Всички други показатели са в норма.
Здравейте,
На база проведените изследвания имате изменения само на индексите на тромбоцитите. Тези индекси се променят при различни физиологични състояния и не представляват състояние, което изисква допълнителна намеса или допълнителни изследвания. Тези изменения имат значение при заболявания, които включват състояния, касаещи тромбоцитите и нарушена коагуалция. Поради тази причина не е необходимо да се предприемат някакви мероприятия.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:38 от Рaдост

# 305
Здравейте д-р Симоноски, изследванията са на майка ми от днес. Тревожи ме желязото, хемоглобина. На преглед е чак другата седмица. Да допълня , че всяка сряда е на имунотерапия с БЦЖ, след отстраняване на полип на пикочният мехур. Трансферинът излезе по- късно днес 3,64 g/L при референтни стойности на лабораторията  2,00-3,60. Бъдете много здрав!

Скрит текст:
[
Здравейте,
На база предоставената информация пациентката е с микроцитна, хипохромна сидеропенична анемия. Това състояние с прием на железен препарат лесно ще бъде коригирано. По-скоро в конкретния случай е необходимо да се установи причината за това състояние, а именно откъде е загубата на кръв.
Ако решите, може да ми пишете на ЛС и мога да дам определени насоки.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:39 от Рaдост

# 306
Здравейте, д-р Симоноски! Може ли коментар за тези изследвания, дали има нещо притеснително? Благодаря!

Здравейте, д-р Симоноски! Бихте ли ми казали, дали трябва да се притеснявам за завишените стойности на прикачените изследвания? Благодаря Ви предварително!

# 307
Здравейте, др Симоноски! Бихте ли могли да ми отговорите, понеже не мога да намеря отговор

# 308
Здравейте доктор Симоноски, може ли вашето мнение за тази кръвна картина? Тя е на моята баба,която е болна от деменция. Тя не се храни много добре и вода почти не пие. Приема стандарти лекарства за деменция мексия и хедоин .

Бабата е на 82години.

# 309
.           Моля за мнение има ли варянт да е полицитемия вера … имам силен сърбеж по цялото тяло

# 310
Скрит текст:
Здравейте, д-р Симоноски! Бихте ли ми казали, дали трябва да се притеснявам за завишените стойности на прикачените изследвания? Благодаря Ви предварително!

Здравейте.
Завишените стойности на показателите показват, че има промяна на тромбоцитните индекси. Тези индекси са динамични в най-различни физиологични състояния, включително и при лека вирусна инфекция.
Тези индекси не трябва да Ви притесняват и бих Ви препоръчал да повторите изследванията след 2-3 месеца.
Успешен ден.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 09:56 от Рaдост

# 311
Скрит текст:
Здравейте, др Симоноски
Мъж съм на 38 год.
Преди около 2  месец , пих витамин Д около месец и половина понеже беше 8,5 като резултат, пих  по 2500 единици под формата на Вигантол
След кръвни изследвания  имам леко завишени калции и албумин
Дали не е причина, че не го приемах витамин Д със витамин К , и дали е поблем, тези завишения?

П.С забелязвам, че референтните стойности на Рамус от тази година са леко надолу!
Благодаря,
Здравейте,
Ще започна отзад напред. Референтните стойности са в зависимост от реактивите, които ползват съответните лаборатории.
Относно завишаването на тези стойности (албумин и калций) – са незначително завишени и биха могли да се дължат на различни и физиологични състояния, което не означава, че е патологично състояние.
Моята препоръка е да повторите изследванията след 1-2 месеца.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 09:57 от Рaдост

# 312
Здравейте, д-р Симоноски. Колко трябва да е хемоглобина и желязото по време на бременност и под кои стойности стават опасно за развитието на плода?
Здравейте,
Необходимо е стойностите на хемоглобин да бъдат референтни. Ако има спад на хемоглобин, трябва да се установи причината и едновременно да се започне терапия, която има отношение за корекция на тези стойности.
Бих Ви препоръчал да пишете на ЛС и да ми пратите изследванията, които сте направили, и ще преценим какво е необходимо да се направи,

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 09:58 от Рaдост

# 313
Благодаря Ви, докторе!
Скрит текст:

Здравейте
Завишените стойности на показателите показват, че има промяна на тромбоцитните индекси. Тези индекси се динамични в най-различни физиологични състояние включително и при лека  вирусна инфекция.
Тези индекси не трябва да Ви притесняват и бих Ви препоръчал да повторите излседванията след 2-3 месеца.
Успешен ден,

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 12:20 от bubanka

# 314
Здравейте д-р Симоноски! Благодаря за възможността да Ви задам въпрос!
Бременна съм в 8 г.с. и понеже имам история на нисък хемоглобин реших да си пусна кръвни изследвания. След преглед при АГ ми изписа ЛИПОФЕРИЛАК ФОРТЕ капсули, но има съмнения, че съм с нещо по-сериозно от просто анемия. Какво мислите Вие според кръвните изследвания?

Общи условия

Активация на акаунт