Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 47 889
  • 390
  •   1
Отговори
# 285
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте доктор Симоноски . При висок Д димер трябва ли да се взимат кръворазреждащи медикаменти. Това са на баща ми изследванията ,който е на 64 и има рак на белия дроб. Рака е стабилен но се оплаква от задух.
Здравейте,
Високият дедимер има отношение към паранеопластичното заболяване, но би било добре да ми изпратите и пълната кръвна картина, тъй като е необходимо всеки един показател да се интерпретира в контекст на цялостното състояние.

Лек ден.
Благодаря за отговора,имаме и пкк от същото вземане на кръв . Прикачам го по долу.

Здравейте,
А преди тези излседвания правени ли са някакви медикаменти и имам предвид стероид
Да ,пие дексаметазон отдавна. Операция има на мозъка поради метастаза там. Все още го намаля.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:55 от Рaдост

# 286
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте доктор Симоноски . При висок Д димер трябва ли да се взимат кръворазреждащи медикаменти. Това са на баща ми изследванията ,който е на 64 и има рак на белия дроб. Рака е стабилен но се оплаква от задух.
Здравейте,
Високият дедимер има отношение към паранеопластичното заболяване, но би било добре да ми изпратите и пълната кръвна картина, тъй като е необходимо всеки един показател да се интерпретира в контекст на цялостното състояние.

Лек ден.

Благодаря за отговора,имаме и пкк от същото вземане на кръв . Прикачам го по долу.

Здравейте,
А преди тези излседвания правени ли са някакви медикаменти и имам предвид стероид
Да ,пие дексаметазон отдавна. Операция има на мозъка поради метастаза там. Все още го намаля.

Здравейте,
Приемът на кортикостероид обяснява част от показателите, както и минимално завишените стойности на Дедимера.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 11:08 от Рaдост

# 287
Здравейте Д-р Симоноски, при профилактично извършена ПКК, само показател MPV e малко под долната граница.
  Стойността е 8.5 при долна граница 8.8. Всичко друго от ПКК е в норма.
    От работата ми са тези годишни профилактични изследвания, трябва ли допълнителни изследвания да направя?

# 288
Скрит текст:
Здр.
Др Симонски, моля за вашето мнение относно резултатите на Витамин Д и Витамин В12 ,
Дали се нуждая от прием на тези витамини
Здравейте,
Към предоставените от Вас изследвания, Вит Д, е извън стойностите. Тъй като Вит Д се влияе и от сезонността, смятам, че през предстоящия сезон ще бъде коригиран.
Също така бих Ви препоръчал да си вземете, по Ваша преценка, някакъв Вит Д, който може да го приемате. След 2-3 месеца проведете нова контрола.
Относно Вит Б12, това, че е пò към долна граница, не го прави извън референтните стойности, респ. може много бързо да се набави чрез адекватен хранителен режим (включващ животински продукти).

Успешен ден.

Благодаря ви др.Симоноски
Дали ще мога още нещо да Ви попитам.
Ще приемам вит.Д (Вигантол) по 5 капки дневно (2500единици),
а Вит.Б12 ще опитам да наваксам със животинска храна
Вярно ли е обаче следнто твърдение:
- че витамин Д винаги се пие в комбинация със вит.К2 , така калцият се насочвал във костите  а не във артериите или меките тъкани!
При положение че пия по 5 капки Вигантол дневно ,трябва ли да го включвам този вит.К2 + магнезий
Благодаря,

# 289
Здравейте,
при ежегодните профилактични прегледи в последните три години имам повишени два показателя:

MPV - среден обем на тромбоцити  -
2023 - 14 .2 - (референтни стойности 7.4-10.Sunglasses
2024 - 13.2 - референтни стойности 7.4-10.Sunglasses
2025 - 15.5 - референтни стойности 6..1- 12.5)

PDW -  ширина на тромбоцитното разпределение
2023 - 22.9 - ( референтни стойности - 8.3-25)
2024 - 27.2 - ( референтни стойности - 8.3-25)
2025 - 31.9 ( референтни стойности - 8-23)

Дали има нужда от допълнителни изследвания?
Всички други показатели са в норма.

# 290
  • на вълнолома
Здравейте д-р Симоноски, изследванията са на майка ми от днес. Тревожи ме желязото, хемоглобина. На преглед е чак другата седмица. Да допълня , че всяка сряда е на имунотерапия с БЦЖ, след отстраняване на полип на пикочният мехур. Трансферинът излезе по- късно днес 3,64 g/L при референтни стойности на лабораторията  2,00-3,60. Бъдете много здрав!

Скрит текст:
[

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 15:42 от peikovaaa

# 291
Скрит текст:
Здравейте,
при ежегодните профилактични прегледи в последните три години имам повишени два показателя:

MPV - среден обем на тромбоцити  -
2023 - 14 .2 - (референтни стойности 7.4-10.Sunglasses
2024 - 13.2 - референтни стойности 7.4-10.Sunglasses
2025 - 15.5 - референтни стойности 6..1- 12.5)

PDW -  ширина на тромбоцитното разпределение
2023 - 22.9 - ( референтни стойности - 8.3-25)
2024 - 27.2 - ( референтни стойности - 8.3-25)
2025 - 31.9 ( референтни стойности - 8-23)

Дали има нужда от допълнителни изследвания?
Всички други показатели са в норма.

Здравейте,
Показателите, които са Ви извън нормата, са индекси, които описват морфология (форми) на тромбоцитите. Тези показатели се влияят от най-различни фактори, включително и леко неразположение.
За мен, на база тези показатели, не се налагат никакви други допълнителни изследвания.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 09:55 от Рaдост

# 292
Здравейте д-р Симоноски, изследванията са на майка ми от днес. Тревожи ме желязото, хемоглобина. На преглед е чак другата седмица. Да допълня , че всяка сряда е на имунотерапия с БЦЖ, след отстраняване на полип на пикочният мехур. Трансферинът излезе по- късно днес 3,64 g/L при референтни стойности на лабораторията  2,00-3,60. Бъдете много здрав!

Скрит текст:
[
Здравейте,
Според показателите, които сте ги пратили, има скрито кървене от пикочния мехур.
Моята препоръка е да се започне с прием на железен препарат за компенсация на загубата на кръв.
Ако решите, може да пишете на ЛС и ще Ви дам указания.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 09:56 от Рaдост

# 293
Здравейте, искам да попитам при стойност на витамин Д 50,19 ми е изписан солигамма трябва ли да ги пия и мога ли да ги комбиниром с малтофер фол? Благодаря предварително

# 294
Здравейте, бихте ли коментирали резултатите на 90 годишна жена .През април влезе в болница с много нисък хемоглобин, имаше влиявания на кръв. В болницата се зарази с белодробна инфекция и последва още една седмица в друга болница. В момента приема смарт хит и билкова кръв за анемията
 Дали е достатъчно и как са изследванията й.

# 295
Редакция

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 15:48 от misssixty223

# 296
Здравейте, др Симоноски!
Бихте ли интерпретирали резултатите на двете ми деца на 1,6 г и 2,8 г?
Най-вече защо лимфоцитите са покачени, а нито са боледували близките месеци, нито са болни .
Плакаха доста при взимане на пробата .
Нужни ли са повторни изследвания. Благодаря

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 21:11 от Doodoodani

# 297
Здравейте, д-р Симоноски. Колко трябва да е хемоглобина и желязото по време на бременност и под кои стойности стават опасно за развитието на плода?

# 298
Здравейте, др Симоноски
Мъж съм на 38 год.
Преди около 2  месец , пих витамин Д около месец и половина понеже беше 8,5 като резултат, пих  по 2500 единици под формата на Вигантол
След кръвни изследвания  имам леко завишени калции и албумин
Дали не е причина, че не го приемах витамин Д със витамин К , и дали е поблем, тези завишения?

П.С забелязвам, че референтните стойности на Рамус от тази година са леко надолу!
Благодаря,

# 299
Здравейте, д-р Симоноски! Бихте ли ми казали, дали трябва да се притеснявам за завишените стойности на прикачените изследвания? Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 21:34 от IKMIKM

Общи условия

Активация на акаунт