Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 47 877
  • 390
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, Д-р Симоноски.
Притеснителна ли е ниската стойност на MPV?
  Изследванията са от годишен профилактичен преглед

# 271
Здравейте, на брат ми, на 39 г. са му пуснали кръвни изследвания заради болки в белия дроб, тъй като след преглед и направена снимка не се е видяло нищо притеснително, но пулмологът е излязал в отпуск за 10 дни. Можете ли да помогнете с разчитането на резултатите, тъй като част от стойностите са доста извън нормата. Прилагам скрийншотове от резултатите:

# 272
Здравейте, на брат ми, на 39 г. са му пуснали кръвни изследвания заради болки в белия дроб, тъй като след преглед и направена снимка не се е видяло нищо притеснително, но пулмологът е излязал в отпуск за 10 дни. Можете ли да помогнете с разчитането на резултатите, тъй като част от стойностите са доста извън нормата. Прилагам скрийншотове от резултатите:
Здравейте,
Предоставените от Вас изследвания имат само стойности в проценти, но не и в абсолютно число. Тъй като сте с нормален брой левкоцити (общият сбор на неутрофили, лимфоцити, базофили, еозинофили, моноцити), на база предоставените изследвания има вероятност да сте и с вирусна инфекция (не сигнификантна) и затова да има такъв резултат.
Тъй като резултатите не представляват сериозен проблем, за тяхното уточнение бих искал да повторите изследванията след няколко дни и те трябва да включват:
ПКК, диференциално броене на левкоцити (абсолютна стойност), СУЕ, ЦРП

Лека вечер.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 10:23 от Рaдост

# 273
Здравейте, д-р Симонски!Детето ми е на четири години и от началото на годината беше доста често болна ,като при последното боледуване се появиха сенки под очите!Детето се възстанови бързо ,но сенките останаха и направихме кръвни изследвания!
Изследванията са с разлика 7 дни и са правени в една и съща лаборатория!Педиатърката казва ,че няма място за притеснение и назначи сироп с желязо и B12!Ниския хемоглобин се появи при второто изследване,с ниски тромбоцити!Според вас трябва ли да предприема нещо повече?
Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 17:53 от vlasi

# 274
  • София
Здравейте, дали според вас детето ми , което е на 10 месеца има дефицит на желязо?

# 275
Здр.
Др Симонски, моля за вашето мнение относно резултатите на Витамин Д и Витамин В12 ,
Дали се нуждая от прием на тези витамини

# 276
Здравейте доктор Симоноски . При висок Д димер трябва ли да се взимат кръворазреждащи медикаменти. Това са на баща ми изследванията ,който е на 64 и има рак на белия дроб. Рака е стабилен но се оплаква от задух.

# 277
  • на вълнолома
Здравейте доктор Симоноски, изследванията са на съпругът ми, на 51 години, профилактични, няма оплаквания. Много ме обезпокои завишеният феритин. Ежедневно консумира месо и бира. Има записан час за консултация по повод изследванията чак на 14.05. Иска ми се да прочета и Вашето мнение за изследванията. Бъдете много здрав!
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 15:31 от peikovaaa

# 278
Скрит текст:
Здравейте, дали според вас детето ми , което е на 10 месеца има дефицит на желязо?
Здравейте,
Тъй като аз не съм педиатър, отговорът ще бъде само насочващ.
Към настоящия момент детенцето Ви се захранва, което означав, че има възможност да има някакви дефицитни микроелемента, за което трябва да се наблегне малко повече в промяна в начина на хранене. Имам предвид, да добавите малко повече месни продукти.
За мен тези стойности на феритин ще се коригират във времето, но е добре да проследите показателите в динамика, т.е една контрола след 3 месеца.
Ако продължи да бъде нисък феритин, съчетан с по ниски стойности на хемоглобин, ще трябва да проведете консултация с детски хематолог.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:36 от Рaдост

# 279
Скрит текст:
Здр.
Др Симонски, моля за вашето мнение относно резултатите на Витамин Д и Витамин В12 ,
Дали се нуждая от прием на тези витамини
Здравейте,
Към предоставените от Вас изследвания, Вит Д, е извън стойностите. Тъй като Вит Д се влияе и от сезонността, смятам, че през предстоящия сезон ще бъде коригиран.
Също така бих Ви препоръчал да си вземете, по Ваша преценка, някакъв Вит Д, който може да го приемате. След 2-3 месеца проведете нова контрола.
Относно Вит Б12, това, че е пò към долна граница, не го прави извън референтните стойности, респ. може много бързо да се набави чрез адекватен хранителен режим (включващ животински продукти).

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:38 от Рaдост

# 280
Скрит текст:
Здравейте доктор Симоноски . При висок Д димер трябва ли да се взимат кръворазреждащи медикаменти. Това са на баща ми изследванията ,който е на 64 и има рак на белия дроб. Рака е стабилен но се оплаква от задух.
Здравейте,
Високият дедимер има отношение към паранеопластичното заболяване, но би било добре да ми изпратите и пълната кръвна картина, тъй като е необходимо всеки един показател да се интерпретира в контекст на цялостното състояние.

Лек ден.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 09:52 от Рaдост

# 281
Здравейте доктор Симоноски, изследванията са на съпругът ми, на 51 години, профилактични, няма оплаквания. Много ме обезпокои завишеният феритин. Ежедневно консумира месо и бира. Има записан час за консултация по повод изследванията чак на 14.05. Иска ми се да прочета и Вашето мнение за изследванията. Бъдете много здрав!
Скрит текст:

Здравейте,
Феритинът е маркер, който при отклонение на хемоглобиновото ниво има отношение отностно запасите на желязо. Също така е и маркер който има отношение към възпалително-инфекциозни процеси, както и след протрахирана вирусно/бактериална инфекция. Може да остане завишен по-продължително време и не е необходимо да се предприемат никакви мероприятия.
Завишените нива, които налагат да се включва медикация, са стойностите над 1000, а от изследванията става ясно, че е далече от тази граница.
Препоръката ми е да проведете контролни изследвания след 1 месец, включващи ПКК, диференциално броене на левкоцити СУЕ, ЦРП, феритин, желязо, ЖСК.

За допълнителни въпроси и коментари съм на линия.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 09:53 от Рaдост

# 282
Скрит текст:
Здравейте,
Високият дедимер има отношение към паранеопластичното заболяване, но би било добре да ми изпратите и пълната кръвна картина, тъй като е необходимо всеки един показател да се интерпретира в контекст на цялостното състояние.

Лек ден.
Благодаря за отговора,имаме и пкк от същото вземане на кръв . Прикачам го по долу.

# 283
  • на вълнолома
Скрит текст:

Здравейте,
Феритинът е маркер, който при отклонение на хемоглобиновото ниво има отношение отностно запасите на желязо. Също така е и маркер който има отношение към възпалително-инфекциозни процеси, както и след протрахирана вирусно/бактериална инфекция. Може да остане завишен по-продължително време и не е необходимо да се предприемат никакви мероприятия.
Завишените нива, които налагат да се включва медикация, са стойностите над 1000, а от изследванията става ясно, че е далече от тази граница.
Препоръката ми е да проведете контролни изследвания след 1 месец, включващи ПКК, диференциално броене на левкоцити СУЕ, ЦРП, феритин, желязо, ЖСК.

За допълнителни въпроси и коментари съм на линия.

Успешен ден.
Много Ви благодаря за отговора доктор Симоноски, бъдете много, много здрав и нека добрината да Ви се връща!

# 284
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте,

Лек ден.
Благодаря за отговора,имаме и пкк от същото вземане на кръв . Прикачам го по долу.
Здравейте,
А преди тези изследвания правени ли са някакви медикаменти и имам предвид стероид?

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:54 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт