Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 47 909
  • 390
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте!
Съжалявам, че не мога да прикача изследвания, но бих искала да попитам при тези показатели дали би било добре да започна прием на желязо:
Хемоглобин 145 реф 120-160
Феритин 8 реф 15-150
Желязо 12 реф 6-26
Чувствам се много отпаднала в последно време, имам Хипофункция  и Хашимото, и ми предстои корекция на дозата на хормона.
Благодаря!
Здравейте,
Изолирани, тези показатели, без останалата част от кръвната картина, на прима виста нещата изглеждат добре.
Бих Ви препоръчал, ако решите да ми пратите на ЛВ цялата кр картина и мога да Ви дам указания, тъй като според мен ще се наложи в профилактичен аспект да назнача таблетки за прием.

Успешен ден.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 11:45 от Рaдост

# 256
Здравейте д-р Симоноски,

с желязодефицитна анемия съм от 15 години и периодично се е налагало приемам железни препарати за корекция. Изследвана съм за таласемия, но нямам. На 49 години съм.
Отново съм с ниски стойности, но не мога да прикача файл:

Хемоглобин - 101( реф. стойности 120-140)
Желязо - 2.7 (реф. стойности 9-26)
Еритроцити- 4.38 ( реф стойности 3.7 - 5.3)
Хематокрит, MCV, MCH, MCHC - под долната граница , но близо до нея.
Тромбоцити - 420 ( реф стойности 120-420)
Гранулоцити - 33 ( реф стойности 40-70).

Щитовидна:
TSH - 3.23 ( 0.27- 4.20)
Ft4 - 13.87 ( 12-22)
Нямам хашимото, изследвана съм.

Започнах прием на желязо - железен хелат на Natural factors 25мг на ден. Четох, че железния хелат се усвоява най бързо и лесно от организма. С малтофер и сорбифер вече имам проблем - запек и други храносмилателни проблеми.

Имам следните въпроси:

1. Тромбоцитите са ми на горната граница - има ли връзка с анемията?
2. Високо TSH на щитовидната - доколкото знам стойности над 2.5 не са добри. Има ли връзка с анемията, щитовидната страда ли при недостатъчно желязо в организма?
3. Хелатното желязо ще успее ли да вдигне достатъчно стойностите и колко време може/трябва да се пие?

Предварителн благодаря за отговора и за участието ви във форума.
Здравейте,
Изолирани, резултатите не показват цялата информaция, от която имам нужда.
Бих Ви препоръчал да се опитате да прикачите файла с изследванията/снимка на ЛС и бих Ви дал инструкции и указания какво да се направи.

Успешен ден.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 11:45 от Рaдост

# 257
Здравейте, доктор Симоноски! По повод направени изследвания за високо желязо, личният лекар ми пусна ПКК и ДКК. Освен повишено желязо - 28.47 имам повишени лимфоцити -51, еозинофили - 11 и понижени неутрофили - 33. Издадено ми е направление за хематолог. ПКК е в норма. Очаквам Вашето мнение и препоръки. Бих желала преглед при Вас. Благодаря, Ви!

# 258
Здравейте, доктор Симоноски! По повод направени изследвания за високо желязо, личният лекар ми пусна ПКК и ДКК. Освен повишено желязо - 28.47 имам повишени лимфоцити -51, еозинофили - 11 и понижени неутрофили - 33. Издадено ми е направление за хематолог. ПКК е в норма. Очаквам Вашето мнение и препоръки. Бих желала преглед при Вас. Благодаря, Ви!
Здравейте,
Вие откъде сте?

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 13:55 от Рaдост

# 259
От Смолян съм

# 260
Здравейте д-р Симоноски,
С анемия съм от доста време. Имам хашимото и хипофункция.
Понякога успявам да покача. Само веднъж докарах желязото до 15. Но после спадна отново, сигурно защото реших да спра да приемам желязо.
Винаги съм имала много обилен мц.
Миналата година лекувах хеликобактер успешно. Стомаха са стабилизира, но остана чувствителен.

Ето изследванията ми, поне които намерих:
05,04,25 - Тези са отпреди два дни. 3 месеца приемах на др Бест нежно желязо 27 мг. Имам чувствителен стомах и търся вече такова желязо. Само 5-6 дни преди тестването спрях желязото.
Скрит текст:

13,11,24
Скрит текст:

08,03,24
Скрит текст:

17,06,22

Скрит текст:

Моля за коментар дали има нещо което може да се направи. Дали някъде другаде се крие проблема.
Дали съм просто такава и да си пия желязото? Дали е от хашимото и проблемните ми черва?

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 22:33 от Елора

# 261
Здравейте,
Тъй като сте от по-далече, за да не се налага да пътувате до София, да Ви го спестя това, мога да предложа да ми пишете на ЛС и ще дам насоки.
Успешен ден.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 13:55 от Рaдост

# 262
Благодаря Ви!

# 263
Здравейте! Жена на 30 години съм с хипотиреоидизъм и ЖДА. Хемоглобина ми е 130, желязото е малко под нормата, пия добавка и хормон. Искам да ставам редовен кръводарител, но не знам дали ще ми разреши моят лекар... Може ли мнения? Благодаря! 🙂

# 264
  • Б
Здравейте , това са последните изследвания които направих . Какво смятате за тях? Направени са   на 31 март  По време на самото вземане на кръв усетих силна болка и  ме се  пръсна сигурно вена , защита ръката доста посиня. Трябва ли да се повтори изследването?  Взема ли са ми и друг път кръв , не ми се случвало така .  Може ли заради ниско желязо да се  пръсне вена ?

# 265
Здравейте д-р Симоноски,
С анемия съм от доста време. Имам хашимото и хипофункция.
Понякога успявам да покача. Само веднъж докарах желязото до 15. Но после спадна отново, сигурно защото реших да спра да приемам желязо.
Винаги съм имала много обилен мц.
Миналата година лекувах хеликобактер успешно. Стомаха са стабилизира, но остана чувствителен.

Ето изследванията ми, поне които намерих:
05,04,25 - Тези са отпреди два дни. 3 месеца приемах на др Бест нежно желязо 27 мг. Имам чувствителен стомах и търся вече такова желязо. Само 5-6 дни преди тестването спрях желязото.
Скрит текст:

13,11,24
Скрит текст:

Здравейте,
Пишете ми на ЛВ за да мога да Ви дам инструкции, какво да направите.
Успешен ден,

08,03,24
Скрит текст:

17,06,22

Скрит текст:

Моля за коментар дали има нещо което може да се направи. Дали някъде другаде се крие проблема.
Дали съм просто такава и да си пия желязото? Дали е от хашимото и проблемните ми черва?

# 266
Здравейте! Жена на 30 години съм с хипотиреоидизъм и ЖДА. Хемоглобина ми е 130, желязото е малко под нормата, пия добавка и хормон. Искам да ставам редовен кръводарител, но не знам дали ще ми разреши моят лекар... Може ли мнения? Благодаря! 🙂

Здравейте,
Дали е възможно да ми изпратите излседванията да ги видя и след това ще мога да Ви отговоря на въпроса.

Успешен ден,

# 267
Здравейте , това са последните изследвания които направих . Какво смятате за тях? Направени са   на 31 март  По време на самото вземане на кръв усетих силна болка и  ме се  пръсна сигурно вена , защита ръката доста посиня. Трябва ли да се повтори изследването?  Взема ли са ми и друг път кръв , не ми се случвало така .  Може ли заради ниско желязо да се  пръсне вена ?

Здравейте,
Желязото само по себе си не може да предизвика нараняване на вените. По-скоро може да бъде начинът, по който е взета кръвта. Но това нежно е лесно коригируемо и не трябва да Ви притеснява.
Тъй като забелязах, че имате разминавания в стойностите на желязото, дали може да ми изпратите кръвната картина да я прегледам.
Благодаря Ви.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 10:18 от Рaдост

# 268
Д-р Симоноски, само сте цитирали поста ми. Не виждам отговор.

Едит,
Видях го, писах ви.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 21:10 от Елора

# 269
Здравейте доктор Симонски може ли да направите коментар на кръвните ми изследвания пуснати са заради леко увеличен лимфен възел на врата . Да уточня момиче на 22г съм .

Общи условия

Активация на акаунт