Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 47 915
  • 390
  •   1
Отговори
# 240
Скрит текст:
Здравейте, баща ми е на 74 години с рак на простатата. Лекуван е с хормонална терапия и пълен курс на лъчетерапия от средата на декември до средата на януари. Лечението беше определено като успешно от лекуващите лекари. Има аритмия от над 10 години, съвсем лек диабет, пие телексер като антикоагуланти, както и росата, ароба, беталок зок в момента. С катетър е. По време на лъчетерапията се зарази с бактерия, която не се повлия от 2 изпити вкъщи антибиотика, получи уринарен сепсис и го приеха в Пирогов за 3 седмици. Той се оплакваше от отпадналост и умора още преди да се влоши, в болницата съвсем се залежа. От 2 седмици е вкъщи като проведохме домашно лечение с още 2 антибиотика, но в края на другата седмица трябва да се вземе стерилна урина, за да се установи дали бактерията е изчезнала или продължаваме лечението. Беше престанал да яде, вече е захранен и има апетит. Овладели сме проблемите с чревния тракт в следствие от антибиотиците. Всеки ден идва вкъщи рехабилитатор, които го раздвижва и казва че има добър мускулен статус и по-скоро проблемът е психологически. Давам му магнезиев цират и хидролизиран колаген. Пие поне 1,5 литра вода на ден. Караме го да става от леглото и да се разхожда както и упражненията, които рехабилитаторът е показал. Въпреки това той се оплаква от непрекъсната умори, твърди че не може да ходи повече от 100 метра и настоява само да лежи. Трудно ми е да преценя дали наистина има проблем или е само в главата му и не трябва да го оставям без движение по-интензивно независимо от оплакванията му. В Пирогов на изписването казаха, че хранителни добавки от аптеката няма да му помогнат и отхвърлиха всичко за което попитах. Изрично забраниха обаче само витамин Б. Прилагам последните му изследвания от изписването на 4.3.2025. можете ли да ме посъветвате какво мога да предприема, за да си върне силите.
Здравейте,
На база предоставената от Вас информация и показателите от кръвната картина към момента на хоспитализацията, баща Ви е с анемия (Хемоглобин 95 г/Л). Според мен този анемичен синдром се дължи на хроничен възпалително/инфекциозен процес.
Моята препоръка е, ако можете да извикате лаборант вкъщи да му вземе кръв за следните изследвания:
ПКК, Диференциално броене на левкоцити, СУЕ, CRP, Желязо, ЖСК, феритин, АСАТ, АЛАТ, ГГТ, Алкална фосфатаза и ЛДХ.
След като ги направите изследванията, пишете ми и ще Ви дам насоки какво трябва да се направи.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 16:26 от Рaдост

# 241
Благодаря! Изследванията предполагам трябва да ги взема на гладно и преди сутрешните му лекарства?

# 242
Благодаря! Изследванията предполагам трябва да ги взема на гладно и преди сутрешните му лекарства?
Принципно може и на гладно да се вземат.
Успешен ден,

# 243
здравейте д-р Симонски,
детето ми има паразити/острици/глисти и ни предписаха на цялото семейство да пием Зентел- обезпаразяващ препарат. Аз в момента приемам Сорбифер Дурулес. Как мога да процедирам? Мога ли да ги приемам в интервал от 12 ч  разлика били трябва да спра Сорбифера за няколко дни и да приемам лекарството Зентел?

# 244
здравейте д-р Симонски,
детето ми има паразити/острици/глисти и ни предписаха на цялото семейство да пием Зентел- обезпаразяващ препарат. Аз в момента приемам Сорбифер Дурулес. Как мога да процедирам? Мога ли да ги приемам в интервал от 12 ч  разлика били трябва да спра Сорбифера за няколко дни и да приемам лекарството Зентел?
Здравейте,
Сорбифер трябва да има отстояние от приема на Зентел.
Относно продължителността на приема, аз ли съм назначил Сорбифер, или Вие сте го взели?

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 10:54 от Рaдост

# 245
здравейте д-р Симонски,
детето ми има паразити/острици/глисти и ни предписаха на цялото семейство да пием Зентел- обезпаразяващ препарат. Аз в момента приемам Сорбифер Дурулес. Как мога да процедирам? Мога ли да ги приемам в интервал от 12 ч  разлика били трябва да спра Сорбифера за няколко дни и да приемам лекарството Зентел?
Здравейте,
Сорбифере, трябва да има отстояние от приема н Зентел.
Отностно продължителноста на приема, аз ли съм назначил Сорбифер или Вие сте го взели?
Благодаря много, Вие ми го назначихте Сорбифера.

# 246
  • София
Здравейте, докторе!
Благодарности за възможността да се допитаме до Вашето мнение и за насоките, които давате!
След посещение при ендокринолог бях насочена да си направя изследване на желязо и тжск заради резултатите от кръвната картина, която ми беше назначена.
Изследването на желязото е пуснато ден преди цикъл, а доколкото разбирам по това време би трябвало стойностите му да са по-високи.
Как според Вас трябва да процедирам оттук нататък, налага ли се посещение при хематолог? Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 10:16 от Furf

# 247
здравейте д-р Симонски,
Здравейте,
Сорбифере, трябва да има отстояние от приема н Зентел.
Отностно продължителноста на приема, аз ли съм назначил Сорбифер или Вие сте го взели?
Благодаря много, Вие ми го назначихте Сорбифера.
Продължавате по същия начин, както Ви го бях назначил, само да има отстояние със Зентела.
След приключване на приема – контролни изследвания.

Успешен ден.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 10:13 от Рaдост

# 248
Здравейте, докторе!
Скрит текст:
Благодарности за възможността да се допитаме до Вашето мнение и за насоките, които давате!
След посещение при ендокринолог бях насочена да си направя изследване на желязо и тжск заради резултатите от кръвната картина, която ми беше назначена.
Изследването на желязото е пуснато ден преди цикъл, а доколкото разбирам по това време би трябвало стойностите му да са по-високи.
Как според Вас трябва да процедирам оттук нататък, налага ли се посещение при хематолог? Благодаря предварително!

Здравейте,
На база проведените изследвания при Вас ще се наложи прием на железен препарат.
Ако сте съгласни да Ви дам препоръки, пишете ми на ЛС и там ще Ви обясня по-подробно.

Успешен ден.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 10:14 от Рaдост

# 249
Здравейте!
Съжалявам, че не мога да прикача изследвания, но бих искала да попитам при тези показатели дали би било добре да започна прием на желязо:
Хемоглобин 145 реф 120-160
Феритин 8 реф 15-150
Желязо 12 реф 6-26
Чувствам се много отпаднала в последно време, имам Хипофункция  и Хашимото, и ми предстои корекция на дозата на хормона.
Благодаря!

# 250
Здравейте д-р Симоноски,

с желязодефицитна анемия съм от 15 години и периодично се е налагало приемам железни препарати за корекция. Изследвана съм за таласемия, но нямам. На 49 години съм.
Отново съм с ниски стойности, но не мога да прикача файл:

Хемоглобин - 101( реф. стойности 120-140)
Желязо - 2.7 (реф. стойности 9-26)
Еритроцити- 4.38 ( реф стойности 3.7 - 5.3)
Хематокрит, MCV, MCH, MCHC - под долната граница , но близо до нея.
Тромбоцити - 420 ( реф стойности 120-420)
Гранулоцити - 33 ( реф стойности 40-70).

Щитовидна:
TSH - 3.23 ( 0.27- 4.20)
Ft4 - 13.87 ( 12-22)
Нямам хашимото, изследвана съм.

Започнах прием на желязо - железен хелат на Natural factors 25мг на ден. Четох, че железния хелат се усвоява най бързо и лесно от организма. С малтофер и сорбифер вече имам проблем - запек и други храносмилателни проблеми.

Имам следните въпроси:

1. Тромбоцитите са ми на горната граница - има ли връзка с анемията?
2. Високо TSH на щитовидната - доколкото знам стойности над 2.5 не са добри. Има ли връзка с анемията, щитовидната страда ли при недостатъчно желязо в организма?
3. Хелатното желязо ще успее ли да вдигне достатъчно стойностите и колко време може/трябва да се пие?

Предварителн благодаря за отговора и за участието ви във форума.

# 251
Здравейте д-р Симонски,
днес излязоха резултатите от кръвните ми изследвания и съм значително притеснена - на лице ли е анемия?
На 49 години съм, от една година не съм консумирала млечни, яйца и ядки, към които се оказа че имам хранителна непоносимост, а от години не консумирам месо.
Пия много вода, предпочитам топла, приемам хранителни добавки подходящи за възрастта ми, включително сутрин и до обяд протеин , вечер колаген тип 1 и 3. Очевидно храненето ми е непълноценно, при ръст 166 см - 47 кг. Усещам умора още от сутринта всекидневно, лениво ми е, нямам сила, задължително ми се доспива след обед.
Добавям, че откакто се помня, винаги съм била с ниско кръвно налягане.
Погледнах мои изследвания от декември 2024, октомври 2023 и от 2022 г, бавно стойностите в ПКК се понижават.

Не съм приемала досега желязо под формата на добавка,20 дни преди тези изследвания съм спряла приема на добавките витамин Д3 и Б12, също така не съм била болна в близките 20 дни от инфекция или друго... не знам какво означават тези стойности и какво точно е положението ми?
Благодаря ви от сърце за отделеното време!

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 23:46 от Anelia Dimitrova 649961

# 252
Здравейте, д-р Симонски,
След направени изследвания по препоръка на ендокринолог, се оказа, че голяма част от показателите са извън норма.
Може ли да ме посъветвате на какво се дължат и какво трябва да предприема?

# 253
Здравейте д-р Симонски,
Скрит текст:
днес излязоха резултатите от кръвните ми изследвания и съм значително притеснена - на лице ли е анемия?
На 49 години съм, от една година не съм консумирала млечни, яйца и ядки, към които се оказа че имам хранителна непоносимост, а от години не консумирам месо.
Пия много вода, предпочитам топла, приемам хранителни добавки подходящи за възрастта ми, включително сутрин и до обяд протеин , вечер колаген тип 1 и 3. Очевидно храненето ми е непълноценно, при ръст 166 см - 47 кг. Усещам умора още от сутринта всекидневно, лениво ми е, нямам сила, задължително ми се доспива след обед.
Добавям, че откакто се помня, винаги съм била с ниско кръвно налягане.
Погледнах мои изследвания от декември 2024, октомври 2023 и от 2022 г, бавно стойностите в ПКК се понижават.

Не съм приемала досега желязо под формата на добавка,20 дни преди тези изследвания съм спряла приема на добавките витамин Д3 и Б12, също така не съм била болна в близките 20 дни от инфекция или друго... не знам какво означават тези стойности и какво точно е положението ми?
Благодаря ви от сърце за отделеното време!
Здравейте,
Прегледах изследванията Ви.
На база предоставената информация имате занижаване на стойностите на хемоглобин, но с незначителни 3 единици под долна граница, което не изпълва критериите, за да се каже, че имате анемия.
От останалите изследвания се наблюдават съвсем референтни стойности на железните депа (феритин), както и незначително увеличаване на серумното ниво на Вит Б12.
По мое мнение, към момента няма място за притеснения, но бих Ви препоръчал да повторите кр картина след около месец и половина и пак да я изпратите за контрола.

Успешен ден.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 11:48 от Рaдост

# 254
Здравейте, д-р Симонски,
След направени изследвания по препоръка на ендокринолог, се оказа, че голяма част от показателите са извън норма.
Може ли да ме посъветвате на какво се дължат и какво трябва да предприема?
Скрит текст:
Здравейте,
Да, има отклонения от референтните показатели, но всички тези показатели са много бързо и лесно корегируеми.
Препоръката ми е да пишете на ЛС, за да Ви дам указания, ако ми се доверите, какво трябва да се направи.

Успешен ден.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 11:46 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт