Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 54 445
  • 446
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте д-р Симоноски. Във връзка с болка в гърлото и кашлица на мъж на средна възраст, продължаваща повече от 2 седмици са направени ПКК и рентген. Рентгенът показва пневмония.
CRP e 25.  В ПКК левкоцитите са нормални = 8.
Хемоглобин 155, и всичко е в граници, освен високите тромбоцити.
PLT = 487, при горна граница 440.
  Възможно ли е тромбоцитите да се повишат от белодробната инфекция и кога да се повтори изследването, след като свърши антибиотика ли?

# 436
Скрит текст:
Здравейте д-р Симоноски. Във връзка с болка в гърлото и кашлица на мъж на средна възраст, продължаваща повече от 2 седмици са направени ПКК и рентген. Рентгенът показва пневмония.
CRP e 25.  В ПКК левкоцитите са нормални = 8.
Хемоглобин 155, и всичко е в граници, освен високите тромбоцити.
PLT = 487, при горна граница 440.
  Възможно ли е тромбоцитите да се повишат от белодробната инфекция и кога да се повтори изследването, след като свърши антибиотика ли?
Здравейте,
Завишените тромбоцити са вследствие на инфекциозния процес, нарича се реактивност. От една страна, не са увеличени в значим обем, а от друга страна, те са изследвания при наличие на инфекциозно-бактериален процес.
За Ваше спокойствие бих Ви препоръчал да направите контрола, след като мине заболяването. Тогава трябва да са референтни (нормални).

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 12:08 от Рaдост

# 437
  • Варна
Здравейте, как да увелича хемоглобина на бебе, което е със следното хранене: сутрин каша с карма, обед редувам зеленчуково пюре с желтък и месно пюре? През останалото време е само на карма. На 6 м хемоглобина беше 102, сега на 8м е 106.

# 438
Здравейте, изпращам ви новите ми изследвания, да отбележа, че приемам Сорбифер от 27.10.25 г. до 21.11.25г. X 2 таб., почивка 5 дни и след 27.11.25 г. Х 1 таб. до момента. Сърцебиенето почти не се усеща, но имам още леко замайване.
Благодаря за вниманието.

# 439
Здравейте, как да увелича хемоглобина на бебе, което е със следното хранене: сутрин каша с карма, обед редувам зеленчуково пюре с желтък и месно пюре? През останалото време е само на карма. На 6 м хемоглобина беше 102, сега на 8м е 106.
Здравейте,
Не съм хематолог педиатър, но ще дам насоки относно изследванията. Референтните стойности на показателите, ако не са проведени в специализирана лаборатория (занимаваща се с педиатрични пациенти), има вероятност да са стойности като за възрастни.
От друга страна, бих искал да видя цялата кръвна картина, понеже има и други индекси, които имат значение за хемоглобиновото ниво.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 10:11 от Рaдост

# 440
Скрит текст:
Здравейте, изпращам ви новите ми изследвания, да отбележа, че приемам Сорбифер от 27.10.25 г. до 21.11.25г. X 2 таб., почивка 5 дни и след 27.11.25 г. Х 1 таб. до момента. Сърцебиенето почти не се усеща, но имам още леко замайване.
Благодаря за вниманието.
[/spoiler]

Здравейте,
Резултатът Ви е отличен.
Необходимо е да се приема още известно време Сорбифер.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 10:12 от Рaдост

# 441

Здравейте, какво мислите за моите резултати започнах да приемам витамин б12 на смарт хит след резултатите

# 442
Скрит текст:

Здравейте, какво мислите за моите резултати започнах да приемам витамин б12 на смарт хит след резултатите
Здравейте,
На база представените от Вас изследвания няма да Ви навредят витамините и желязо, но нямате нужда от прием на тях. Стойностите на феритин, както и на Вит Б12, са Ви в референтните граници и нямате дефицит.
Ако Ви прави впечатлението на MCV, че е леко завишено, това е маркер за размера на еритроцит, но не дава никаква допълнителна информация, навеждаща за прием на някакви добавки.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 20:34 от Рaдост

# 443
Здравейте , много съм притеснена .на 29г съм.  До сега не ми се е случвало хемоглобина да ми е нисък ,освен като бях бременна. Преди изследването от 2 3 месеца се хранех с по-малко месо и яйца даже почти без. Оскъдно количество храна и прием на добавки Цинк -не изписани от лекар.  Но се оказа че във всички добавки ,които използвам има цинк и се получава по 35 мг дневно ,което е със сигурност е превишаване на дозата . Вече съм спряла всичко. Да повторя ли пкк

# 444
Скрит текст:
Здравейте , много съм притеснена .на 29г съм.  До сега не ми се е случвало хемоглобина да ми е нисък ,освен като бях бременна. Преди изследването от 2 3 месеца се хранех с по-малко месо и яйца даже почти без. Оскъдно количество храна и прием на добавки Цинк -не изписани от лекар.  Но се оказа че във всички добавки ,които използвам има цинк и се получава по 35 мг дневно ,което е със сигурност е превишаване на дозата . Вече съм спряла всичко. Да повторя ли пкк

Здравейте,
Много лесно може да се коригира нивото на хемоглобин.
Бих искал, ако имате възможност, да Ви консултирам в кабинета ми, тъй като ще се наложи проследяване, за да може категорично да елиминираме този проблем.

Лека вечер.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 11:49 от Рaдост

# 445
Здравейте д-р Симоноски! Ще приложа резултатите от днешните ми изследвания! Моля за мнение.

# 446
Здравейте д-р Симоноски! Ще приложа резултатите от днешните ми изследвания! Моля за мнение.

Здравейте,
На база предоставените от Вас изследвания, Вие сте със железен дефицит, който е необходимос да се започне да се лекува.

Ако решите бих могъл да Ви консултирам, тъй като ще имате нужда от прием на таблетките за известен период от време.

Успешен ден,

Общи условия

Активация на акаунт