На 5 години в първи клас?

• 24 963
  • 485
  •   1
Отговори
# 465
Знам, че когато аз съм тръгвала на училище (преди 30 години), класовете са се съставяли по полугодие, за да се избегне точно тази цяла година възрастова разлика.

# 466

За сина ми - бих искал да влезе след 4-ти клас в МГ не за друго, а заради средата. От там нататък бих искал да отделя колкото се може по-малко време на училището. Да може в свободното си време да се занимава с нещо приложно, което явно е най-близко до интересите и заложбите му. Примерно, електроника. Или роботика.

Май точно такива родители като теб дават козове на противниците на МГ - влизали деца без интерес към математиката, напомпани насила, измъчвани и стресирани после... Идеята на МГ все пак не е да влиза някой за среда, а после майната му на училището...

Леко пресоляваш.

Не съм писал "майната му на училището". Пак бих очаквал от сина ми да има "6" по математика и един-два други ключови предмета. Просто няма да го агитирам да прави нещо повече от това (както правя сега). Сега, реално, той в свободното си време се занимава много повече с "извънучебна" математика отколкото с изискваното от училище. Съотношението е 2:1 или дори 3:1 в полза на извънучебния материал. Реално за училищната математика единственото, което прави е да си напише домашните, а това му отнема около час-два седмично.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 10:46 от N_ik

# 467
Ако разделителната линия е август, не е ли същото? Пак ще има близо година разлика до следващия август. Каква е разликата януари-януари и август-август?

# 468
Никаква.

Едно време ги деляха - преди средата почваха от 6-годишни, след средата - от 7-годишни. Ама имаше много деца и се събираха много паралелки. Първите бяха по цял ден и спяха следобед.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 15:19 от Soul Free

# 469
Дам, имаше легла, ама никой не спеше.. То сега и в градината много малко спят след 4г
Ама ги натискат да им е тихо на лелите и да не се занимават...

# 470
В детската градина се спи, защото не им достига нощният сън на много хлапета. Доста деца си лягат късно с родителите и стават рано. Няма как да легне малко дете след 23:00, да стане в 6:00-6:30 и да се е наспало.

# 471
Моят е на 13 г. И сега би спал следобед, ако има възможност, ама няма време.... то и аз бих спала, ама също няма как. Та, сънят следобед не е наказание, както се опитвате да го изкарате някои....

# 472
Да на много деца им се спи на обяд. Имам приятелка в Париж, която умишлено си записа децата в детски градини, в които се спи на обяд. Те й бяха доста далеч, защото там са изключение, в повечето не се спи. Първото й детенце в началото ходеше в кварталната градина, в която не се спеше. Ами вечер заспиваше в 18-19 часа, което означава почти никакво прекарано време със семейството си през седмицата. Дъщеря ми в детската си лягаше малко след 22 часа и сутрин едвам ставаше в 6:40.

# 473
  • София
Наказание не е, определено, сънят е "храна", оптимален вариант за почивка..Но има хора, които просто не спят следобяд, дори и да имат такава възможност.Ако съм свободна аз примерно, никога няма да ми дойде отвътре да си полегна и малко да дремна.Ще си намеря друго отморяващо занимание. Така съм от малка, две от трите му деца -също.Не можеш да накараш някого да спи, та да, НЯКОИ деца  по неволя лежат тихо в леглото в отредените за следобеден сън часове в детската градина, за да не пречат на спящите.

# 474
За едно енергично дете, което няма физиологична нужда от сън или защото е с нормален за възрастта си режим, е само наказание, но и мъчение. Да не говорим за вредните навици, които се развиват - като чоплене, гризане на нокти и т.н. от тъпня.

Но да, нормално е, ако едно 5-6 годишно си ляга в 22-23ч, да му се спи следобед.

# 475
  • София
Да на много деца им се спи на обяд. Имам приятелка в Париж, която умишлено си записа децата в детски градини, в които се спи на обяд. Те й бяха доста далеч, защото там са изключение, в повечето не се спи. Първото й детенце в началото ходеше в кварталната градина, в която не се спеше. Ами вечер заспиваше в 18-19 часа, което означава почти никакво прекарано време със семейството си през седмицата. Дъщеря ми в детската си лягаше малко след 22 часа и сутрин едвам ставаше в 6:40.
В много страни от западна Европа децата ги пращат по леглата към 19 ч. Иначе малките деца е хубаво да си легнат към 20-20.30, но не мисля, че има връзка със спането следобед. Някои спят следобед, други не, навици и характер.

# 476
Едва ли ще го признаете, но едно неспящо следобед 4-5-6-годишно винаги е по-кисело, уморено и несъсредоточено от тези, които спят.
Така или иначе на 7+ вече е доста по-трудно да се сложи да спи едно дете, понеже няма време от училище и уроци.

# 477
Не ми се спори, но как се доказва тази теория?
Има деца, които не спят следобед, явно не изпитват нужда от следобеден сън.

# 478
  • София
Едва ли ще го признаете, но едно неспящо следобед 4-5-6-годишно винаги е по-кисело, уморено и несъсредоточено от тези, които спят.
Така или иначе на 7+ вече е доста по-трудно да се сложи да спи едно дете, понеже няма време от училище и уроци.

И защо да го признаваме като децата са различни. Моето си лягаше в 8 вечерта и не спеше на обяд от 2 годишно. Като спря да спи се притесних и питах педиатъра, който каза, че това е до темперамент и нервна система, а е и генетично, та някой от родителите също не е спал следобед, в случая бях аз. Децата имат нужда от определен брой часове сън на денонощие, които могат да се вземат и накуп. Повечето малки деца стоят със семейството до 10-11 вечерта и естествено, че няма как да не спят следобед, а и трудно стават сутрин.

# 479
И двете ми деца от съвсем ранна възраст бяха с режим на лягане вечер между 8 и 9ч. Следобедният сън си беше отделно. Голямата се отказа на 2г. в яслата, според мен заради безумния режим да се обядва в 11:45-12ч и в 12:30 да са по леглата, малката не ходеше на детско заведение и отказа следобедния сън на 3-3.5г. Кисели ставаха, ако им прескочим времето за сън вечер.

Липса на концентрация по-скоро може да се очаква у дете, което си ляга късно и не си набавя достатъчно часове от нощния сън. Следобедният не трябва да е за сметка на нощния, защото не може да компенсира напълно недостига му.

Общи условия

Активация на акаунт