На 5 години в първи клас?

• 25 021
  • 485
  •   1
Отговори
# 375
Винаги едни качества са за сметка на други.

В конкретния случй става въпрос за родител, който по своя преценка и настояване пуска детето в първи калс. Не е било предложено от учители или възпитатели. Възмутих се, защото навършени 6 е достатъчно ниска граница за първи клас и ненавършени 6 ми се струва прекалено рано. В чужбина сме и малките също тръгнаха на току-що навършени 6, но имаше голяма разлика от батко им, който започна на почти 7. Като зрялост, разбиране и държание.

# 376
Всеки си взема решение за детето си. Това, че на някои хора детето не е било тормозено или подтискано заради 2 години разлика, може да не е общовалидно, както и обратното.
В класа на сина ми до 4 кл. имаше две-три супер агресивни и нагли гаменчета, особено единия - нагъл, едър, с език и поведение на каруцар.... Представям си как би се защитило дете с две години по-малко.

Дано въпросното дете от темата се чувства добре. То, беше ясно от началото какви са намеренията и, че темата се пуска само, за да се валидира решението.....Дали е правилно или грешно , ще се разбере след години.

# 377
Най-добре като яйцата - слагат се ясни критерии за дименсии и тегло и се комплектоват в корите по категории. Grinning

@N_ik Поздравления и бъдещи успехи! Притеснения по темата не съм имал, сигурно и ти.

За тези, които негодуват, не става дума да се прави задължително, а само да има свободата. Не знам как го виждате хем да ги съберете еднакви по възраст и размер (то само това е невъзможно), хем и по интелектуално, социално и т.н. развитие. По-скоро на някаква диктатура ми прилича, сякаш малко глупости има в образователната система, а реално не много като същина и краен резултат.

Аз не успях да прескоча ПУК за моето, заради "системата", и от тогава само бера резултатите ..

YMMV, както казват другаде.

# 378
  • Немция
Нелепо е само българските деца да завършват училище на 19 години.
Голямото ми дете в Германия ще завърши гимназия на 19, ще има 13 клас. Започна точно на 6.

(В някои немски провинции завършват година по-рано, по друга програма са, но в доста провинции върнаха 13 клас, заради голямата натовареност)

# 379
Е хайде сега всички да тръгват на 6 задължително. Моето дете си обожаваше детската градина. Като я завърши на 6г. и 5 месеца й беше страшно мъчно за нея. Учеха и там, и подготовката беше много добра. И обичаше да спи на обяд. В първи клас ми е разказвала, че преди занималнята госпожата им е предлагала, които искат да си полегнат на чина да подремнат и повечето са се възползвали. Също в градината не ги насилваха да спят, имало е деца, които си разглеждат книжки в легълцата, ако не им се спи. А като не харесва едно дете градината, в България има избор, може да отиде на предучилищна в училище или да тръгне по-рано в първи клас.

# 380
  • Немция
Че българските деца започват доста късно училище е факт. На 7, 7 и половина, че и повече..не знам къде другаде в Европа е толкова късно 1 клас.

Сещам се как вземахме преди години мой племенник от ДГ, беше предучилищна група, децата ми изглеждаха необичайно големи за детска градина, някои бяха и едри за възрастта си Grinning

# 381
  • София
Е хайде сега всички да тръгват на 6 задължително. Моето дете си обожаваше детската градина. Като я завърши на 6г. и 5 месеца й беше страшно мъчно за нея. Учеха и там, и подготовката беше много добра. И обичаше да спи на обяд. В първи клас ми е разказвала, че преди занималнята госпожата им е предлагала, които искат да си полегнат на чина да подремнат и повечето са се възползвали. Също в градината не ги насилваха да спят, имало е деца, които си разглеждат книжки в легълцата, ако не им се спи. А като не харесва едно дете градината, в България има избор, може да отиде на предучилищна в училище или да тръгне по-рано в първи клас.
Нека броят предучилищната за първи клас и да е в градината, така или иначе си учат. Не казвам да ходят другаде, а да не учат до 19, в цял свят завършват на 18, само нашите губят 1 година, в която и без това не се прави нищо съществено, 12-ти клас. Сега синът ми е 12-ти клас и е на току що навършени 17, защото се прехвърли от френската система и ги наблюдавам. То на 19 годишни родител ли да викнеш на родителска среща, отсъствия ли да му извинява родител, като те вече имат шофьорска книжка и право да гласуват.
Иначе във Франция началното училище и детската градина обикновено са едно цяло, та не е голяма промяна този първи клас, може и у нас да е така.

# 382
  • Немция
То и тук има разминавания.
Моят син предпочитам да завърши на 19, защото ще е почти на 19, когато завърши.
Ако ще е година по-рано, ще е почти на 18, тоест 17.
А той на 15 е с късен пубертет и незрял акъл още Grinning.
Друго си е година по-късно- една година за съзряване при момчетата, физически и психически, не е за подценяване.

# 383
  • София
То и тук има разминавания.
Моят син предпочитам да завърши на 19, защото ще е почти на 19, когато завърши.
Ако ще е година по-рано, ще е почти на 18, тоест 17.
А той на 15 е с късен пубертет и незрял акъл още Grinning.
Друго си е година по-късно- една година за съзряване при момчетата, физически и психически, не е за подценяване.
И като е незрял и завърши на 17 какъв е проблема? У нас не ги гоним от вкъщи след завършване на училище. Най-много да смени училището с университет, което е почти същото.
И моят е на 17, ще навърши 18 в края на годината. Ще отиде в университет есента и така. Никакъв проблем не виждам с това, че не е на 19 или 20, за да виси в училище още 1 или 2 години, като може пак да си учи, но нещо, което го интересува.

# 384
Румъния и Швеция също тръгват на 7г., като в Швеция от 2028г. това ще се промени и ще започват от 6г. Говорим за започване на академичното образование или това, на което казваме първи клас, не на задължителното, което обхваща и предучилищния етап.

Аз не си представям такъв преход в България как ще се случи. Това означава, че два випуска ще съвпаднат. Дори в момента в големите градове едва смогват в някои райони да осигурят класни стаи за първокласниците и да намерят учители.

# 385
  • Немция
За мен завършване на 17 е рано, вятър те вее още относно професионална ориентация.
На мен ми се иска при следването да се отдели, да заживее и сам. Не го гоним от къщи, де, може и при нас да пожелае да остане по време на следване.
Но един младеж на 19 не може да се сравни с един на 17, това са 2 години израстване.

Определено нямам проблем със завършването на 19, не го намирам за загуба на време.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 11:50 от Бибит

# 386
Синът на приятелка в Германия завърши гимназия на 19, даже май 20 беше навършил, защото е роден март месец, така че и там си учат до късничко някои. А тръгват на 6.
Като цяло за мен година повече или по-малко, по-ранно или по-късно тръгване, не е решаващ фактор. По-важно е какво се случва през тези години. Когато семейната среда е адекватна, който и вариант да бъде избран, детето ще е добре.

Коригирам се - на навършени 19 е бил, не 20. Значи точно като при нас.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 11:54 от Мила Атова

# 387
Аз също завърших на 17 и на 17 отидох в университет в София, не ми е било проблем, голяма си се чувствах. За дъщеря ми не знам как ще бъде, тя физически съзря много рано, по-рано от връстничките си и това също хич не е добре, особено за момиче, караше я да се чувства нещастна, а емоционално още си е дете. Тя ще завърши на 18, защото е родена декември.

# 388
Моите са в 5-годишен техникум след 8-ми класи и ще завършат на 19 и 19+, но пък печелят добри специалности. Така че, не виждам смисъл да се спори.

# 389
  • София
За мен завършване на 17 е рано, вятър те вее още относно професионална ориентация.
На мен ми се иска при следването да се отдели, да заживее и сам. Не го гоним от къщи, де, може и при нас да пожелае да остане по време на следване.
Но един младеж на 19 не може да се сравни с един на 17, това са 2 години израстване.

Определено нямам проблем със завършването на 19, не го намирам за загуба на време.
То и на 19 нямат идея какви ще станат като пораснат. Къде е драмата? Синът ми се чуди цяла година анимация или монтаж да учи, но което и от двете да избере, ако продължи да учи до бакалавър ще е на 21 и може спокойно да учи нещо друго, дори съвсем различно.
Никакви амбиции нямам да се отдели като студент, защото не го намирам нито финансово рентабилно, нито нужно в нашите ширини. Традицията с отделянето е в САЩ, защото университетите са на хиляди километри от дома и всички живеят в кампусите. Или из Европа в големите градове, в които се бутат сто човека в кутийка, та всеки е добре да се махне. Ние живеем в много добър размер жилища в България, у дома в частност всеки си има своя стая и своя баня, и трябва да съм луда да му давам по 1000 лв за наем и още 2000 за разходи по жилището и храна, за да бил живеел отделно.

Общи условия

Активация на акаунт