На 5 години в първи клас?

• 24 987
  • 485
  •   1
Отговори
# 480
Да на много деца им се спи на обяд. Имам приятелка в Париж, която умишлено си записа децата в детски градини, в които се спи на обяд. Те й бяха доста далеч, защото там са изключение, в повечето не се спи. Първото й детенце в началото ходеше в кварталната градина, в която не се спеше. Ами вечер заспиваше в 18-19 часа, което означава почти никакво прекарано време със семейството си през седмицата. Дъщеря ми в детската си лягаше малко след 22 часа и сутрин едвам ставаше в 6:40.
В много страни от западна Европа децата ги пращат по леглата към 19 ч. Иначе малките деца е хубаво да си легнат към 20-20.30, но не мисля, че има връзка със спането следобед. Някои спят следобед, други не, навици и характер.
Защото сте стъмва в 3 следобед. 😂
В Испания децата са навън целогодишно поне до 20 ч. Само че градина и училище започват в 9 ч. Моите деца стават сутрин в 8:20, дори и да са си легнали след 23 ч, 9 часа сън са им напълно достатъчни.

# 481
Ние сме в Белгия - тук на 4 години вече не спят в детската градина, която всъщност е с режима на училище. В началото синът ми се свличаше пред вратата към 17 ч., докато си търся ключовете, но бързо свикна. Лягаше си към 20:30 ч. Синът ми винаги е бил с много строг режим. Аз се върнах на работа, когато беше на четири месеца и половина, а той тръгна на ясла на 6 месеца. Без режим нямаше начин да се справим с всички задачи, че и да си почиваме, при положение че сме само двамата. И до ден-днешен - на 12 години - си ляга в 21 ч., чете половин час и най-късно в девет и половина е заспал. И не защото някой го кара насила, той има нужда от това. Сутрин става в седем трудно.

# 482
В България, обаче, детската градина приема деца масово от 7:00 до 8:00, защото и родителите започват работа от 8:00 до 8:30, рядко в 9:00 и по-късно. София е изключение. Училище, първа смяна при двусменен режим - 7:30 започва първият час. Някои деца пътуват до градина или училище и по 30-40 минути

# 483
  • София

Защото сте стъмва в 3 следобед. 😂
В Испания децата са навън целогодишно поне до 20 ч. Само че градина и училище започват в 9 ч. Моите деца стават сутрин в 8:20, дори и да са си легнали след 23 ч, 9 часа сън са им напълно достатъчни.
Хаха, така е, като живеех в Андалусия през зимата до 8.30 сутрин си е тъмно и ако детето стане в 6 то е нощ Simple Smile
И в България 7 вечерта е рано за лягане, но 8 за малките през зимата е съвсем ок, през лятото може и по-късно, защото е светло. При вас пък е светло до 10 вечерта и се вечеря в 10-11, съвсем друг свят. Помня как се смееха на немците по пасеото вечерят в 6, а испанците тъкмо излизат след сиестата

# 484
  • Немция
В обкръжението ни в Германия децата рано отказват следобедния сън, след третата година масово не спят, но по принцип в по-северните общества малките деца още в 19-20 часа са по леглата и спят до сутринта.
Това са много часове.
Моите деца също бяха по този режим и рано отказаха следобедния сън- и двамата след третата година не спяха. Нито са били кисели, нито уморени, че да не издържат до вечерта, но не са били и по цял ден на ДГ.
Тихи занимания следобед - да, но да спят - абсурд.

# 485
  • София
Именно, защо трябва да признаваме нещо, валидно за дете Х и абсолютно невалидно за У.Малките ми дъщери са близначки.Едната така  сладко си спеше в ДГ, другата само лежеше. И нито една от двете не е била кисела. Към днешна дата, вече големи, имат същото отношение към следобедния сън.Едната, стига да има възможност, ще си полегне, ще дремне....Другата дори няма да си помисли за този вариант.

Общи условия

Активация на акаунт