Набор 2003 - 2

• 30 939
  • 354
  •   6
Отговори
# 345
  • столицата
Чудесни новини за наборите! Явно дерзаят в живота и умело съчетават работа с учение. Да им пожелаем и малко късмет и всичко ще им е наред.
mst, проучвали ли сте как могат да се реализират в Бг  завършилите право из Европа. За мен правото, дори и когато сме в ЕС, е все още доста национална определено и затова се чудя.  При всички случаи се минава през НАЦИД, но дали  и колко изпита ще ги карат да довземат в Бг? 

# 346
Във фейсбук групата на СУ имаше такъв пост от момче, завършил право в чужбина.
НАЦИД не признава дипломата.
ЮФ го записват в пети курс - трябва да изкара държавните изпити отново, както и няколко семестриални изпита.

# 347
  • столицата
Да, аз го четох този пост, но там ставаше въпрос за завършено право в Турция, а не в ЕС.
Иначе винаги се минава през НАЦИД, но ми е интересно колко изпита ще ги карат да държат допълнително.

# 348
Засега не съм проверявала как се признава/привнява правото в БГ. Нейните намерения са за работа в чуждестранна фирма, като потенциално се оглежда за втора магистратура - в Нидерландия или тук. Спомена, че не я е страх от изпити, ако трябва и тук ще се явява. Изчаквам още малко да се ориентира, преди да проучвам по-сериозно.
НАЦИД признаха дипломата на брат й (Строителен инженер - Глазгоу) за по-малко от месец, но съм наясно, че с инженерните специалности е лесно. Правото си е друга бира.
В НАЦИД съм гледала, че има признати бакалавърски дипломи за право в Нидерландия, та се надявам, че ще можем да се преборим, когато/ако се наложи.
Galimar, твоята щерка беше във Виена май? На всеки ситуацията е различна, но всеки споделен опит би бил полезен.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 12:06 от mst

# 349
  • столицата
Във Виена, но не учи право там Simple Smile Аз съм любопитната в случая.

# 350
  • София
И моят син завърши. След стажа в Барселона се прибра при нас да си прави дистанционно дипломната задача. Междувременно започна работа през април. Работи дистанционно. Не е много доволен. Прехвърлят го от екип в екип. Нещо организацията куца. Поне фирмата му плаща различни квалификационни курсове и като няма работа учи. Ще гледа да изкара поне една година там и после ще търси нещо друго. През август завърши бакалавърската степен. Няма да бърза с магистратурата. Интересува се от когнитивни науки и има желание да се развива в тази насока.
Ваканция няма, защото си изразходва полагаемата отпуска за пътувания до Холандия за защитата. В това отношение от фирмата проявиха гъвкавост и разбиране.
Живее с нас и по цял ден се разхожда по пижама. Онлайн срещите са му без включена камера, защото всички така правели.
Чат чат се среща с приятели, но по-скоро е домошар. Социалният му живот е към точката на замръзване.

# 351
..........Работи дистанционно. ............Живее с нас и по цял ден се разхожда по пижама. Онлайн срещите са му без включена камера, защото всички така правели.
Чат чат се среща с приятели, но по-скоро е домошар. Социалният му живот е към точката на замръзване.

Лютиче, ще си помързелува, ще се размрази и ще живне.
Синът ни се чувства прекрасно, според мен, при този начин на живот вече повече от две години. Повечето му приятели са като него, спортуват активно, продължават да си доучват, имат пълна финансова свобода. И като добавиш гаджето - иделична картинка.   
Аз самата съм със смесени чувства към дистанционната работа. Много зависи от типа работа, от темперамента на човека, липса или наличие на среда преди започване на работата, липса или наличие на гадже, множество други предпоставки.

# 352
Е да де, ама като не излизат и не правят широки контакти къде да ги хванат тия гаджета Simple Smile ? Моят днес си е свършил работа и е ходил да завери семестъра, до банката ходи, че му бяха преиздали картата и купил сокове и почерпка и ще се събират да играят настолни игри. Всичко е прекрасно, ама са си приятелите от гимназията, познават си се, добре се чувстват, ама не са си гаджета.

Миналата седмица пак същото, на фитнес ходи, като цяло се надявам, че ако някоя госпожица му провокира интереса ще се жертва да си наруши рахата Simple Smile

# 353
  • Сливен
Всичко е прекрасно, ама са си приятелите от гимназията, познават си се, добре се чувстват, ама не са си гаджета. ...като цяло се надявам, че ако някоя госпожица му провокира интереса ще се жертва да си наруши рахата Simple Smile
Хем се смея, хем се успокоявам, че положението и за момичета, и за момчета е едно и също.

# 354
  • София
Хайде и аз да се включа. Кара последна година бакалавър, планове конкретни няма, работи.  Досега работеше изцяло дистанционно, сега започна нова работа - тя пък е присъствена. Първоначално каза, че не е свикнал и не си представя занапред да работи в офис, сега обаче вижда предимства - не само в прекия контакт, но в това, че работи само, когато е в лабораторията, докато преди все се чудеше кога и как да вмести работата успоредно с домашни и проекти и гледаше да свърши възможно най-много работа в свободното си време. Така че всеки ще намери своя начин, този, който за него работи най-добре. Сега възможности има. Но има и друго - ако работата е в сървис компания, там често са както описва Лютиче - от проект в проект и това може да е много натоварващо. Така че да издържи още година момчето пък после да се огледа за друго нещо.

Общи условия

Активация на акаунт