Набор 2003 - 2

• 32 567
  • 372
  •   1
Отговори
# 150
Аууу, Маги, давай да запознаваме мамин златен с твоята девойка. Маминото е умен, амбициозен, перспективен, сериозен, възпитан, красив, млад мъж. Всичко му е по-по-най 😆😍😚

Лельо Ог, кусурът на такива хора е, че са силни, имат цели, имат мечти и не ги е страх да ги преследват. Хайде, нашите деца са твърде млади, но аз имам пример пред себе си - 2 приятелки, умни, образовани, с жилища, езици знаят, кариера имат и двете, коли си имат, пътуват, мъже си нямат. Не могат и не могат да завъртят, коментарите и ма двете са именно, че всичко започва нормално и после именно поведение “комплексиран заврян зет”, а в същото време не могат да предложат да идат на друго място или под наем или каквото и да е. Към днешна дата и двете са отново сами.

Опитваме се да се шегуваме, истината е, че на никой не му е приятно да гледа детето си да преживява подобно нещо…

Последна редакция: пт, 13 сеп 2024, 20:53 от blackcat6

# 151
  • София
Така е, blackcat6, шегуваме се, че да си кажем и истините. Радвам се, че започва семестърът, защото ще се разсея и ще е много ангажирана.

# 152
  • София
Момичета, благодаря за окуражаването за седмокласничката. Проблемът е, че НВО става все по-тъпо и лесно, и изравняват знаещи и незнаещи. Моята иска НПМГ с природните науки (Пенева ❤️). Обаче учи в НГДЕК, където имат космически изисквания и скали. Децата трудно изкарват шестици. И всичко щеше да е супер ако не се сравняваха с другите училища. 11 т. надолу са много. Тази година разликата между мин. балове на първо и второ класиране беше до 3 т. на много места. Като капак не знам набора колко е, но сега беше 12 000 за София и 3 природни паралелки по 26 човека в НПМГ. Тази година няма да е различно.

# 153
Ваче, моята племенница също се готви за НПМГ. Знаеш ли има ли квоти за провинцията? Ще проучим, ама понеже стана дума. Всички много искаме и тя да мине през тази гимназия, макар че на нея ще й отива и езикова.
Природните науки запазиха ли ги? Останах с впечатление, че имаше промяна след випуска на сина ми, вярно че той беше Природни науки с немски език де.

# 154
Няма квоти за провинцията. (за прием в 5 и 8 кл)
Единственото предимство е после за КСК - в Софийски университет може ученик от НПМГ да кандидатства с оценката от вътрешен НПМГ изпит извън предварителната и редовна сесия за ФМИ, ФхФ, БФ и Медицинския факултет.

# 155
  • София
Да, няма квоти за провинцията, всички на общо основание кандидатстват. Профилите природни не знам дали са се променяли. Може би са по-различни комбинациите. Сашето завърши физика и там всичко си е както си беше, но сега за Рали гледам има 3 паралелки - 1 химия и 2 биология. Ще е голям зор, защото ще трябва да се справи добре с двата предмета + НВО-тата. Просто зависи от всички тях. Дано не прегори детето. Много е гадно, че може да изкараш добри резултати на природните и да те събори НВО-то. От друга страна пък ако имаш добро НВО по математика и изкараш прилична химия имаш огромен шанс. Отделно трябва да си се яви на изпита по история в НГДЕК, за да има някакъв шанс и там за всеки случай. Абе ще видим...

Последна редакция: пт, 13 сеп 2024, 10:06 от Vache

# 156
  • столицата
Ваче, видях, че има профили био/хим и в другите гимназии. Не знам какво е нивото на обучението, обаче.

# 157
Добре де, а тогава НПМГ защо се води Национална ако няма квоти, преди мисля че имаше или може би бъркам?

# 158
  • София
Добре де, а тогава НПМГ защо се води Национална ако няма квоти, преди мисля че имаше или може би бъркам?
Тя квоти си има, но те не са свързани с кандидастването. Децата си кандидастват на общо основание и се класират така. Преди може да е имало, но със сигурност, през 2017-та нямаше. Тогава точно се разискваше тоя въпрос покрай новия закон, във връзка с махането на изпитите и тогава разбрах, че за да е Национална една гимназия трябва да има ученици от цялата страна и имаше някакви проценти. Но при самото кандидатстване нямат предимство. В класа на Сашето имаше деца от провинцията и без квоти.

Ваче, видях, че има профили био/хим и в другите гимназии. Не знам какво е нивото на обучението, обаче.
Ами например знам, че във Френската е добро. Като цяло едно дете може да се подготви за медицина навсякъде ако иска, обаче за мен НПМГ е училището, което би дало най-много, освен това съм пристрастна Wink

# 159
Мда, там въздуха е друг, има нещо различно. Аз съм много щастлива, че синът ми мина от там.

# 160
  • София
Мда, там въздуха е друг, има нещо различно. Аз съм много щастлива, че синът ми мина от там.
О! И аз 🙂 Дори в НХА непрекъснато са полезни знанията получени в НПМГ.

# 161
  • На село (близо до Лондон)
Хубаво ми е да чета за порасналите ни деца!
Лятото бързо мина и набора се върна в Ливърпул в университета си. Имат 4 седмици практика по болниците тази година и много учене- два пъти повече от миналата той се оплаква 📚.
Под наем е в квартира с 2 приятели, близо до университета. Да видим как ще успява да пътува до практиките си които може да са доста далеч.
Средното на 16г и то се ориентира към къде ще кандидатства в университет. Само 13г го вятър вее още 🤣

# 162
Началото на миналата година преживяхме раздяла с гаджето, което му беше мечта от 3 клас... Бяхаз заедно една година. Тя го остави след по не най-почтения начин, което пък беше добре за него. Аз се притеснявах, че трудно ще го преживее, но се справи. Вместо да страда прекалено, той беше силно разочарован. Сега има друго гадже, вече повече от година са заедно. Много е слънчева и лъчезарна. Тази година ще е първи курс в СУ, иска да става учителка по български език. Нашият записа трета година, Стопанско управление във Велико Търново, дистанционно. Бяха на море три пъти за по малко. Но второто море беше пълен провал, че пипнаха вирус и го прекараха в стаята и тоалетната Sad Иначе работи, купи си кола. Живее си при нас, не бърза да се изнася - и аз не бързам да го пускам Simple Smile
Тази година ще имам абитуриентка. Всичко с баткото беше толкова лесно и просто, а сега съм ужасена. С момиче е много по-сложно, тоалети, прически, грим...

# 163
Ваче,
Скрит текст:
не е една химия и две биология, а са една химия + биология (АЕ), една билогия + химия (АЕ) и билогия+химия (НЕ).
Вървят си сдвоени профилите във всичките им три комбинации, т.е. втори гимназиален етап са си тези два профила + един по избор.
Разликите са:
Х+Б прием с изпит или олимпиада химия и удвояване на НВО математика, учат 1ч повече математика и допълнителните часове по химия и биология са с един час повече химия.
Б+Х е с удвоена оценка изпит или олимпиада биология +един път НВО мат. Допълнителните пасове по профилите са с 1 или 2ч повече биология.
Б+Х с НЕ са с прием само от изпит сумирани двте оценки плюс един път НВО мат.
Вървят си сдвоени двата профила, като разликата на първата и последната  паралелка е единия час математика за сметка на биология. И най-важното - само изпит.
За физиката разликата тази година е, че удвояват НВО мат, а не изпита и че СМГ върнаха две паралелки с АЕ да са с физика, а не с ИТ Hands V

Квоти за провинцията няма отпреди поне 12-13 години, тогава кандидатства големия ми син, завършил в друг областен град... Не разбирам защо трябва да има такива квоти, децата ходят на едни и същи НВО и на едни и същи олимпиади...
Извинете, не съм по темата...

# 164
  • София
Аз не си спомням кога в НПМГ е имало квоти за провинцията и за София. На времето беше с изпит и с копие от дипломата. Сега няма ограничения в колко гимназии може да се кандидатства. Пак е с изпит и НВО. Т.е. Сега няма ограничения. Може всичките места да се заемат от деца от провинцията.

Общи условия

Активация на акаунт