Студенти в Нидерландия - 21

• 61 445
  • 720
  •   1
Отговори
# 630
Таксито от Хага до Скипхол беше 75 Е, полета му не беше ранен, редовно пътува между Хага и Амстерда и за първи път попада в такава ситуация. До сега общежитието, му беше много близо до летището, но с преместването в Хага, ситуацията с полетите се промени.

# 631
  • София
Може септември на място в НАП да се подаде декларация 7 и да се платят накуп двата месеца (само с пълномощно, няма нужда от ПИК). А може като се извади ПИК да се подаде онлайн декларацията и да се платят веднага онлайн месеците. Кой както му е удобно.
Трябва да се отнесе и преведения документ за безусловен прием за съответната учебна година в НАП, за да се отметнат здравните за есна година напред.
Нашият студент ще е на трудов договор с фирма от БГ . В момента в сайта на НОИ се вижда, че е осигуряван от Октомври, когато е договора. Предполагам, че в този случай не е нужно да се прави номера с НОИ, НАП, декларация 7 и т.н. нали ?

# 632
Не е нужно.
Моля, за предложение за хотел в Делфт, от който сте доволни и е на добра цена. Плануваме да бъдем няколко дни семейно през август там.

Последна редакция: пн, 24 юни 2024, 06:45 от Terzieva

# 633
Не е нужно.
Моля, за предложение за хотел в Делфт, от който сте доволни и е на добра цена. Плануваме да бъдем няколко дни семейно през август там.
Не е хотел, но много ни хареса това място. Бяхме 3-ма.
https://www.booking.com/Share-W6C14K

Последна редакция: пн, 24 юни 2024, 18:48 от Lemon Butter

# 634
  • София
Не е нужно.

Ние миналият август бяхме тук https://www.hoteldekoophandel.nl/nl/ , много приятно хотелче на хубаво място в центъра, през техния сайт за резервация излиза малко по евтино отколкото през букинг, уговорих резервацията по еmail, но следете и в спама, ако си пишете с тях. Имат колела, които наехме и се разхождахме,  даже първият ден ни ги дадоха безплатно бонус, любезно обслужване и чисто. Отсядали сме и в The Social Hub, където е по евтино и също е добро място, но в първия хотел повече се усеща атмосферата на стария град, вторият си е по скоро по младежки, но пък е срещу гарата. Хубаво е през август в Делфт!

# 635
Здравейте!
Моят син завършва втората година на следването във Фонтис - ИКТ. С настаняването в началото на годината се справихме, за което благодаря още веднъж на всички, които ми писаха! Хората от групата са изключително отзивчиви и наистина е чудесно, че си помагаме чрез нея!
 Та сега сме притиснати от въпроса за задължителния стаж. През септември той ще бъде 5-ти семестър и задължително трябва да сключи договор с фирма, в която да изкара стажа си и да напише проект за него / за времето 01.09.2024г. до 31.01.2025г./. Повечето от състудентите му си намериха фирми, но сина ми все още е в процес на търсене. Безпокоя се, че му остават две седмици, в които трябва да представи във Фонтис сключения договор, но това все още не се е случило.
Ако някой може да ми даде съвет или сайт на фирма, търсеща стажанти  в областта на програмирането, моля да ми пише! Университетът е в Айндховен, но фирмата може да е и някъде в друго населено място. Благодаря Ви предварително!

# 636
  • Бургас
Suzinka, и моят син е във Фонтис , доколкото знам им бяха дали някакъв списък с фирми, моят син беше писал на абсолютно всичките

# 637
  • София
Здравейте. Бихте ли казали, като сменяте квартирите с какъв транспорт премествате багажа? Такситата взимат ли повече багаж? Дъщеря ми е в Леуварден, няма мебели. До мястото за съхранение е около 40-50 мин.пеша

# 638
Здравейте, отново съм с въпрос към тези от вас,които имат опит с Xior. Запазихме стая за младежа,но продължаваме търсенето на квартира за него и приятелката му.От Xior са ни сложили крайна дата за начално плащане, която обаче не ни устройва, тъй като се надяваме да намерим жилище и за двамата. Та въпросът ми е следния, ако не направим плащането в срока, който са поставили ще  изгубим ли  тази стая и ако се случи така ще можем ли да запазим друга?
Ще загубите стаята, но след това можете да резервирате друга. Докато не подпишете договор и не направите първото плащане стаята не е ваша. Само ви я пазят за срока, който са ви дали за плащането.

# 639
  • Кюстендил
Здравейте, отново съм с въпрос към тези от вас,които имат опит с Xior. Запазихме стая за младежа,но продължаваме търсенето на квартира за него и приятелката му.От Xior са ни сложили крайна дата за начално плащане, която обаче не ни устройва, тъй като се надяваме да намерим жилище и за двамата. Та въпросът ми е следния, ако не направим плащането в срока, който са поставили ще  изгубим ли  тази стая и ако се случи така ще можем ли да запазим друга?
Ще загубите стаята, но след това можете да резервирате друга. Докато не подпишете договор и не направите първото плащане стаята не е ваша. Само ви я пазят за срока, който са ви дали за плащането.
[/quote
Благодаря Ви много за отговора!

# 640
Здравейте.

Дъщеря ми започва от септември да учи в Нидерландия. Бих искала да попитам как стои въпроса със здравното осигуряване. Ако детето работи почасово в Нидерландия,трябва ли там да си извади здравна застраховка и тук да я прекъснем или няма проблем и на двете места да е здравно осигурена. Ще съм благодарна,ако някой с опит, разясни как стоят нещата.

Благодаря предварително!
ПС: не знаех къде да задам въпроса и се извинявам,ако не е на правилното място.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 22:24 от bubanka

# 641
Здравейте, ще ви помоля да не цитирате първия пост или да се опитате да го сложите в скрит текст, тъй като е доста обемен.
Иначе на въпроса ви - да, здравната осигуровка за работещи е абсолютно задължителна на територията на Нидерландия. Има много застрахователи - минималната започва от около 130 евро на месец, като в зависимост от дохода може да кандидатствате за възстановяване. За България аз лично не подавам никаква информация за спиране на здравните осигуровки (имам предвид тези към НЗОК). Ако визирате допълнителна здравна осигуровка в България, то тя не е необходима, ако има холандска.

# 642
А студентът ли,който работи, си я плаща или се покрива от работодателя?

ПС: Извинявам се за цитирането,не съобразих. Грешката е моя.
Здравейте, ще ви помоля да не цитирате първия пост или да се опитате да го сложите в скрит текст, тъй като е доста обемен.
Иначе на въпроса ви - да, здравната осигуровка за работещи е абсолютно задължителна на територията на Нидерландия. Има много застрахователи - минималната започва от около 130 евро на месец, като в зависимост от дохода може да кандидатствате за възстановяване. За България аз лично не подавам никаква информация за спиране на здравните осигуровки (имам предвид тези към НЗОК). Ако визирате допълнителна здравна осигуровка в България, то тя не е необходима, ако има холандска.

# 643
  • София
Положението с квартирите в Бреда се затяга. Хазяинът на сина ми има доста къщи, които дава на студенти и смята да излиза от бизнеса. Много студенти ще се включат към търсещите. И синът ми в това число. Освен това още не е намерил стаж. Буквално е наникъде и не е ясно какво следва. Направо съм в ступор.

# 644
А студентът ли,който работи, си я плаща или се покрива от работодателя?

Здравната застраховка се сключва лично от студента. Може преди стартиране на работа или до три месеца след началото. Важното е да се следи да не по-късно, защото има глоба.

Общи условия

Активация на акаунт