Студенти в Нидерландия - 21

• 61 441
  • 720
  •   1
Отговори
# 690
Изглежда, че за Еншеде става въпрос. Не знам защо дамата е написала Утрехт, вероятно се е объркала.
Да ме пита човек защо🙃.Наистина става въпрос за Еншеде.Извинявам се за грешката и благодаря да поправката.
Не искам да ви стресирам излишно, но проверихте ли дали квартира в Германия е ок за записване в унито? Дъщеря ми учи в Енсхеде и за записване в университета искаха да приложи договор за наем в Енсхеде или Хенгело. В треската покрай квартирата и ние минахме през идеята за Гронау, но от унито бяха категорични- не става извън двата посочени. Моето дете не е в Саксион и те може да са по- ларж при изискванията за настаняване, но все пак реших да ви обърна внимание.

# 691
  • София
На мен пък ма се струва странно да се иска даговор за наем за записване в уни. Да не би да се бъркате с организирани от университета дни за регистрация в общината. Някои го правят за улеснение на студентите и би могло да са го организирали само за два града.
С регистрация в Германия по принцип не би трябвало да има проблеми да учи в NL. Единствено става сложно с евентуално студентско финансиране и BSN, но сигурно има вратичка и за това, както при crossborder workers. Но не знам детайли....

# 692
На мен пък ма се струва странно да се иска даговор за наем за записване в уни. Да не би да се бъркате с организирани от университета дни за регистрация в общината. Някои го правят за улеснение на студентите и би могло да са го организирали само за два града.
С регистрация в Германия по принцип не би трябвало да има проблеми да учи в NL. Единствено става сложно с евентуално студентско финансиране и BSN, но сигурно има вратичка и за това, както при crossborder workers. Но не знам детайли....
И в двата университета, в които беше приета дъщеря ми( Твенте и ТУ Айндховен) искаха към момента на крайния срок за записване( 31 август) да има договор за наем. В Айндховен не помня да са ни отраничавали в определен периметър, но за Енсхеде съм категорична, че фигурираше за миналата година в нашия университет това правило. При това откачено търсене на квартира, което преживяхме, ако имаше опция да " мръдна" извън посочените зони, щяхме да сме я разбрали. Вероятно има хора, които рискуват и при знаене на правилата( особено при риск да останеш без място за живеене), но аз не бих, както и моето дете. На дамата детето е в Саксион и може там да нямат " районни" претенции, но по- добре човек да провери своевременно за правилата.

# 693
  • София
Аз не помня ТУ Айндховен да са поставяли такова условие миналата година...

# 694
Нямам спомен за годините, в които чета и пиша тук, някой друг да е споменавал подобно условие. Щеше да ми направи силно впечатление и да го запомня. Да не говорим, ще масово студентите в Маастрихт напр. живеят в Белгия.
Ако имате запаметено това условие някъде писмено, дайте да го видим и евентуално да го сложим в първия пост.
На дъщеря ми са й пратили кратък мейл със следния текст:

Естествено е потвърдила Simple Smile

# 695
Нямам спомен за годините, в които чета и пиша тук, някой друг да е споменавал подобно условие. Щеше да ми направи силно впечатление и да го запомня. Да не говорим, ще масово студентите в Маастрихт напр. живеят в Белгия.
Ако имате запаметено това условие някъде писмено, дайте да го видим и евентуално да го сложим в първия пост.
На дъщеря ми са й пратили кратък мейл със следния текст:

Естествено е потвърдила Simple Smile
Здравейте! В кой университет е приета дъщеря Ви и може ли да споделите повече за кандидатсването? По какви критерии са я избрали? Бакалавъра къде и каква специалност го завърши? Предварително благодаря!

# 696
Мисля съм го писала, но не пречи пак. Бакалъвърската степен завърши (има сега да предаде тезата (15 кредита), иначе кредитите ги е натрупала достатъчно от предмети още януари месец) в RUG, Грьонинген, специалност Изкуствен интелект (нумерус фиксус). Програмата е 3 годишна, но тя я завърши за четири, за да може да работи към университета и да пише на спокойствие.
Приета е магистър в UvA, Амстердам по програма Изкуствен интелект, 2 години. Кандидатства се със автобиография и мотивационно писмо (500 думи), като няма определено изискване за успех, но тя подозираше, че е над средния. Програмата е със ограничен прием (по спомен 150 човека), но без изпит. Беше приета и в програмата Data Science, 1 година, но това й беше второто желание. Има срок за изпращане на документите, одобрението им и допускане до кандидатстване и съответно специално за ИИ се изпраща уведомление до всички кандидати на една дата (както е при програмите нумерус фиксус). Приемът си е условен, като има срок да изпрати документа, че е завършила бакалъва до 1 септември. Вече е получила програмата си за цялата година, според нея административно нещата са по-прегледни и е доволна.
Сега критериите не мога да кажа какво точно са гледали. Но CV-то й е пълно с разнообразни дейности, в които е участвала и проекти, по които е работила. Не съм я питала с какъв успех завършва.

# 697
Здравейте, някой търси ли в момента квартира в Айндховен?

Здравейте, да ние търсим за сина ми

# 698
Здравейте, някой търси ли в момента квартира в Айндховен?
Ние също търсим в Айндховен. Ще съм много благодарна за всякаква информация!

# 699
  • Sofia
Здравейте, явно сме доста с този проблем. Никога не съм вярвала, че е чак толкова трудно. От април търсене. Вече станах спец по сайтовете, знам наизуст какво се предлага. В крайна сметка никой не се обажда, или отиваш на оглед и нищо. Направо съм в отчаяние, а той има билет за след една седмица. Ако някой има информация ще сме много благодарни.

# 700
Изглежда, че за Еншеде става въпрос. Не знам защо дамата е написала Утрехт, вероятно се е объркала.
Да ме пита човек защо🙃.Наистина става въпрос за Еншеде.Извинявам се за грешката и благодаря да поправката.
Не искам да ви стресирам излишно, но проверихте ли дали квартира в Германия е ок за записване в унито? Дъщеря ми учи в Енсхеде и за записване в университета искаха да приложи договор за наем в Енсхеде или Хенгело. В треската покрай квартирата и ние минахме през идеята за Гронау, но от унито бяха категорични- не става извън двата посочени. Моето дете не е в Саксион и те може да са по- ларж при изискванията за настаняване, но все пак реших да ви обърна внимание.

Саксион разрешава.Дори в сайта на университета са посомили като съвет Гронау.

# 701
  • София
Понеже няколко дами тук питаха за Айндховен - има няколко студия, които са скъпи, но все пак са опция като за начало, на сайта на plaza https://plaza.newnewnew.space/en/availables-places/living-place# … op=prijs%2B 

# 702
И аз да напомня за XIOR! През Август ще пуснат много стаи и студия - чисто ново строителство. Регистрирайте се в сайта им, за да получите известия като се отворят стаите.
За introduction week в Айндховен - и ние се чудим дали да ходи - хем му се иска, хем му се остава повечко в БГ, хем трябва да отиде по някое време до 25 Август да си вземе ключовете за стаята ...
Аз мисля, че е чудно преживяване това. Бих отишла без да се замисля, ако аз бях студентка.
Не знам с тези палатки, дали ако си имаш стая, трябва да си в палатка ... не че е лошо ...

# 703
Наемите наистина са станали брутални. Става все по-трудно да работи човек в България и да издържа студент в чужбина. Ужас.

# 704
Здравейте,
Вероятно в близък план доста хора ще пътуват към Нидерландия с кола.
Аз заминах на 20.06 и се върнах на 28.06. Никъде нямаше сериозни задръствания или проверки, единствено жегата беше проблем,  оказа се, че климатикът на колата не работи. Но и това се преживява.
На отиване пътувах сама и спрях в Австрия да пренощувам - добър, чист и не скъп мотел близо до Сейнт Майкъл - по средата на пътя. На връщане бяхме 3 шофьори и почивката я направихме в Белград. Ако мога да бъда полезна, съм на линия.
Успех с намирането на квартири на децата. Ние започваме търсене в Малта за ексчейнджа.

Общи условия

Активация на акаунт