Студенти в Нидерландия - 21

• 61 444
  • 720
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Каси, аз пътувах с моя син на 17.август, за да вземем ключовете, да имаме 4-5 дни, в които да напазаруваме базови неща, да разгледаме заедно града. Аз се върнах сутринта на втория ден от introduction week. Така хем заминаването той не чувстваше чак толкова тегаво, хем лудото ми майчино сърце се успокои малко, като видях къде го оставям, видях условията, а той имаше няколко дни да се настрои. Още първият ден от introduction  не му видях очите.
Седмицата изкарват със състуденти от специалността и по дрпартаменти. Имат организирани игри, в които да се опознаят, запознават ги с всички сгради в кампуса и всички екстри, които могат да използват - от библиотека, през кантината, 3D принтери, администрация, лабове, аудитории, зали... Имат дневна обиклока на града с велосипеди, посещават стадиона на PSV , ходят в Tech park, водят ги в градски спортни съоръжения (извън студентския спортен център) - стрелба, катерене.... Разбира се, има и нощна обиколка на Stratum ( улицата за нощен живот в Айндховен) с обиколка на N на брой заведения с осигурено питие във всяко Joy...
Няколко вечери имат организирани концерти на терена на кампуса, което е нещо, което се случва през цялата година всъщност.
От моя гледна точка, седмицата е полезна, за да опознае по-бързо града и университета, а ако е общителен, ще създаде и познантства, които после може и в приятелства да прераснат.

# 706
Ехааа, Слънчевата, коло добре звучи Simple Smile
Благодаря ти за споделените емоции!
И аз мисля, че си заслужава да се отиде! Дано вземе такова решение, ама все пак, сам ще реши, с моя помощ хахахха.

# 707
  • София
Ето кратка ретроспекция на случилото се миналата година, за който все още не е гледал видеото.

https://youtu.be/eZttqt_9AWs?feature=shared

# 708
  • София
И аз да дам моята гледна точка за първокурсното преселение и опознавателната седмица. Миналата година в Делфт опознавателната седмица беше доста рано, някъде около 12 август, отидохме със студента семейно за подкрепа  при настаняването (беше около 9 август). Летяхме с Райън и взехме три - четири куфара, с приорити  и така успяхме да попренесем багажа, куфарите останаха там. Останалото се купи на място, но от общежитието имаше нова посуда, завивки, чаршафи. В Делфт, а предполагам и в Айндховен още повече, по улиците редовно се разминавахме и поздравявахме бг семейства с деца студенти, че даже и пихме бири с някои от тях Satisfied
Тъй като си тръгнахме първия ден, когато почваше опознавателната седмицата, имам малко наблюдения - на площада опънаха шатри, навсякъде хвърчаха студенти колоездачи, имаше разнообразни събития и в кампуса, и в градчето, течеше купон, авиоинженерите отидоха някъде извън града при бая спартански условия, компютърните имаха някакъв опознавателен уикенд на хотел в съседна Германия, в който моя не участва, а се записа за седмицата. Част от българчета, включая и моя, от смяната на климата ли, от стреса на новото място ли, от студените бири по нощите и ветровитите вечери, хвърчейки на колела, се поразболяха и се тръшнаха за част от седмицата. Струва ми се, че за холандските студенти е купонът основно. Познанства и приятелства с местните студенти, още първи курс, хеле на опознавателната седмица, мисля, че са рядкост.
Искам да кажа, че и да не се ходи на тези събития, не е голям пропуск, още повече, че ако са в средата на август, това означава да се седи там от толкова рано и да се съкрати лятото. Но за нетърпеливите и по общителни младежи мисля, че е много подходящо и си струва.
Свършиха изпитите, надявам се и успешно завършен първи курс, като излязат резултатите от последните изпити! Здравей БГ топло лято!

# 709
  • Габрово
И аз като страничен слушател си мисля, че интро-седмицата си заслужава. И не е задължително да се спи на палатки. Наситена програма, всеки си намира по нещо, което го впечатлява и му е интересно. Запознават се с някаква малка поне групичка. В Ту/е си имаха интро-родители на групичката 😁 (интро-мама и интро-татко), които бяха по-големи студенти. Мисля, че си заслужава, въпреки че в началото синът не беше навит, особено като видя, че се заплаща, но в крайна се нави и не съжалява.

# 710
Здравейте,
За ТУ/Е , дали е възможно да се запишеш за студент и да започнеш на 1 септември, ако има къде спиш (примерно хотел), но нямаш адресна регистрация. Дали има поне в началото някакъв гратисен период. Ако някой е наясно.
Предварително Ви благодаря!

# 711
Може, доста деца стартират без адресна регистрация. Не знам какво значи гратисен период - поискали са нещо от самия университет ли? И има си деца, които са на хотел или AirBnb или дори на диванчето на познат - докато намерят нещичко свое.

# 712
Понеже бяхме чели, че при записването трябва да представят договор за наем и че дори университетите препоръчвали, който няма настаняване, изобщо да не отива. Много  Ви благодарим, тогава ще проверим специално в ТУ/Айндховен, какво ще кажат.

# 713
Питайте унито и ще помоля да напишете техния отговор, макар че предполагам какво ще ви кажат - ако нямате квартира да не идвате (стандартно за последните две години). Но пак не мисля, че ще ви поискат договор или ще ви ограничат в избора. Само един потребител досега е писал за такова изискване и не е потвърдено от други родители (което не означава, че обвинявам някого, просто е твърде дискриминационно условие).

# 714
Здравейте. Моля за съвет. Букнахме 1 квартира, но за да сключим договор искат някаква гаранция от родителите за наема. В единия имел го нарича act as guarantors by your parents, A в другия - proof that your parents guaratee the rent. Някой пращал ли е подобен документ? Някакви идеи, свободен текст ли? Хайзаката е туркиня с не добър английски

# 715
  • София
Като подписваше договора за сегашната квартира, съквартирант на сина ми му препрати от хазаина някакъв формуляр на холандски, точно гаранция за плащане на наем и единият от родителите я попълни и изпрати GARANTSTELLING Ondergetekende : ………………………………………….. Straat : ………………………………………….. Postcode, plaats : ………………………………………….. Telefoonnummer : ………………………………………….. E-mailadres : ………………………………………….. Verklaart zich hiermee garant te stellen voor de maandelijkse betaling van de huur en servicekosten van: Naam : ………………………………………….. Geboortedatum voor de woning: : ………………………………………….. Straat : ………………………………………….. Postcode, plaats : ………………………………………….. Plaats, datum :………………………………………………….. Handtekening
На български изглежда така ГАРАНЦИЯ Долуподписаният: ……………………………………….. Улица: ……………………………………….. Пощенски код, град: ……… …… ……………………………….. Телефонен номер: ……………………………………….. Имейл адрес: ……………………… ………… ……….. С настоящото декларира, че гарантира месечното плащане на наема и разходите за обслужване на: Име: ………………………………………….. Дата на раждане на имот: …… ……………………………………….. Улица: ……………………………………….. Пощенски код, град: ……… ……………………… ……………….. Място, дата:……………………………………………………….. Подпис
Ако искате направете нещо подобно на английски, озаглавено както са Ви казали, и го пратете на Вашата хазайка, или тя да Ви прати примерен формуляр.
Освен горното мисля, че искаха и личната карта сканирана. 

Последна редакция: нд, 30 юни 2024, 12:52 от bora

# 716
  • София
Ето нашия формуляр, даден от агенцията, през която наехме:

Guarantee Form

With regard to the payment obligation of the main debtor under the lease:
Address rented property:
Landlord:
Start rental agreement:

Details Guarantor(s):
Name:
Address:
Zippcode/living place:
Date of birth:
Phone number:
E-mail address:
Details tenant:
Name:
Name partner:
Current address:
Zippcode/living place:

The undersigned declare the following:
This guarantee relates to the payment of the rent and all other obligations as service charge, collection letters and fines on the leased property. This guarantee can be invoked by the landlord once a backlog was created by 2 weeks rent and/or service charge. The guarantee applies to the full period of the rent up to 3 months after termination by either party. Starting (all-in) rental price is .......... per month to pay in advance. Rates may be indexed annually. Landlord will inform if there is a warranty counter (s) late payment occurs.

Drawn up and signed on __________ (date) in ________________ (place)
Guarantor                                              Landlord

# 717
Заповядайте в новата ни лятна ваканционна Тема 22!

# 718
Здравейте. Моля за съвет. Букнахме 1 квартира, но за да сключим договор искат някаква гаранция от родителите за наема. В единия имел го нарича act as guarantors by your parents, A в другия - proof that your parents guaratee the rent. Някой пращал ли е подобен документ? Някакви идеи, свободен текст ли? Хайзаката е туркиня с не добър английски
    през коя агенция сте? И ние търсим за Айндховен !

# 719
Здравейте, аз изпратих служебна бележка за доходите на 1 от родителите, (CERTIFICATE OF INCOME FROM EMPLOYER) с доход 3 пъти наема за 7 месеца назад, което свърши работа.

This certificate is issued for the purpose of: Income guarantee for renting a home in the Netherlands.

Общи условия

Активация на акаунт