Студенти в Нидерландия - 21

• 61 600
  • 720
  •   1
Отговори
# 210
Може ли някой да сподели как се пътува най-удачно от Амстердам до Ротердам. Излиза ми цена 80 Евро на човек, ние сме трима, има ли по-изгоден вариант?
Купихте ли самолетни билети вече. Ние решихме сама да пътува. Взехме билети за отиване и връщане по младежката програма.

Още не сме купили самолетните билети. Синът ми настоява да отиде сам, но с баща му смятаме, че като за установяване има какво да помогнем. Той иска сам всичко да си избира и подрежда. Като познавам стаята му сега, не ми се мисли.......

# 211
Здравейте, от септември дъщеря ми е студентка 1- ви курс в Хага. Помощ за квартира?

# 212
  • София
Имам питане за лаптоп за университета.
В TU/e използват ли някакви, имат ли изисквания да е Хромбук например, ползват ли гугъл платформата за задачи, предаване на проекти?
Като цяло вашите студенти какви устройства ползват, като говорим за обучение в специалност Приложна физика, защото няма да пише есета например, а предполагам ще има повече задачи?

Последна редакция: чт, 09 май 2024, 13:11 от Сойка

# 213
В ТУ използват ли някакви, имат ли изисквания да е Хромбук например, ползват ли гугъл платформата за задачи, предаване на проекти?
Като цяло вашите студенти какви устройства ползват, като говорим за техническа специалност ?
Да ползват. Синът ми ползва таблет.

# 214
  • София
В TU/e използват ли някакви, имат ли изисквания да е Хромбук например, ползват ли гугъл платформата за задачи, предаване на проекти?
Като цяло вашите студенти какви устройства ползват, като говорим за обучение в специалност Приложна физика, защото няма да пише есета например, а предполагам ще има повече задачи?

https://educationguide.tue.nl/practical-info/it-services Blush
Конкретно:
https://educationguide.tue.nl/practical-info/it-services/noteboo … vate-notebook-use
Освен това имайте предвид, че ще ви предложат и устройство от университета на префернциална цена, ако имате нужда. Мисля, че това се случваше след окончателния прием и след превеждането на таксата, но не помня точно...

На синът ми му е нужен лаптоп за някои изпити и както е споменато и в страницата на унито, не може да използва таблет.

Последна редакция: чт, 09 май 2024, 13:24 от Слънчевата

# 215
  • София

https://educationguide.tue.nl/practical-info/it-services Blush
Конкретно:
https://educationguide.tue.nl/practical-info/it-services/noteboo … vate-notebook-use
Освен това имайте предвид, че ще ви предложат и устройство от университета на префернциална цена, ако имате нужда. Мисля, че това се случваше след окончателния прием и след превеждането на таксата, но не помня точно...

На синът ми му е нужен лаптоп за някои изпити и както е споменато и в страницата на унито, не може да използва таблет.

Енциклопедия си , Слънчева! Благодаря!

# 216
  • София
Не съм енциклопедия, но същите въпроси ме вълнуваха и мен миналата година. А аз винаги предпочитам първо да преровя първоизточника... и знанията ми се свеждат до Айндховен и ТУ. Blush

Моят син не се възползва от офертата на унито, защото с парите от бала си купи лаптоп. Предложеният от тях в нашите магазини беше в порядъка на 4 - 5000 лв, от ТУ можеше да го вземе за 1000 евро. Аз не разбирам, но той каза че е с добри параметри, но в крайна сметка решихме, че това е техника, която морално остарява бързо и няма смисъл...
Та, мисълта ми беше, ако тепърва ще подготвяте техниката, не бързайте. Ако пък не му хареса предложеното от ТУ, то винаги може да вземете нещо в рамките на няколко дни.

# 217
  • София
Не съм енциклопедия, но същите въпроси ме вълнуваха и мен миналата година. А аз винаги предпочитам първо да преровя първоизточника... и знанията ми се свеждат до Айндховен и ТУ. Blush

Моят син не се възползва от офертата на унито, защото с парите от бала си купи лаптоп. Предложеният от тях в нашите магазини беше в порядъка на 4 - 5000 лв, от ТУ можеше да го вземе за 1000 евро. Аз не разбирам, но той каза че е с добри параметри, но в крайна сметка решихме, че това е техника, която морално остарява бързо и няма смисъл...
Та, мисълта ми беше, ако тепърва ще подготвяте техниката, не бързайте. Ако пък не му хареса предложеното от ТУ, то винаги може да вземете нещо в рамките на няколко дни.

Научих си урока и вече знам да проверявам на сайта. Има информация за почти всичко, не съм свикнала на такива глезотии.

Благодаря!

# 218
Дъщеря ми се възползва от офертата на университета. Доволна е и от лаптопа и от екстрите към него. Идва инсталиран с всичко необходимо за първокурсници и цената беше много надолу, за параметрите, които има. Те имат договор с фирма и ги взимат на едро. Освен това плащат 500 евро и ако завършиш до пет години не ги връщаш.

# 219
  • Варна
Замислих се за превода на дипломите и изпращането им към унитата- някакви изисквания дали има. Погледнах в сайта на Юнифай - имат услуга превод на диплома и забележка, че трябвало да е нотариално заверена. Та въпросът ми е как се процедира като получим заветната диплома - първо превод и после заверка или обратното и после изпращане до уни, така ли?

# 220
  • София
Първо нотариална заверка на копия, после в преводаческата фирма  и после се изпраща на уни направеният превод.

# 221
  • София
Първо заверка при нотариус, после превод.
Юнифай много се бавят с превода, да го имате предвид.
bora ме изпревари Grinning

# 222
  • Варна
Първо нотариална заверка на копия, после в преводаческата фирма  и после се изпраща на уни направеният превод.

Защо копия? Не се ли иска да се изпрати оригинал на дипломата? Сигурно бъркам, но ми се струва, че преди 4 години пращахме оригинала и превода.

# 223
  • София
А ми се струва и че директно чрез преводаческа фирма е по евтино, а не с посредник. Аз направих легализиран превод, стана за около 9 дни и ми излезе под 100 лв. м.г.

О, не, оригиналът защо да се праща? Мисля, че само в един университет в Нидерландия имаше такова особено изискване. Праща се легализираният превод, който си е оформен с печати. Даже мисля, че не оставаше оригиналът в преводаческата фирма. Само в една на Витошка искаха оригинала, но там бяха претрупани и отидох в друга.
На сайта на университета е много точно описано какво се иска, а при неяснота питахме и ни отговаряха бързо.
Сетих се, че беше обяснено, да си носи оригинала с него, евентуално за сверка, на избирателен принцип и май те на случаен принцип си избират някои студенти да покажат оригинала, като почне годината, та е дисциплиниращо да си я носиш.

Последна редакция: чт, 09 май 2024, 15:43 от bora

# 224
  • София

Защо копия? Не се ли иска да се изпрати оригинал на дипломата? Сигурно бъркам, но ми се струва, че преди 4 години пращахме оригинала и превода.

В Холандия не искат оригинални докумени по пощата. Но предупреждават първокурсниците да вземат оригиналите с тях, защото правят случайни проверки на случаен принцип... извинявам се за тафталогията.
-...което ме подсеща, да подканя моето златно яйце да си прибере дипломата на лятоска... Joy

Общи условия

Активация на акаунт