Творческо вдъхновение -1

• 10 221
  • 250
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Аниш, дразниш ли ни? 😜
Чакам нещо по-солидно за четене! 😍

# 241
И двата откъса ми харесаха. Заслужава си Успех!

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 13:57 от fenyx

# 242
И двата откъса ми харесаха. Успех!
Благодаря. Simple Smile

Аниш, дразниш ли ни? 😜
Чакам нещо по-солидно за четене! 😍
Твърдо нье за дразненето. По-скоро търся обратна връзка, защото четвъртата се случва по-мрачна и тежка от третата. Има доста смърт (споко, насилие няма) и трудни решения за героите, а хората вече не обичат да четат такива книги. Искат леки, хумористични, газирано-шампански истории, с които да се разтушат от новините по тАлАвизора.

# 243
  • София
Аниш, хареса ми и ми се чете още. За обратна връзка няма достатъчно текст, малко е.
Не знам какво харесват хората - луди са по Мартин, който избива всичките си герои и по Цъсин с тоталното му отчаяние от човечеството и неговата природа 🙃

П. С. И аз определих Брандо като "не мой автор", но това не намалява удоволствието от някои негови книги, нито отнема всички качества на нехаресалите ми.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 15:29 от Marisha*

# 244
Аниш, хареса ми и ми се чете още. За обратна връзка няма достатъчно текст, малко е.
Не знам какво харесват хората - луди са по Мартин, който избива всичките си герои и по Цъсин с тоталното му отчаяние от човечеството и неговата природа 🙃
Не, че не мога да създавам жестоки трагедии, все пък съм отявлен фен на пришовците (безчовечност в най-чиста форма, сблъскала се с човешката алчност, глупост, властолюбие и желание за доминация), но някак предпочитам да пиша приказки.
Началото на историята:
Скрит текст:
— Това ли са всички записи, Найдж? — поинтересува се Пел.
     Драконът кимна рязко, прибра холокуба си и, с прекалено изправен гръб, се отправи към вратата. На няколко крачки от нея спря и колебливо погледна към Пел. Тя му се усмихна насърчително. Найдж се върна до работната ѝ маса, но не седна. В очите му бушуваше буря от сребристи, зелени и лазурни лъчи. Неволно Пел ги сравни с надигаща се, разпенена океанска вълна.
     — Кой съм аз, алир Пел? — прошепна той.
     Пел спокойно отговори:
     — Ти си кръвен член на династията. Принадлежността ти към нея се определя от активния ген, наследен от Дейлин и това го знаят всички. Или ти имаш предвид не произхода си, а това кой си като личност? — просветнаха разбиращо тъмните очи на Пел. Драконицата посочи към терасата, където имаше малък сенчест кът за отдих. — Искаш ли да поговорим или предпочиташ да споделиш това, които те мъчи, с Рилдж?
     — Предпочитам да говоря с теб — реши се Найдж и се отправи към терасата. Когато с Пел се настаниха удобно в полусферите, той започна:
     — Имаше проблем в Харат. Без да навлизам в подробности, наложи се да рестартираме информационната система на портала. Когато процесът приключи, пълномощията ми бяха анулирани, а програмата не ме разпознаваше като член на династията.
     — Дори след кръвна инициализация? — учуди се Пел.
     — Точно това е най-странното. След инициализацията системата отчете, че принадлежа към династията, възстанови достъпа ми, но… — поколеба се Найдж.
     — Но какво?
     — Не зная. Данните бяха поверителни и нямах достъп до тях. А и постоянно се появяваше изискването за актуализиране на информацията, което пречеше на работата ми. Накрая Ааридж влезе в системата и оправи нещата.
     — Разбира се, той е син на Наат и може да го направи. Понякога системата губи информацията, въведена след преместването ни на Алтара и за възстановяването ѝ е необходим най-висш достъп. Не забравяй, че първоначално Харат е бил платформа, обслужваща добива на кристали на Огненото плато. Ти си роден на Алтара и информацията за теб е добавена по-късно. Не виждам проблем или нещо, което да те усъмни в това кой си.
     — Но защо данните бяха поверителни? — заинати се Найдж.
     — Предполагам заради засилените мерки за сигурност. Преговорите между нас и алтарианците се провеждат само на Харат. Те също имат достъп до системата и Наа не са съгласни произхода на всеки член на династията да е видим за тях, особено сега, когато отношенията между двете раси пак са напрегнати — увъртя го Пел. — Което неизбежно ме кара да те попитам, какво точно опитваше да провериш в системата на Харат, за да задействаш висш протокол за сигурност?
     — Нищо специално, данни за това кой е използвал портала — на свой ред увъртя думите си Найдж.
     Пел повдигна насмешливо вежди, но гласът ѝ остана кротък.
     — Найдж, помниш ли какви обяснения съчиняваше, когато беше четиригодишен и още живееше при нас? Например, когато разглоби стенния комуникационен панел? Или когато блокира холокуба на Рилдж? Защо ми се струва, че сега чувам от теб същите небивалици?
     Драконът спокойно погледна бившата си приемна майка. Нямаше значение какво мисли тя, той не желаеше да навлиза в подробности. Пел, обаче, не се отказа.
     — Аз, разбира се, нямам твоите висши технически умения, но и не съм расла на гола скала. За да задействаш защитата, значи си проверявал нещо, до което не би трябвало да имаш достъп дори като кръвен член на династията. Да видим дали ще позная – скоро ще започне размножителния сезон, а ти си се опитал сам да получиш резултат за съродителска съвместимост. Избрал си Харат, защото там данните са пълни, но нямат директна връзка със системата на двореца. Ако беше пуснал анализа в някой от мегаполисите или на платформа, в кабинета на Наа и при мен автоматично щеше да се появи предупредително съобщение, а ти не искаш това. Изводът е само един – потенциалната ти съродителка е дъщеря на Наа – Клиан или Аалин. Покрай Имлин с Аалин се познавате добре, но никога не съм виждала между вас нещо повече от бегло познанство. Значи остава Клиан.
     Найдж се изправи и отиде до парапета. Външно изглеждаше, че се любува на градския пейзаж, но Пел усещаше, че в него се води борба дали да ѝ се довери, или не. Без да поглежда назад, драконът глухо избоботи:
     — Имлин твърди, че мога да те попитам за всичко и че ти никога няма да ме излъжеш, нищо че си Съпровождаща на Наа и си дала клетва да пазиш тайните им.
     Аха, значи все пак приемният ѝ син беше споделил с родната ѝ дъщеря какво го измъчва напоследък. Драконицата донякъде се зарадва, защото ако Найдж беше загазил сериозно, или, както предполагаше Пел, беше решил да разбере кой е баща му, Ими веднага щеше да каже.
     Макар Найдж и Имлин да нямаха кръвна връзка, те си имаха доверие, споделяха си малки тайни. Колкото и невероятно да изглеждаше, Ааридж не ревнуваше и дори се държеше добре с приемния син на Рилдж и Пел. Найдж стана един от малкото му връстници в Линвара, които синът на Наат наричаше свои приятели.
     Е, да, винаги можеше да промени мнението си, ако Найдж наистина предложеше на сестра му Клиан съродителска връзка. Не, че в това имаше нещо нередно. Пел дори би се зарадвала, ако се Найдж сериозно потърсеше първата си партньорка, защото скоро щеше да навърши тридесет, а се интересуваше само от платформите, автоматичните станции и подводния рудодобив.
     Уверена в предположенията си, драконицата насърчително каза:
     — Ими е права. Можеш да ми довериш всичко и аз ще ти помогна с каквото мога. Не е било редно тайно да заявяваш съродителски анализ между теб и Клиан. Трябваше да дойдеш при мен, а аз нямаше да ти откажа.
     Найдж тихо изсумтя нещо неразбираемо под носа си и с решителни крачки се върна под сенките на къта за отдих. Не седна в креслото срещу Пел, а се настани в нейните крака и опря чело в коленете ѝ. Пел инстинктивно погали твърдата му черна коса, същата като на баща му. Успокоен от почти майчината ласка, той заговори:
     — Възхищавам се на Клиан. На нейните познания, търпение и разбиране. На упорството ѝ да доведе всичко до планирания му край. На начинът, по който обуздава изблиците на Ааридж. На перфектните ѝ грижи за децата от Акет. Тя ще бъде идеалната Наата и ако някога ме посочи за свой съродител, ще счета това за огромна чест. Зная, че имаме много добра съвместимост, видях резултата.
     Пел изтръпна и отдръпна ръката си от косата му. Найдж свободно си призна, че е направил нещо забранено. За тази постъпка можеше да бъде прогонен от династията, ако Наа научеха. Но нещо не се връзваше. Той каза, че не е успял да види анализа, защото системата му е забранила. А сега твърдеше, че знае резултата. Значи…
     Драконът повдигна глава и я погледна. Пел тревожно присви очи, но не зададе на глас въпроса си.
     — Да, — потвърди той. — Проверих съвместимостта между мен и Клиан. Ааридж ми помогна и дори се зарадва на резултата. Той също мисли, че съм подходящ за сестра му. Но когато системата ми отказа достъп, проверявах съвместимостта си с елир Аалин. Тя дори не е чистокръвна драконица и мислех, че никога няма да ми влезе под люспите, но нещо се случи. Последните седмици работим заедно по един проект – нещо като мрежа от нови автоматични станции, които ще са разположени около бреговете на Нарада и Сарида. Тъй като островите са човешка територия и нямаме свободен достъп, Аалин пое грижата да договори специални разрешения от Наместниците. Не разбирам защо, но постоянно се тревожа за нея. Нещо ме кара да я пазя. Помислих, че започвам да изпитвам към нея чувства, подобни на тези, които ти имаш към Рилдж. Или като тези на Наат към елир Арслин и Имлин към Рар. Ааридж видя промяната в мен, но някак се зарадва, че се тревожа за безопасността на Аалин. Дори ми разказа какво е преживяла сестра му на Ранафер – отвличането, опита за насилие, предателството на този, който е твърдял, че е влюбен в нея. Зная, че всеки, който я е наранил в стария свят е бил екзекутиран от Наат, но както научих историята, не мога да спя спокойно, когато зная, че тя не е в Ранар, а аз съм далеч от нея. Затова те моля, алир Пел, извърши анализа вместо мен и ми кажи резултата. Какво е това в гените ми, което ме прави много подходящ за дъщерята на Наата, но ми забранява близост с дъщерята на Наат?
     Пел прехапа усти. Не можеше да излъже Найдж, драконовата му емпатия веднага щеше да отчете лъжата. Но ако кажеше част от истината, имаше вероятност да го поведе в друга, безопасна посока. Той не трябваше да се съмнява в себе си. За да си спечели малко време, а и за да се ориентира по-добре в ситуацията, тя попита:
     — Найдж, от колко време имаш сексуални фантазии с Аалин? Дали не са просто заради наближаващия размножителния сезон?
     Драконът поклати глава.
     — Нямам такива фантазии, Пел. Засега. Ако Аалин прояви желание за близост с мен, няма да откажа, нищо че тя е наполовина човек.
     Пел се намръщи. За втори път Найдж изтъкваше този факт. Казваше го уж мимоходом, но скрития контекст се долавяше ясно. Найдж считаше полудраконите за непълноценни. Ядоса се. Тъкмо щеше да изнесе лекция на приемния си син, че разлика между дракони и полудракони няма, когато видя предизвикателството в очите на Найдж. Така значи. Младежът се опитваше да манипулира емоциите ѝ, за да получи своето или беше реагирал по-остро за споменаването на сексуалните му фантазии. Опитът беше добър, но определено имаше много да учи, макар да беше на „ти“ с всяка машина или технология.
     Драконицата внимателно се изправи и изчака Найдж да стане.
     — Добре, ще направя анализа. Мисля, че се досещам се защо изпитваш само желание да защитаваш дъщерята на Наат, без да имаш намерения за интимна близост. Ако съм права, няма да има необходимост да уведомявам Наа.
     Найдж доволно се усмихна, защото успя да получи желаното и защото дребният му трик успя. Думите на Пел, че има логично обяснение за тревогите му изместиха от ума му подозренията, че нещо с него не е наред. А да бъде дракон и то не какъв да е, а кръвен член на династията, за него беше всичко.
      Пел включи няколко апарата на работната си маса, зададе необходимите параметри и протегна дисплей към Найдж.
     — Постави ръката си върху него — нареди тя — и гледай внимателно. Втори път няма да ме убедиш да извърша тази процедура.
     На контролния екран се появи преплетената мрежа на генната му карта. Пел маркира определена конфигурация и зададе търсене в базата данни. Почни веднага се появи холограма на висока драконица, облечена в тюркоазено синя туника, с вълниста черна коса, заплетена в многолъчевата диадема на Съпровождаща на Наата. Изглеждаше уверена в себе си. Очите ѝ бяха необикновени за драконица – сини, зелени и сребристи лъчи, сякаш като живи, постоянно се преплитаха около зеницата. Майка му. Дейлин.
     Найдж беше наследил нейните очи и нейния активен династичен ген. Изображението се стопи. На екрана остана само генната конфигурация. Когато Пел зададе изчисляване на съвместимост с уникалния ген на Аалин, екранът застина и се появи забрана, последвана от код непознати знаци.
     — Същото се случи и в Харат — изнедоволства Найдж. — Значи и ти нямаш необходимите правомощия.
     — Напротив, имам ги. Кодът ми показва причината анализът да не се извърши. Гледай внимателно, ще проверя съвместимостта ти с Клиан, а после нейната с Ердж.
     Найдж напрегнато се вгледа. Резултатите му с Клиан бяха същите, макар и с много по-подробни описания, докато при анализа на Клиан и Ердж се появи същия код. Пел обясни:
     — Елир Ердж е син на елир Кредж от предишна съродителка. Не може да бъде избран за съродител на елир Клиан, защото Наата избра елир Кредж за свой съродител. Той е биологичният баща на елир Сорадж, както елир Гоурдж е биологичен баща на Клиан. Такова е неписаното правило – децата на съродителите на управляващата двойка, не могат да имат връзка с децата на Наа.
     — Но аз съм единственото дете на Дейлин, така че това правило не важи за мен — възрази ѝ Найдж.
     — Така е, но преди обявяването на селекцията, майка ти беше една от потенциалните съродителки на Наат. Ти си син на Дейлин, която е била съродителка на бащата на Аалин. Затова не изпитваш към нея сексуален интерес, а само желание да я защитаваш на всяка цена. Защото гените ти я приемат като твоя потенциална сестра.
     Найдж се умисли. Обяснението на Пел беше логично, но нещо в него го притесняваше. Официално Наат имаше само син и дъщеря от Арслин. Но неофициално… кой знае.
     — Аз син ли съм на Наат? — мрачно попита драконът и напрегна всичките си сетива, за да определи дали отговорът на Пел е лъжа или истина.
     — Не — каза Пел.
     Истината в думите ѝ се впечата в драконовата емпатия на Найдж и му донесе успокоение. Той дори се усмихна. Всичко имаше логично обяснение, а сривът в системата на Харат, който го накара да търси несъществуващи факти и да се съмнява в произхода си, беше просто срив. Той беше син на Дейлин. Кръвен член на династията. Дракон.
     И като несъщ по-голям брат щеше да закриля и защитава Аалин от всичко и всички.
     След като Найдж излезе от залата, приемната му майка си позволи да въздъхне дълбоко и да свали маската на увереност. Справи се добре и разсея съмненията на младежа за известно време. Рано или късно той отново щеше да повдигне този въпрос. Пел написа съобщение до Наата, в което накратко преразказа проблема. Вместо отговор, получи заповед да се яви в кабинета на Наа.
     Наат го нямаше, очакваше я само Наата, която преглеждаше анализите от лабораторията. Преди Пел да поздрави, Илилан директно попита:
     — Найдж повярва ли ти?
     — Да, Наата. Усъмнил се е, заради загуба на правомощия при срив в системата на Харат. Ааридж е възстановил достъпа му. Проблемът, обаче, си остава и чувствата му към Аалин могат да го усложнят. Въпрос на време е закрилата и защитата да избуят във влюбеност.
     Наата само кимна и махна на Пел да седне в креслото пред бюрото.
     — Ще засекретя досието на баща му. Достъп ще имаме аз, ти, Тай, Мая и Рилдж. Засега няма да казваме на Ааридж, кой е Найдж, но ще предупредя сина си повече да не се опитва да заобикаля правилата. Съвместимостта между Ани и Найдж наистина е впечатляваща и си струва да им дадем шанс да се сближат. Ще го включа като експерт в делегацията за Непес следващата седмица. Нека продължава да работи по проекта на Аалин и едновременно с това да подготви доклад за особеностите на подводния рудодобив, който ще представи на следващата ни среща със Съвета през идния месец в Харат. А ние ще наблюдаваме, как ще се държи с хората, особено с представителите на Сарида.
     — Това ще доведе до истинска среща между Найдж и Ноорин Шау Сарида. Няма ли да е опасно? — притесни се Пел.
     — Аалин и Ноорин са Наречени, което означава, че никой не може да промени чувствата им. Повече ме интересува дали Найдж ще остане лоялен към династията. А това е най-важното, ако и когато се наложи да го използваме — студено каза Наата.

# 245
Аниш, точно тази приказност на мен ми е много по сърце в този ми читателски етап, запазвам си да чета довечера новия откъс, благодаря за него 🌺❣
П.п. прочетох, хареса ми, бих чела още.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 19:29 от fenyx

# 246
  • София
Ооо, хареса ми това с драконовската интуитивна емпатия 😄 Има и интрига с гени, вече ми е интересно кой точно е Найдж 😉 Чакам да го чета 😍
Междувременно си чета втората част на маковете. ☕📚

# 247
Ооо, хареса ми това с драконовската интуитивна емпатия 😄 Има и интрига с гени, вече ми е интересно кой точно е Найдж 😉 Чакам да го чета 😍
Междувременно си чета втората част на маковете. ☕📚
Найдж е достатъчно главен герой, за да има глава от негово име, докато се лута кой е той всъщност. Впрочем, в края на книгата е избрана новата Наместница на Ено - Марииша Финикс. Wink

# 248
  • София
Леле, Аниш!, таз наместничката, да внимаваш с нея, че те изяждам, ако пръкнеш някой злодей с тоя хубав ник! 😄

# 249
Леле, Аниш!, таз наместничката, да внимаваш с нея, че те изяждам, ако пръкнеш някой злодей с тоя хубав ник! 😄
Хи-хи, не ме изкушавай (това в кръга на шегата, де). Историята следва канона на приказките, което означава, че след Баарис и Калеена (отявлени гадняри), островът заслужава свестен Наместник.

# 250
Какъв тийзър само, Аниш!
Интересна история ще бъде, какво ли е скрила Пел при генетичния анализ…
Харесвам такива сюжети - с фантастични/фентъзи елементи, технологии и нотки на мистериозност.

Общи условия

Активация на акаунт