Американски колеж - тридесета тема

• 77 571
  • 764
  •   1
Отговори
# 630
И нещо да уточня, макар и да е било когато съм бил дете 5 и 6 клас. Доколкото разбирам, детето си е в музикално училище в техния град. В музикалното училище аз като бях, си учехме всички общообразователни предмети в прогимназията, учехме си и математика, физика и химия, БЕЛ, по същата програма на МОН, която е за всички други училища. И може на някого да се види парадоксално, но поради факта, че бяхме подбрани деца - вярно подбрани с изпит по свирене на инструмент! - но математиката и българският бяха на ниво, по-добро от кварталните училища, просто защото децата бяха от културни и възпитани семейства и нямаше хулигани и пройдохи. Часовете по инструмент бяха следобед, след редовните часове. От нашия клас от 16 деца 4 отидохме в математическа гимназия. Така че не е да се учи само музика и ноти и мисля, че детето на Жаки си е съвсем на мястото, ама кой съм аз да го кажа, а и може да са се променили нещата.
Виж, в гимназията вече има разлика. Там вече има много музикални дисциплини и мисля, че по наше време и математика, и физика бяха до 9 клас, след това само музикални предмети и български и на практика след музикална гимназия можеш да кандидатстваш само консерватория ( и евентуално нещо с БЕЛ). Аз затова избягах след 6 клас. Ама който иска да стане музикант, точно там му е мястото , какво му пука, че има математика само до 9 клас (а може би и това вече не е така). Коренно различна е концепцията с АК, а и с българските гимназии
Лично аз не смятам, че огромното количество часове по контрапункт, композиция, партитури, солфеж, теория на музиката, а в народното пеене специфичната теория и практика на неравноделните тактове може да се компенсира с частни уроци събота и неделя. Но може и да греша.
Неравноделни тактове има само в българския фолклор и това е едно от нещата, далеч не всичко, което го прави уникален в световен мащаб. Само ние имаме тактове като 5/8, 7/8, 9/8, и тоналности с по 5-6 диези и бемоли за народните си песни. И за това си има теория, която не се учи в АК. Тоналностите с диези вървят - със съответните диези - фа, до, сол, ре, ла , ми, си, с с бемолите наобратно - си, ми, ла ре, сол, до, фа. Шопен е писал прекрасни ноктюрни с тоналности в много бемоли предимно, е и в диези, а Шопен е славянин все пак, и няма нищо общо, ама нищо общо с българския фолклор, който е поне толкова велик, колкото е и Шопен! Само технически дадох пример
Нищо не мога да кажа, ако мечтата на детето е да си следва АК, нека си я следва! И успех! Нямам никаква представа какво ще е добре за непознато за мен дете. Успех и късмет!

Последна редакция: ср, 06 ное 2024, 19:54 от Татко Мецан

# 631
За моите деца, ако детето знае какво иска, аз вървя право към целта. Няма мода, няма или. Ако не знае, стремежът е да стигне до ниво, от което може да избира максимално.

# 632
  • София
За моите деца, ако детето знае какво иска, аз вървя право към целта. Няма мода, няма или. Ако не знае, стремежът е да стигне до ниво, от което може да избира максимално.
Пътят за достигане до дадена цел определено не е само един.  В конкретния случай пътят до  заложената цел, университет за изкуства в САЩ, също не е един, съответно не минава задължително през АК. Даже  би могъл да е по-лек за изминаване, по-малко трънлив и  не толкова стръмен през друга междинна спирка за гимназиалните 5 години.. Деца, следващи /завършили в  САЩ, има от АК, от езиковите, от СМГ, от НПМГ, че и от доста по-"обикновени" училища в и извън София.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 08:57 от Просто русалка

# 633
Здравейте на всички,
Имам дъщеря, която ще кандидатства в колежа тази година и ми беше споменато за тестове от предишни години, които се разпространяват. За съжаление не можах да намеря такива със скорошна дата. Дали може някой да ме информира къде мога да открия подобни?

# 634
  • софия
...
Подготовка за приемния изпит
...
Откъси от реални изпити, 2013 - 2020
Скрит текст:
...

Светли празници!

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 10:58 от zvаnchе

# 635
Здравейте, някой да знае датата на бала на випуск 2026?

# 636
# 637
Дано да не бъркам, но май Esma беше писала преди време, че е на 31.05
Ха сега де. 30 или 31😄

# 638
Дано да не бъркам, но май Esma беше писала преди време, че е на 31.05
Ха сега де. 30 или 31😄
Младежът у дома- випуск 2026 вече ни уведоми, че балът е на 30.05.26… платихме и някакво капаро за Шератон и за безумната дискотека…ама кой да знае…

# 639
# 640
Аааааа аз съм още на вълна випуск 2025😄
Ей така стават разводите😄😄😄

# 641
  • софия
Тази дискотека всяка година е абсурдна и всяка година ходят там 🤒

# 642
  • София
Сега е времето тези, които не искат там да си организират алтернатива. В ресторанта - заедно, в дискотеката (клуба) по интереси (музикални предпочитания).

# 643
Не се ядосвам за дискотеката, защото опитът със сестра му от 2019 показа, че няма защо…- бяха стояли малко време в таз модерна дискотека колкото да се уговорят с другите къде да продължат…/толкова ли не може това да се изговори преди това/ и след това - обиколка на софийските заведения и завършек - у една съученичка в Овча купел. Детска им работа!

# 644
  • софия
Не. Отсега знаят, че ще отидат за малко.Може и да им хареса, но никой от приятелския кръг не ходи на подобни места или слуша такава музика. Е, ако трябва да се додадат парите, които в момента искат да досъберат, без да е много ясно за какво, със сигурност ще пропуснат.
Няма как да се научат, ако нямат собствен опит. Нека ходят, въпреки че чувам, че в момента има липса на информация и организацията е малко позациклила.

Общи условия

Активация на акаунт