Американски колеж - тридесета тема

• 77 573
  • 764
  •   1
Отговори
# 615
  • софия
Календарът е за колежанската общност и затова, докато събитията не бъдат отразени в календара на сайта, приемам, че не е официален (е работен). Напр. в него не са отразени виртуалните дни на отворени врати, а са отразени в този на сайта. Има и доста други дейности, които не са там. Колежът преценява кога и какво да оповести и по тази причина не смятам, че е коректно да бъде оповестяван извън общността. Все едно да си изпляскаш фирмения работен календар в Интернет.
Подобен коледар не е имало в предходни години. Не съм следила промените в този на сайта.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 17:13 от zvаnchе

# 616
  • София
peneva_a, извинявам се, че не уточних - визирам колеж (университет) в САЩ, което е тяхна последваща цел, а не АК.

# 617
  • София
За изпит за арт университет/ колеж не съм наясно, но със сигурност ще трябва портфолио. За тези специалности не се изисква топ успех от училище, а дейностите и клубовете в АК може да помогнат за това портфолио. Има клуб за народни танци, също коледни концерти, арт фест,  може да се създаде клуб за народно пеене. Това като допълнение на основните занимания по пеене. Но имайте предвид, че не е лесно да се отсъства в АК- има процедура по събиране на подписи, отработване на пропуснатото, лимит на отсъствията и т.н.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 16:50 от Prizma

# 618
Календарът е за колежанската общност и затова, докато събитията не бъдат отразени в календара на сайта, приемам, че не е официален (е работен). Напр. в него не са отразени виртуалните дни на отворени врати, а са отразени в този на сайта. Има и доста други дейности, които не са там. Колежът преценява кога и какво да оповести и по тази причина не смятам, че е коректно да бъде оповестяван извън общността. Все едно да си изпляскаш фирмения работен календар в Интернет.
Подобен коледар не е имало в предходни години. Не съм следила промените в този на сайта.
Звънче, гледам, че си допълнила мнението си.
Следя темата от преди да имам дете в Колежа, а вече даже имам две.
Изпляскването на неща от "кухнята" си е практика в темата. Доста често сюрпризирам колежанките с информация от тук, за която не подозират.
Уважавам те. Много полезна информация съм получила от теб.
Но ми се струва малко налудничево да знаеш кога е Арт феста ( явно още от септември) и да натъртваш, че не е ясно кога е.
Ще си изтрия поста с календара за твое успокоение.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 22:43 от Lyalya

# 619
  • софия
Нищо не натъртвам (ти попита), но и не смятам за коректно да обявявам информация, чието случване не зависи от мен. Зад организацията на арт феста стои много работа и организация. Всяко нещо може да повлияе. Нека за теб е налудничаво.
Притеснение нямам и не очаквам някой да се съобразява с моя мироглед. Всеки преценява какво да споделя.
Допълнила съм с примери, което не е променило смисъла на поста.

# 620
  • София
Така е отсъствията са трудни. Същевременно има спортисти, които са в младежките национални отбори и няма хъката-мъката, ходят по състезания и отсъстват. Как - не съм наясно, но предполагам, че от ръководството проявяват разбиране при много изявени деца със сериозни ангажименти. Затова казвам, че всичко е въпрос на амбиция и справяне от страна на детето. Ако ще отсъстваш, за да правиш нещо друго, прави го достатъчно добре!

# 621
АК като трамплин/шорткът/бърза пътека/пряк път ... към Американския университет ... ами НЕ!
Мисля, че приятелката на Жаклин малко я е заблудила. Не е нужно детето да е в АК, за да учи в Америка. Като добавим и голямата ангажираност на учениците, няма да й остава време да се развива в пеенето, да участва по конкурси, да записва песни, което ше й помогне да учи в Америка, а не факта, че е учила в АК.

# 622
И аз отдавна мислех да го кажа, но си викам да си трая. Но все пак. Майката самата каза, че главата на дъщеря й е пълна с ноти. Вие тръгнахте да давате съвети как да я напълни с математика 😂 И при положение, че майка ѝ казва за нея - "никога не е имала интерес към математиката". А в АК не е само математика, а и физика, химия, биология на високо ниво....
Има национално музикално училище по народно пеене и фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел. Има такова училище и в Широка лъка. За дете с описания профил на интереси това са най-подходящите училища. Много добър вариант е и музикално училище в техния си град, за да не се мести детето в чужд град, ако не искат. Така детето ще се развива в каквото му е силата и после може да кандидатства в университет и на Луната, ако иска. Специално за народно пеене не виждам с какво АК ще й помогне за уни в САЩ или където и да било.
Аз съм бил две години в музикално училище, хем още в 5 и 6 клас. Учихме солфеж 4 часа седмично, учихме теория на музиката, имахме предмет музикална литература, правехме музикални диктовки (изсвирват ти нещо на пианото и ти трябва да го запишеш с ноти), и освен инструмента, с който всеки беше влязъл, имаше и задължително пиано за децата с друг инструмент. Нерде всичко това, нерде АК и математика...в гимназията имат и композиция и четене на партитури и още куп неща. Невъзможно е да си готвиш всички предмети в АК и същевременно да учиш и всичко гореизброено, а без него не уни в САЩ с музика, ами и Пловдивската консерватория нанайци (в нея има специалност народно пеене, за Софийската не знам, но сигурно също има).
Те си знаят, детето си е тяхно, акъли на никого не давам. Казвам само каквото аз знам по темата.

# 623
  • София
Дори и да влезе  в АК такова дете, за прием в мнооооого желания университет  с музика (предполагам, че става дума не за кой да е, а за Juilliard) ще му трябват според мен други неща, до които много по-лесно би се добрало, ако учи другаде - най-напред музикално образование  в среден курс, после редовно участие в  международни конкурси и фестивали за народно пеене (може и  за друго, ако във времето нагласите се променят), печелене на  призове  от тях, участие в майсторски класове на изявени изпълнители и подобни. Следях отблизо развитието на познато дете с пиано, страхотен виртуоз, още от 5 -6 годишен доказваше безапелационно, че пианото е неговото"нещо".. Учеше си детето в  софийското музикално още от предучилищната, от гимназиален курс сигурно не могат да се преброят наградите му от конкурси у нас и в чужбина, участията му в майсторски класове, гостуванията в радиото и телевизията, участията му като солист на наши сцени, звукозаписите.. Ами и без да бил в АК, беше приет, съвсем очаквано, и в САЩ, и на Острова, и в Австрия. Не си представям как с цялата ангажираност в Колежа едно дете би смогнало  и с описаните  пътувания, участия, а оттам и с регулярни отсъствия от училище.

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 11:45 от Просто русалка

# 624
  • София
Всички горни постове звучат чудесно, на теория. А реално - випуск 2020 на АК има едно момиче (гледах/слушах  я на мюзикъла на Арт Феста), което замина да учи пеене в Англия или Щатите (не съм се старала да запомня, понеже не ме интересуваше особено). Явно може...Има някакъв шанс това момиче да е било споменавано в темите за АК от онова време, ако на някой му се рови за повече информация. Пееше професионално.

# 625
Едно, да, може! Ама едно, за няколко години назад ... не че не може, то може и шейна по пясък да дърпаш. ..

# 626
  • София
Ние не познаваме детето. Може да е изключително талантливо, като това момиче, от випуска преди на сина ми. //Собствената ми дъщеря, която има double major по бизнес админстрация и математика, рисува (че и изложба и бяха спретнали преди години)//. Не всички деца са средно-статистически Simple Smile.

# 627
Благодаря на всеки отделил време да ми пише тук и на лични. Много ни бяха полезни всички мнения. Обсъждахме много серизно, обяснихме и че музика на професионално ниво и АК не са съвместими. Тя не иска да се откаже от музиката, така че… Има време да помисли още малко.
Тя мечтае за колеж като в Америка, но животът не е като филмите, които гледа.

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 22:33 от JACKLIN*

# 628
  • София
Благодаря на всеки отделил време да ми пише тук и на лични. Много ни бяха полезни всички мнения. Обсъждахме много серизно, обяснихме и че музика на професионално ниво и АК не са съвместими. Тя не иска да се откаже от музиката, така че… Има време да помисли още малко.
Тя мечтае за колеж като в Америка, но животът не е като филмите, които гледа.

Че е яко, яко е, но не мисля, че е точно като по филмите.

На мен ми се струва, че някой ви е подвел, че това е единствената "бъза писта".
Познавам деца от СМГ например, сега са в елитни университети в USA. Не е само СМГ, просто от там имам набюдения.
Сигурна съм, че от всяко добро училище може да се отиде в USA, защото доколкото знам се изисква голям обем лична подготовка , което не съм сигурна , че колежа дава на 100%.

Обаче пък ако детето много иска, теориите на бг-мамите няма да я спрат Simple Smile

Според мен може да опита, но си е доста натоварено наистина и трябва много добре да прецени дали ще има сили и време за достатъчно подготовка по пеене извън училище.

# 629
  • София
Подкрепям мнението на Сойка! Ако трябва да кажа, дали средните държавни училища в САЩ изглеждат като по филмите, да, 100%. Но това изобщо не означава, че само от тях или само от АК идват деца да учат в американските колежи.
Може да помислите и върху възможността да учи в бординг училище в САЩ, има доста такива.
От всичко най-важно е детето да има мечта и да я превърне в реалност, а това е напълно възможно.

Общи условия

Активация на акаунт