Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №26

• 45 094
  • 760
  •   1
Отговори
# 585

Те точно така се случват нещата. Изведнъж... На мен ми сложиха Мирена2 с FSH  в норма и 4 месеца  по-късно, едни вълни едно почервеняване на лицето, аритмия, кръвно, безсъние - викам си - умирам. Правят ми пак изследване - фсх 27 . Така че трябва да е ясно на всички че няма бавно и полека в такива неща. прасва те като лопата - когато най-малко очакваш.
Относно наследствеността. И аз мислех че ще ме сполети много рано - майка ми беше навлязла в менопауза на 40 на 41 беше приключила. Аз имах първите ужасни симптоми на 50г. и ето ме, 5 г. по-късно все така ужасни вълни, тегло, хипертония и прочие, но и цикъл допреди 6 м, Според доцентката ми може би ще продължават поне още 5 г. Така че наследствеността никога не е сигурна.
На ваше място не бих си вкарвала допълнително прогестерон под каквато и да е форма ако не съм сигурна как  ми  е прогестерона и естрогена по принцип. Въобще цялостната хорминална картина, и тези на щитовидна ТАТ и МАТ задължително.
Относно Ц -  виждам че  нейното действие не ви е ясно в пълнота. Трябва всичко да ви е "паднало в канала" хормонално за да почнете да се  вкарват хормони  отвън, защото се вкарва всичко,  не само едното или другото. не се започва ако има едното или другото. Започва се когато финалът е настъпил. Същото касае в някакъв смисъл и растителните субстанции, колкото и да са растителни са си алтернатива на хормон  и на нашето "разклатено" състояние понякога само това липсва. Много внимание трябва в приложението. Не говоря за витамини, омеги, колаген и прочие- те са си необходимост след един момент.

За вас , според стремежа да станете родител, предполагам че е още по -напрягащо това , което се случва. Предполагам предприемате мерки и там хормоналната картина става съвсем голям хаос от това , което се вкарва допълнително. Мисля че аз на ваше място не бих рискувала да поема самонициатива с мазане и пиене на каквото и да е било дори да е фито.
[/quote]

Много благодаря за подробната информация, определено не съм наясно с ХЗТ въпреки , че в последните месеци изяждам с кориците не една книга за хормонален баланс, теорията на рей пийт, книги за здравословни хранене и други...Като цяло аз нямам много лоши навици, внимавам какво ям и съм била слаба цял живот. Беше ми полезно да прочета и вашата гледна точка, още повече от опит!
РАзбирам, че не е много сигурно дали и при мен ще бъде като при майка ми и сестра ми, дори си мисля, че има някаква разлика, защото на мен ми дойде и доста късно, като момиче, в сравнение със сестра ми например. Никога не ми е закъснявал цикъл, но винаги е бил много обилен и дълъг, заради което съм пила и противозачатъчни няколко години. Със сигурност съм натрупала и излишен естроген в тялото, независимо какво показва изследването.
Беше ми полезно да прочета и вашата гледна точка, още повече от опит!
Правя каквото мога, пия добавки, движа се (макар напоследък не достатъчно).
Проверявала съм ТАТ И МАТ (там няма проблем, но имам и хипофункция, както и много ниско желязо, препоръчва ми лекар и вливка..Ниски са ми нивата и на двата хормона естроген и прогестерон, имам обаче висок пролактин, който в голяма част мисля, че е вследствие на стреса, на който се подлагам..
Дори мисля, че трябва да спра да правя изследвания всеки месец, защото съвсем зле ми влияят резултатите..

# 586
Нали тук в темата се е споменавало, че прогестините стават на естроген.
Значи не се е получило от прогестерон, защото ти не си приемала такъв.
Не те разбрах.

Да се самоцитирам:

Да не говорим, че голяма част от синтетичния прогестерон (както и от разни добавки) в тялото се преобразува в естроген.

Това го знам от АГ-то ми. Имам му пълно доверие, изградено през годините.

# 587

Да не говорим, че голяма част от синтетичния прогестерон (както и от разни добавки) в тялото се преобразува в естроген.

Това го знам от АГ-то ми. Имам му пълно доверие, изградено през годините.
Ок, но нали сама разбирате колко противоречиво и абсурдно звучи това твърдение само по себе си.
Ако е така, защо изобщо се предписват разни утрогестани, дуфастони и прочие за задържане на плода? Защо се слагат прогестеронови спирали или изобщо съществуват прогестеронови препарати, ако всичко става на естроген?

Така или иначе, ползвам 3 езика, отделих днес 1-2 часа да потърся такова научно твърдение, но не успях. Ако имате някакво резюмирано изследване в тая посока, ще ми бъде интересно.

# 588
Момичета, спора е безсмислен. Просто правете разлика, на какво казват в Бг - Прогестерон- на всички имитационно създадени хим. вещ-ва, които се намират в спиралите, дуфастоните и т.н.
Рядко, да не кажа въобще, не съм срещала Бг лекар, който да изписва и следи био идентичен прог. Просто това е наложено, като обучение и практика. Ако имаше, то в темата положителните и усмихнати, доволни от периода, жени около 50,  щяха да са доста повече...

# 589
И на мен много си ми харесва засега биоидентичното кремче, нищо не може да ме разклати, животът е песен Satisfied
Ама нали тук се казваше, че и такова животно "биоидентично" няма, всичко си било синтетично, щом е отвън? Това и аз не го разбирам. Кое му е биоидентичното?

# 590
  • Под Сините камъни
Такааа, явно и аз ще влизам скоро в някаква фаза на менопаузи или тем подобни.
На 44г до сега не съм имала никакви проблеми с МЦ. Като момиче беше на 30 дни, болезнен доста и с продължителност от 7дни. След раждането на двете деца стана на 27-28 дни, почти неболезнен и с продължителност от 5 дни.
Идва и същинския проблем, но като ви чета явно при доста е така. Тоя месец М ми дойде на 18, нормален като дни и количество, но  вчера забелязах че ми прицапва и днес при забърсване направо си е кръв. Сложих си тампон(знам че не са за предпочитане) при ходени до WC забелязах че той е зацапан в кафяво, а при забърсване пак си е ярка кръв и то не малко. Други симптоми за идване нямам.
Запазих си час за другия петък да ме види лекар, въпроса ми е да изисквам ли някакви изследвания?

# 591
Оставям леснодостъпна информация за тези, които се интересуват от фактите. Единствено условие е поназнайването на английски.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/expert- … ones/faq-20058460

Има няколко клинични проучвания през последните 15 години, които демонстрират, че е възможно т.нар. биоидентични хормони да дават по-добър резултат върху конкретни пациенти, но все още извадките са малки и няма международен научен консенсус по въпросите за ползата, рисковете и цялостния ефект. Обаче пък е плодотворна почва за процъфтяване на всякакви самозванци, мнозина от които биха ги скъсали и на химията за седми клас.

Това, което мога да добавя е, че самопредписването на турски (или други с неясен произход) препарати, които не са преминали одобрение от регулаторни органи като EMA или FDA, изобщо не е безопасно. Ако опитвате, ползвайте регистрирани от ИАЛ медикаменти като Утрогестан и Кринон и за предпочитане под лекарско наблюдение.

# 592
Да, явно няма хляб в тия нетрадиционни заместители.
Точно това, че не са одобрени от ЕМА или ФДА мен лично не би ме спряло. Че те колко препарати са одобрили, после се оказва, че нанасят страшни поражения, ама не ги свалят от употреба.
Което, естествено съвсем не означава, че ще се хвърля на всяко гаражно производство, обявено за магично.
Четене си трябва.

# 593
Параход, какво за Ранитидин?🫣

# 594
Спрян е от употреба през 2019/2020 г. заради откриването на канцерогенната съставка N-нитрозодиметиламин.

Дадох го просто като пример за невярното съждение, че не се оттеглят от пазара лекарства с известни рискове. Да, науката се развива, много неща, които знаем сега, не сме ги знаели през 60-те или през 90-те години. Ама със сигурност не ги е открил Рей Пийт Simple Smile Той е просто търговец - хората, които вършат сериозната работа, най-често остават безименни за широката публика.

# 595
Ранитидина вече е спрян, няма го в аптечната мрежа.

# 596
само не ми казвайте, че този примерен спрян продукт, преди 4г. се из писва от лекари в бг и се продава все още в аптечната мрежа?
..............а, видях, какво си писала, (gerinceto),благодаря ...

# 597
Не знам, просто преди масово се предписваше и се шокирах.Ако е спрян значи няма как да се изписва.

# 598
За екседрин има цял документален филм и десетките дела срещу фармацевтичните компании, които го разпространяват. Плащат си чинно милиони долари обезщетения и си продължава да се продава безпроблемно. Гледах също и за едно лекарство за сърце - същата работа.
Лично за себе си не смятам тая индустрия за насочена към интересите на човешкото здраве, а към парите.
Но, пак да подесетя - човек трябва да е информиран и да взема решенията за себе си.

# 599
Не няма го в аптеките. На негово място предлагат Фамотидин.

Скрит текст:
За екседрин има цял документален филм и десетките дела срещу фармацевтичните компании, които го разпространяват. Плащат си чинно милиони долари обезщетения и си продължава да се продава безпроблемно. Гледах също и за едно лекарство за сърце - същата работа.
Лично за себе си не смятам тая индустрия за насочена към интересите на човешкото здраве, а към парите.
Но, пак да подесетя - човек трябва да е информиран и да взема решенията за себе си.
Обичам да се информирам, чета информация, която ме засяга пряко, но не може човек да прочете всичко. А и когато се отнася за детето например...Ето дъщеря ми е тийн девойка вече. Почти на 14 години е, но имаме проблем с цикъла. Много нередовен, прескача по 4-5 месеца. От 12 годишна се води с цикъл. Ходихме на ендокринолог и ни изписа Дуфастон за 10 дни. Не исках никога да пие подобни препарати, но нямам избор. Аз с цикъла съм като часовник, защо и тя не се метна на мен...

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 14:09 от gerinceto

Общи условия

Активация на акаунт