👣 Августови бебета 2023 🤱 - тема 4

• 31 028
  • 735
  •   1
Отговори
# 705
Акрома, нашият речник също не е богат, на 1.4г е. Казва стандартните баба, дада, тата, мама, ам-ам, но не казва да/не. Разбира всичко, което му говорим и трябва да изпълни като задача (да бута стола му за храна, понеже стои леко в страни и го местим, като го питаме гладен ли си и той казва ам-ам, посочва с пръстче какво иска, посочва си части от тялото, макар понякога да прави грешки като да посочи бузки вместо нос). Аз също бях питала педиатъра, но ми каза, че щом разбира всичко да не се притеснявам. Майка ми е детска учителка и също ме успокоява, че е нормално. Повечето деца проговарят около 2г и се отприщват изведнъж. Разбира се има такива, които проговарят и по-рано, но по-скоро зависи и от средата (деца, които са 2-ри или 3-ти) проговарят по-бързо покрай своите братчета и сестричета. Ние също не даваме ТВ, телефон. Имах подобни тревоги и с някои умения преди годинката и изведнъж за няма и 2 седмици беше научил страшно много неща, които му показвахме преди с месеци. ☺

# 706
  • Варна
Моят син, също на 1г и 3м, казва само мама, тати и баба...
Знае как правят животните, но до там..преди можеше да казва деди, вече и това отказва...
Първо дете ми е и не знам какво е нормално, всички около мен ме успокояват..
Мисля да взема за коледа тези карти за лесно проговаряне, та с тях да пробвам...

# 707
Ами ние сме с още по- беден речник: казва “ма-аааам” което е мама, “аааай” което е хайде и “айайтаа” което е дай дай …. Разбира иначе като му говорим. Прави връзка с неща, които е виждал навън и ги открива и вкъщи по картинки играчки и тн. Вчера гонихме с количката един човечец с багер 😄😄😄 та да го разгледа господина отблизо- сега сме на тема камиони и багери. Минахме през самолетите….

# 708
А как преценихте,  че разбират всичко? Аз и това не мога да преценя. Понякога му говоря и той не ми обръща внимание, сякаш не ме разбира. Такова усещане имам. На 1.4 е и казва ам ам на храната, бау бау, мау и бе , както и още няколко животни. Нищо друго..

# 709
Ами примери от днес
” къде ти е бибата да сложим гел” - задърпаме с ръка до мястото- през една стая.
“ дай шишето за вода” - отива взима шишето и го дава.
“Искаш ли банан”- тук се чува едно”аааааааааам-а” и тичайки идва 😄😄😄
“Пусни музиката” - натиска копчето от активното табло на играчката. И почваме да танцуваме- приклякайки 😄😄😄😄
Инсче за книжки- препоръчвам тази поредица в момента чакаме зимата:
незнам дали ще проговори по-бързо с тях, но ги разлиства поне по едно десет пъти на ден и показва неща по тях, които е видял на други места. И тази книжка също- голям хит е този Лиско

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 15:42 от Беатриче

# 710
И ние сме така както е при Беатриче. Така беше и баткото. Казвам му нещо да свърши и той изпълнява.
Казва мама, баба, тати, бика(бисквитка), биа(бира), общо взето няма богат речник засега. Пее си на бебешки и на бебешки "брои". Батко му го научи. 😀Броенето му е да посочва с показалец цифрите от една малка картонена книжка от Джъмбо и да казва: ти, тии, бат, тии... Някакви такива бебешки наименования.
Ние имаме доста книжки. Най-много обича тези тип "погледни под капачето", "кой се крие тук", "дръпни, плъзни, премести"...
А също така почти всеки ден пускам аудиокниги детски приказки да звучат. Имаме и на дискове, но има и в ютуб избор. Така и аз си припомням някои приказки.

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 15:51 от Jupiter sea

# 711
И при нас е сходно. Когато го питаме колко е голям вдига двете ръце, а като го попитаме на колко годинки е показва с пръстче. Като го питам къде са бисквитките и сочи шкафа, от който му давам бебешка бишкота. Пуска музика, скача (по-скоро опит за скачане, защото прикляка и се надига, но не отлепя краката) или пляска като му задам командата. Но откъм говор е ограничен до кратките думи, които понякога си ги казва на всичко (примерно баба и всеки е баба), а друг път правилно назовава кой е мама и кой е тата. Да и не не казва, а за дай прави жест с ръката като свива и отпуска дланта. 🙈
Та по горното ме навежда на мисълта, че е заучил някои неща, но не иска да повтаря или да добави нови думи.

И да ви разсмея, баща му го научи “как мирише 💩 “ , на което детето при всяка смяна на памперс започва с апффффффууу 🫣

# 712
супер сладко звучи всичко! много ми е интересно да чета колко различни и всъщност еднакви са бебчетата.

Моника направи година и 3 преди 5 дни. Казва доста думи, но още по бебешки - мама, тати, баба пепе (баба Петя), кака ая (кака Рая), деде (дядо), бебе, ам ам, куку, как прави патето - папапа, как прави кокошката - колоко, кам (искам), куку, пека (нямам идея какво е).
Но за сметка на това, тепърва прохожда сега. пуска се за няколко крачки само все още - плаха е. за една ръчичка си върви. Та всяко бебче развива с различна скорост уменията си. Опитайте се да не се сравнявате - знам, че е трудно!! Но е по-добре.

Примерно тя само с вилица може да забожда или да яде с ръце, загребването с лъжица й е трудно. Има деца си ядат напълно самостоятелно.
От чаша още не пие - само от шише сламка.
Някои бебета се обуват сами - тя още не може.
Но не мисля, че това има каквото и да е значение за развитието на детенцето в бъдеще. Всеки се научава да си обува чорапите и да яде с лъжица. Та.. не се сравнявайте - няма смисъл.

# 713
Момичета дайте съвети как да сменям памперса без да се стига до пискане и плакане.. само при слагане да легне на леглото започва да бяга и започва да се дърпа ,да плаче.. давам играчка и какво ли не и това не помага,започва да плаче много ,иска да избяга … може би плаче защото опитвам да го спра ,но нормално ли е да плаче толкова много и да писка Sad

# 714
Същата работа е и при нас. Споко
Давам някаква вещ, докато сменям памперс. Последно време това е химикал, тъй като е най-близо до нас. Той обича да маха и слага капачката на химикала. Иначе ако нямам нещо наблизо, му пея. Има една доста любима песен - това действа също.

# 715
Според мен скоро трябва да махаме бодитата, да ползваме гащички-памперс.. а на пролет - без. Ама да видим

# 716
Моето е с гащи от доста време. Някъде като направи 10 месеца. А от бодитата ми е трудно да се откажа, за мен са доста удобни, не се набират. Екстра са си.
Малкото вече понякога показва като се е наакал, но ми се струва доооста рано за махане на памперса, но мисля да пробваме пролетта/лятото, пък да видим какво ще стане.

# 717
Момичета, някой използвал ли е триъгълника на Пиклер или други подобни? Чудя се дали си заслужават.

# 718
Аз също мисля за триъгълника, малката си игра с него в наши приятели, и й хареса.
Тя е с гащички от лятото, просто с памперсите е бая по-трудно от гащите, поне на мен ми е бая трудно 😁😁😁

# 719
  • Варна
Ние имаме пиклер у дома и е една от най-използваните игри (моят син много обича да се катери, секции, дивани, маси, няма невъзможни места 😄). Правим различни конфигурации и особено за дъждовните дни спасява положението
И ние минахме на гащички от лятото, все още не ползва гърне (за което отнасям доста критики от бабате)

Общи условия

Активация на акаунт