Каква заплата получавате на месец?

• 29 937
  • 430
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Случва се, имам познати, които работят от 16- годишни, за да помагат с разходите в семейството. Хората не са виновни, че са болни.

# 241
Винаги става неудобно, когато стане дума за ТЕЛК. Не знам какво си представят хората, явно е много страшна болест, но нещата в реалността май не са точно така.
Сещам се за четирима души с ТЕЛК, единият от които е брат ми. Един е физически недъгав. Вторият е с прогресивна мускулна атрофия. Брат ми е полусляп. Четвъртият е след инфаркт, с диабет и високи кръвно.
Брат ми взима 900 лв пенсия. Бивша вече колежка, тя е човекът с инфаркта, преди 5 години взимаше около 500 лв пенсия сега е повече. Другите двама не им знам пенсиите.
Всичките четирима работят. Други с ТЕЛК не познавам, така че в моя балон всеки, който е в състояние да отиде до магазина да купи домати, чушки и яйца и после да спретне мишмаш, независимо дали има ТЕЛК, е годен да работи.
С горното не казвам, че няма тежки случаи. Обаче... 300-400 лв инвалидна пенсия говори за съвсем не тежко здравословно състояние. Освен това ми се мярна, че минималната инвалидна пенсия е над 500 лв, което в комбинация с това 'не знам' поставя достоверността на целия разказ под съмнение.

# 242
  • Melmak
Баща ми беше с телк и взимаше 450 лв през 2022, когато почина.

ТЕЛК не винаги значи тотално неработоспособен. Много зависи от състоянието. Баща ми подработваше някакви неща, докато можеше. Обаче си имаше и здравословните проблеми, не е бил с някакъв фалшив телк. Имам колежка с диабет, и тя има телк, работим на сходна позиция, дори повечето колеги не подозират, че има някакъв здравословен проблем.

# 243
  • София
Ама, Нар, защо определяш кой за какво е годен. На практика всеки (с малки изключения) може повече, ако положи повече усилия. Това е все едно на твои постове, в които описваш, че си живяла с малко пари и си подминавала определени храни в супермаркета, някой да ти каже "Ами ти си млада, права жена с акъл, защо не се хвана да работиш за повече пари".
Всеки си знае ситуацията, няма какво да глозгаме хората с истински ТЕЛК.
Имам колега, мазен, спотайващ се, близо до пенсия. Извади си ТЕЛК за става и сега няма да го мръднат до пенсия, минал си е по тънката лайстна през живота. Та не визирам такива.

# 244
Че кой говори за фалшив ТЕЛК? Дала съм примери с истински хора с истински проблеми и истински ТЕЛК. И те работят.
ТЕЛК не е някакво табу, а обикновено като се вкара като довод, се очаква хората да замълчат от неудобство и да не задават повече въпроси.
Както и в случая. Освен това не беше редно и да се хвърлят като аксиоми неща, които накрая се оказаха предположения и се свиха до 'не знам'. Не знаеш детайли за основния си довод? Дооообре.

# 245
# 246
  • Варна
Познавах възрастен човек с телк за аритмия, който си водеше съвсем нормален начин на живот. Работеше като пазач в някакво предприятие в едно врачанско село. Аз самата съм с аритмия и сигурно ако реша, ще мога да си изкарам телк, но не ми се занимава.
Друг пример - колежка на моите години, от малка е с телк 50% заради гръбначно изкривяване. Работихме рамо до рамо в един бар и не подозирах, че има проблем. След като завърши, стана фармацевт. Взема си и пенсия, не съм питала колко.

И аз не го разбирам това жалене на телкаджиите. Хората дори с ампутирани крайници намират начин да шофират и да участват пълноценно в живота, да полагат полезен труд. Който няма желание, си намира оправдания.

# 247
Ох, пак виждам пълно неразбиране за ТЕЛК.ами, имам висок процент, 89% , няма да обяснявам с подробности. Пенсията ми от този месец е 650 лв. От началото на годината досега съм похарчила над 3000 лв за лечение. А още е средата на годината. От тях 700 лв за лазерна терапия на ретините, 2000 лв платих в сряда за операция на жлъчка и около нея и 500 лв ми излезе една жестока криза през май. Една съфорумка рече, че можело да се иде в държавна болница и да не се пълнят гушите на частните и така ще кажат повечето, които няма как да проумеят, че глезотия та да се оперирам на частно беше наложена от нуждата да се използва апаратура, която я няма навсякъде, защото една от болестите ме инвалидизира. Затова работя като мравка и трупам лев по лев. Тези, които нямат нужда да работят, са с по една болест или са решили да карат докато могат. Иначе всеки работещ с истински ТЕЛК го прави от нужда, а не защото нищо му няма. В омагьосан кръг сме и всеки лавира в него. Някои безсрамно висят на врата на семейството си, но аз не мога.  Не знам и дали щяха да ме търпят 17 г да им вися на врата. Нещата ги разбираш, чак когато влезеш в клуба.

# 248
  • София
Иначе всеки работещ с истински ТЕЛК го прави от нужда, а не защото нищо му няма. В омагьосан кръг сме и всеки лавира в него.
Мда.. и аз така смятам.

Като цяло намирам за доста грозно здрави, прави хора да броят парите на болни. И още мога да кажа по темата, ама ще замълча, че ще се повторя.

# 249
Грозно е и да трупаш имидж върху същите болни, особено на място като бг-мама, където имиджът няма възвръщаемост.

# 250
Във всеки ТЕЛК е записано има ли противопоказания за текущата работа, налага ли се трудоустрояване и пр.,  или противопоказания като цяло определен вид труд. Теоретично повечето хора с някаква инвалидност са способни за някакъв вид труд. Друг е въпросът, че на много хора би им било трудно да се преквалифицират (ако не са в детска възраст) и дълги години са се занимавали с някакъв вид тежък физически труд, който изведнъж им става противопоказан, а те нямат образование, нито умения и опит за нефизически квалифициран труд.

# 251
Да, преквалификацията е направо невъзможна при нисък образователен ценз особено към 50 г. Никой не иска хора с ТЕЛК. Който си запази работата е добре, познават те като работник и не те дискриминират, но който ще започва е много трудно. Ако очистят системата от фалшивите инвалиди, има поне предпоставка да се иска по нормално отношение към истинските, но не искат да го направят.

# 252
  • Варна
Е, кой е виновен, че тези хора нямат образование, аз ли?? Да са учили навремето, не да са гледали само как да избутат средно и после по най-бързия начин да започнат работа на мрз. Половината ми колеги в университета бяха от разни малки села и градчета, които не бях чувала преди да ги срещна. Изучиха се, паралелно с това работеха и си платиха сами и образование, и издръжка, сега имат добри професии, собствени семейства и животи.
“Работели от нужда, не защото нищо им няма”. Аз къде съм твърдяла, че нищо им няма?!? На почти всеки човек му има нещо, особено в но-напреднала възраст. И без да си с телк, много хора работят разни професии, които по принцип са противопоказани за тях. И напълно здравите работят от нужда.  Единици работят от скука.

# 253
Може и просто да са с различни способности. На мен например ми липсват сръчност и занаятчийски умения, и няма как да се преквалифицирам в нещо такова, дори и да го искам. И за програмист не ставам, нито за шофьор, и тежко не мога да нося. Представи си, че не всеки става за всичко. Някои не ги влече ученето и им е трудно. На теория художник, ако е здрав физически, но си загуби зрението, може да се преквалифицира в общ работник, овчар и пр., но на практика дали ще го направи?

# 254
  • Варна
Не съм казала че всеки става за всичко. Казвам, че няма хора, които за нищо не стават! (Със или без телк). Има мързеливи хора.

Общи условия

Активация на акаунт