Каква заплата получавате на месец?

• 27 357
  • 430
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна
Шофирала ли си някога автобус D категория, пълен с 50+ човека, в столицата, в час пик, незнайно колко часови смени, за да сравняваш кое е по-стресово??

Аз не съм. Не съм работила и много други професии, но никога не бих си позволила да седна отстрани и да коментирам кое колко лесно или трудно е, камо ли да правя такива абсурдни сравнения.

# 421
  • някъде по морето
Всяка работа има и плюсове и минуси.
Но защо много хора смятат, че учителите вземат незаслужено големи заплати и само се оплакват.
Несправедливо е...затова се дразним....

# 422
  • София
Герка, не бих сравнявала кой заслужава повече. Изказала съм се поотделно по 2 теми, както в момента съм го преценила.
Може би играе роля това, че досега не съм попадала на стачки на шофьорите (може и аз да не съм била информирана) и ми се сториха оправдани част от исканията им.

Имам и някакви истории, в които е трябвало да пътувам спешно от днес за вдругиден на дълги разстояния и слава Богу съм пристигала невредима, веднъж във Виена се обаждаха през кого ли не и качиха едно семейство, чиито полет беше закъснял.

А за учителите вероятно имам(е) по- високи изисквания като към будители, които масово не виждам да са покрити. Освен това, в голямата си част са неграмотни, а се очаква да учат децата. И това вечно мрънкачество също дразни.
Докато за шофьор се знае, че надали е връх на интелекта, очаква се да е сръчен и с бързо рефлекси, да няма проблеми с кръвното и сърцето. 

Горе- долу това са нахвърляни причините защо съм се изказала в едната тема така, с пък в другата иначе. Нямам някакви лични сблъсъци с учители освен с една, която не можа да преживее, че себеподобната ѝ дебелана не знаеше немски като хората. Та включвам като проблем при учителите, че толерират определени ученици. Почти във всеки клас има такива любимци и невинаги са отличниците.

# 423
Никой не е казал, че учителите са за жалене, но заплатите им не са масово в посочения диапазон от 3-4 хиляди чисто.
Миналата учебна година стартира с 1000 незаети учителски места в цялата страна. Така че недостиг има. Да, не е като при медицинските сестри, но го има и ще става все по-голям.

Впрочем, доста хора силно си завишават заплатите, ако някой ги попита. Аз не бих вярвала на всеки. Имам един познат, който беше казал, че жена му като медицинска сестра в частна болница взима еди каква си сума, която е доста висока за този сектор. Имам и друг познат, лекар във въпросната болница, който като чу тази информация, каза че е в сферата на фантастиката.

В страната има 2400 училища. 1000 незаети бройки не е недостиг, а и те най-вероятно са за затънтени училища, преподаватели по чужди езици, информатика и професионални предмети.

# 424
  • Варна
Всяка работа има и плюсове и минуси.
Но защо много хора смятат, че учителите вземат незаслужено големи заплатии само се оплакват.
Несправедливо е...затова се дразним....
Не е вярно това. Явно вие сте учител и затова запомняте подобни реплики. Но ако работихте друго, щяхте да слушате същото и за друга професия. Просто хората са така устроени, че всичко им се вижда лесно отстрани, докато не им се наложи самите те да го вършат.
Изобщо не е само за учители (тая преподава 2 страници урок на ден), шофьор (ниско интелигентен, само да има рефлекси и да върти геврека), сервитьор (носи чинии по цял ден), касиер (бута продукти през лентата), маникюрист (рисува цветенца), грумър (играе си със сладки кученца)… може би само за хирурзите никой не си мисли, че им е лесно и че парите им са незаслужени.

# 425
  • София
Добре де, имам едно питане: защо трябва да се противопоставят един сектор на друг, ей това наистина не го разбирам!
ИТ-тата - седи и се дзвери пред един телевизор и много пари взема - ми който смята, че е толкова лесно - да заповяда. Ама нещо като дойде да търси работа, почва един хленч, как никой не искал да даде шанс на младшите специалисти, пък те толкова пари дали за курсове, защо за Бога, началната заплата е колкото на касиерка в Лидл и от сорта тъпотии. Гледа се в детайл, че на този заплатата била еди си колко си, а пък на другия ... за мен това са непродуктивни дискусии.
Другата любима мантра - учителите. ОК, тежка професия е, няма спор. Децата (уви) са все по-невъзпитани (в това число и моите, макар че се опитвам да вкарвам в пътя бунтуваща се тийнейджърка), изискванията са все по-големи, бумащината и тя е много и излишна. Това, срещу което аз роптая е, че има ужасно много "учители", които не само, че не мотивират децата, а създават зловещи комплекси и ги настройват едно срещу друго, подкукуросват родители и т.н. Няма да спра да роптая срещу тях, сблъсках се с няколко такива и да, тези хора не са за учители. Поне моето очакване е, че учителя трябва поне да не мрази децата, защото и това съм чувала от учител - мразя ги и не мога да ги понасям.
Лекари и медицински сестри - там ми е много тъжно, защото както бяха герои по ковид, отново се върна терминология търгаши, бяла мафия и от сорта грозни изказвания. Те също не са Господ, макар и да дават всичко от себе си, понякога болестта побеждава. А няма да казвам и колко често изискванията към тях са толкова огромни, че няма как да ги покрият - професионално гуру и светило, да гали по главичката, да изслушва, да е 24 часа на разположение и т.н. Айде сега, ама честно, се замислете колко от вас са 24 часа на разположение на шефа си...

Държавата има нужда от всякакви професии. И не, ИТ-тата, може би единственият сектор на светло, нямат НИКАКВА, ама НИКАКВА вина, че учителите не са платени, че лекарите не са платени, че медицинските сестри не са платени, че шофьорите в градския транспорт са претоварени и т.н. Както и всеки човек, успял да постигне висок доход, между другото, получен с честен труд. Ама то щяха да им национализират доходите, то чуждите корпорации не знам какво... всеки един от нас си избира професията съобразно възможности и интереси, именно тогава е моментът да се мисли кой какво и как. Спрете да се настройвате едни срещу други, ако трябва да се настройваме срещу неуредената ни държава и ниски доходи, това не са ИТ-тата, те също са потърпешвши.

# 426
  • София
Единственото, с което не съм съгласна от горния пост е, че понеже работата на лекарите е тежка, едва ли не трябва да търпим ужасното грубо и невъзпитано поведение на някои от тях. Никой не говори за галене по главичка- говорим за човешко и нормално отношение.

# 427
Всички работим сред хора, но има професии, които поставят на изпитание търпението и психическата издръжливост на практикуващите ги и това са професиите, които работят с хора, с поток от случайни хора и то по много на ден - шофьори, сервитьори, продавачи, касиери, медици (лекари, сестри, санитарки, лаборанти), учители, фризьорки, маникюристки, козметика и други. Всеки клиент с претенциите си, с характера и възпитанието си, с проблемите си, ако щете. И такива минават по 20-20-100-200 на ден. Счупил се автобуса, пропуснал курса, следващия идва по разписание, но шофьорът си го отнася, като че ли той е виновен. Влиза клиентка във фризьорски салон и иска сега и веднага , защото тя сега е свободна, не може да чака или за запише час за друг път - жега било, не й се разкарвало пак. Забавили се в кухнята, защото имат много поръчки - сервитьорът си го отнася, като че ли той е виновен за забавянето... Детето не знае за три, държи се невъзпитано, отнася се пренебрежително към правилата - идва родителя и учителя виновен, че чедото не разбрано или неправилно оценено...
И да, всички работят сред хора/ в колектив, но едно е да сте 3-4-5 екип или сътрудници в една фирма, друго е да посрещаш и изпращаш 100-200 души дневно и към всяка душа подход и търпение да имаш. И да, в колектив от двама, трима или десет също може да има интриги и лош психоклимат, но сякаш там възможностите за регулиране на ситуацията са повече.

# 428
  • София
Единственото, с което не съм съгласна от горния пост е, че понеже работата на лекарите е тежка, едва ли не трябва да търпим ужасното грубо и невъзпитано поведение на някои от тях. Никой не говори за галене по главичка- говорим за човешко и нормално отношение.

Никъде не съм казала, че трябва да се търпи грубо отношение. Казвам, че понякога и нашите лични очаквания към всички останали са нереалистични, защото изискваме от останалите, но ние самите, каквато и професия да упражняваме, също не сме перфктни и има за какво да се хванат и при нас.

А също и това, че ако един сектор е по-високозаплатен от друг, то тези, с по-високите заплати нямат никаква вина.

# 429
Не виждам съпоставяне между ИТ сектор и другите сектори. Съпоставянето е често между лекари и шофьори или учители и маникюристки.
В момента както знаем има една криза в ИТ сектора и нещата не са толкова розови, колкото бяха преди. Сумати хора си помислиха, че могат да стават ИТ специалисти, привлечени от големите заплати. Същата работа е и по салоните за красота - масово разни жени решиха, че стават за фризьорки, маникюристки, "специалисти по мигли" и прочие. Обаче при една по-сериозна криза потребителите ще се откажат първо от този тип услуги.
За мен най-големият казус е как ще накараме млади момчета и момичета да се занимават да стават лекари, мед. сестри и прочие, ако трябва да работят години наред на това ниско заплащане.

# 430
За мен най-големият казус е как ще накараме млади момчета и момичета да се занимават да стават лекари, мед. сестри и прочие, ако трябва да работят години наред на това ниско заплащане.

Често казвам, че проблемът ще дойде, когато и последните от поколението Х се пенсионират. Защото не всичко е до пари. Една мед. сестра в натоварено отделение например взима над 3К заплата чисто. Понякога и повече. Но знаете там какви са пациентите и условията. Най - младата сестра там е на 53 год. Идват и по - млади стоят месец два и толкова. И понеже са малко си презастъпват дежурствата. Същото е и в строителството, производството и като цяло във физическата работа.
А за лекарите, гледах д-р Стаменов от "Надежда" в "120 минути" спомена, че когато той е бил специализант, той е плащал да бъде такъв, а не те на него (то си спомням, че така и беше). С колко ли се е затруднила работата оттогава? Какво толкова сме се променили, като вид, че е толкова по трудно? Защитавам младите лекари, но е факт че заради тези условия тогава бягаха, но и оставаха. Просто вече няма хора - да останат, физически. Няма кой да стои дори и да му плащат. Три пъти чисто като бройка са повече X от Z, да не говорим за тяхната структура тогава и сега. Възползват се от нямането на хора, и искат старт на заплатата, по - висока от 20 год. стаж, а на следваща година - двойно. И ако може през 2-3 год. да сменят работата на тройно. Като Reels на ФБ, 10 сек. клипче, за повече нямат търпение. Кой, колкото се научил... А маш. и елекро инж. по предприятата - трагедия. Оператори на машини - идва кандидат по анцуг (не че се очаква нещо повече), излязъл от техникума, 0 стаж, дъвче дъвка, и казва на мениджъра  "Брат, на мен ми трябват 4 бона, брат". Значи между трябва и изкарвам има много голяма
разлика.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1799276

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 17:41 от Seiko7075

Общи условия

Активация на акаунт