Каква заплата получавате на месец?

• 27 363
  • 430
  •   1
Отговори
# 405
  • някъде по морето
Не виждам някой да е казал, че нещо е гадно....само , че не е толкова лесно, колкото изглежда...

# 406
Относно възрастта и стажа. За да се пенсионират като учител две години преди възрастта за общ стаж трябва да имат 25 години учителски стаж. Но, за сметка на това ранно пенсиониралите се губят част от пенсията доживотно. Мисля, че бяха около 20%. Ако не желаят ранно пенсиониране (две години по-рано) условията са като за всички трета категория труд, за набор 1972 това значи до 65 години. И да, професията изхабява, но тези, които седим в нея напук на всичко, го правим не заради парите и привилегиите, а защото това е нашата професия, това, което сме искали да работим. Тези, които влизат заради "облаги" бягат след 1-2 години.

# 407
Ами, и да си учител има негативи. Защото цялото общество вижда колко са разхайтени младежите и автоматично се приписват заслугите на училищната среда. Както престъпността се приписва на полицаите...
В малките населени места няма много работни места, и това е вярно.

# 408
  • Out of the Mix
Кечър, какво имаш предвид с тези -25 г., че не разбрах?

За ранно пенсиониране ли говориш?

Ако е така, не е на оферта, и тези, които са го направили страшно много съжаляват, заради орязаната пенсия.

Роднина е с 40 г. трудов стаж, като учител.

Пенсионира се преди 2 г., но остана, защото не искаха да я пускат, колективът й, разбирай директор, счети, зам. директор я ценяха и уважаваха, децата я обичаха, а тя искаше да си изкара випуска докрай.

Сега малко й е скучно, но обмисля някъде нещо леко да почне, колкото да не си стои вкъщи, и да е полезна с нещо.

Смятам, ако човек е здрав, по-добре да се занимава с нещо, спрямо силите си, но в същото време да не прекалява, ценейки си и здравето.

# 409
  • София
Няма значение кое е оферта или не.
Това не променя факта, че има такава възможност. Има немалко хора, които цял живот взимат по- малко от учител, тяхната пенсия ще е с тия 20% по- малко, но пък ще трябва да работят 37г.

# 410
  • Out of the Mix
Ясно, правилно съм разбрал.

А какво да кажем тогава за полицаите, миньорите?

# 411
  • София
За полицаите и моряците дори няма да отварям дума, че много ще кажа. Виж, миньорите си плащат със здравето.
Не знам как им вървят заплатите, впрочем.

Иначе, за учителите, макар че има много неграмотни и нехайни сред тях, все пак да кажа, че една позната взима 2к като учителка и още по толкова и плюс от ... правене на торти в свободното си време, което явно не е малко, но все пак. Това не е нормално. Учител трябва да е над сладкар.

# 412
  • някъде по морето
За да се пенсионира учител , трябва да е навършил 60 г за жените и 63 г за мъжете и да имат минимум 25 г учителски стаж. Не знам кой ще седи до 35 г без да работи...

# 413
Никой не е казал, че учителите са за жалене, но заплатите им не са масово в посочения диапазон от 3-4 хиляди чисто.
Миналата учебна година стартира с 1000 незаети учителски места в цялата страна. Така че недостиг има. Да, не е като при медицинските сестри, но го има и ще става все по-голям.

Впрочем, доста хора силно си завишават заплатите, ако някой ги попита. Аз не бих вярвала на всеки. Имам един познат, който беше казал, че жена му като медицинска сестра в частна болница взима еди каква си сума, която е доста висока за този сектор. Имам и друг познат, лекар във въпросната болница, който като чу тази информация, каза че е в сферата на фантастиката.

# 414
За да се пенсионира учител , трябва да е навършил 60 г за жените и 63 г за мъжете и да имат минимум 25 г учителски стаж. Не знам кой ще седи до 35 г без да работи...

Има.  Приятел на сина ми, който сега, на 35 години учи филолгия за да стане учител. Стаж доега- 4 години. Единствен шанс за пенсия.

# 415
Няма значение кое е оферта или не.
Това не променя факта, че има такава възможност. Има немалко хора, които цял живот взимат по- малко от учител, тяхната пенсия ще е с тия 20% по- малко, но пък ще трябва да работят 37г.
За да има право един учител да се пенсионира две години по-рано трябва да има учителски стаж 25 години и към момента на пенсионирането да е учител/ възпитател. Никой не е отменял другите.условия. На 53 съм и към момента имам 25 години стаж, но нямам право да се пенсионирам сега. На 63 чак ще имам право на "ранно" пенсиониране, т.е вече ще ги имам тези 37 години стаж, дето и на другите им ги търсят. Няма да напусна работа и да чакам 10 години на фотосинтеза, а ако започна друга работа няма да имам право на това "ранно" пенсиониране.

# 416
То голям келепир - да се пенсионираш две години по-рано. А че до тогава си станал с изпилени нерви и тотално амортизиран ... кой ти го брои.

# 417
  • Варна
Всяка професия е амортизираща - и физически, и психически, по свой начин. Както се дразните, че хората отстрани считат учителската работа за много лесна, така е дразнещо и за останалите многократно да прочитат колко ви е трудна професията, сякаш е единствената трудна професия на планетата.

# 418
  • София
Мда, това пишех. Добре, че чуждата работа е песен и не амортизира.

# 419
Кечър, извинявай, правилно ли оставам с впечатлението, че според теб (като цяло) шофьорите на ГТ в София са по-зле и по-несправедливо платени, отколкото учителите? С други думи първите справедливо заслужават повече, вторите по-малко?

Имам близка, която завърши педагогика и работи няколко години като начална учителка. Разказвала ми е. Стресът е доста голям, работата е физически, психически и емоционално натоварваща. Особено ако ти пука за децата както на нея. За мен лично това е по-голям стрес от ежедневния софийски трафик. За приноса към обществото не искам да казвам, защото образованието и грижите за децата никога (освен през Възраждането) не са били приоритет в България.

Общи условия

Активация на акаунт