Каква заплата получавате на месец?

• 27 414
  • 430
  •   1
Отговори
# 390
  • Melmak
Пример: в частното училище не може учителите да пушат отпред пред вратата на двора. Не е редно изобщо да се прави, обаче в държавното как е? Идват учители от държавното в частното да са квестори на нещо и не знаят за това “правило”, палят цигарите пред вратата. Това е само пример и е повече комън сенс, отколкото правило.

Има всякакви учители, и добри преподаватели, и не толкова. Всички сме ходили на училище и сме виждали и такива, които минават метър и са “ден да мине, друг да дойде”, и съвестни.
Колко учители дават частни уроци и 1 лв не е деклариран? Да, не са всички, но много са.
Наясно съм, че бюджетите на училищата са различни, но интересно как около мен все заплатите на учителите са доста добри, във форума - живи да ги ожалиш.

# 391
  • някъде по морето
Аз си гледам фиша...и не е чудо невиждано, а като махна процент прослужено време, досещам се колко вземат младите колеги.
П. п. С 30 г стаж съм.
Ако някой е забогатял от частни уроци.....аз лично от такива се разболях от напрежението....

# 392
  • Melmak
Пак казвам, не е само клас. Учителският клас прослужено време е 1%, а на простосмъртните като мен е 0,6%.
ПКС, за класен, за не знам какво…

Иначе в частните чух, че наемат и хора без правоспособност и рязко ги пращат на СДК, за да не ги хване МОН. Държавните училища май все още са предпочитани за учителите пред частните.

# 393
  • някъде по морето
Сумата за най-високото ПКС е 80 лв, за класно ръководство е 50 лв.
Единственото предимство е, че не мислиш за осигуровки и са ти на реалната заплата. Но нервите и напрежението никой не може да ти плати. Затова много учители използват възможността да се пенсионират по-рано.
Но да не продължаваме този спор, не това е темата. Няма как да има обективен поглед отстрани.

# 394
  • Melmak
Аз това казвам, че се натрупва. На колко други служители извън публичния сектор се дават пари за облекло, а пкс и подобни не са по заслуга, а защото веднъж си добил някаква квалификация. После има ли оценки? Проследяемост на резултатите? Оценяват ли ви на полугодие, на годишна база?
Вашият работен ден в колко приключва? Понеже повечето останали служители и до 19 седят, и до повече. Но да, няма особен смисъл да се продължава.

# 395
Учителската заплата зависи и от още нещо - норматив. Ако не достигат часовете за пълен норматив се приспада процент от заплатата, равен на недостига. И може да стане така, че допълваш в друго училище, но пък там си на лекторски и те дори и да покриват недостига на часове, не покриват финансово разликата от намалената заплата.

# 396
  • някъде по морето
Едно ПКС струва поне 1000 лева. Та...колко време ти трябва, за да си ги върнеш?
За класното ръководство да не отварям дума, че вече се смята за наказание.
Да, да знам, че работим половин ден😁
Другата половина си "почиваме" , разработвайки уроци, проверявайки писмени работи, класни и контролни..а и допълнителни консултации и т.н.

# 397
Другата половина си "почиваме" , разработвайки уроци, проверявайки писмени работи, класни и контролни..а и допълнителни консултации и т.н.
Пропусна попълването на огромни бумаги с административна информация, писането на отчети за какво ли не, квесторството на олимпиади в почивни дни, комуникацията с родителите и да не продължавам.

# 398
  • някъде по морето
Пропусна попълването на огромни бумаги с административна информация, писането на отчети за какво ли не, квесторството на олимпиади в почивни дни, комуникацията с родителите и да не продължавам.
Че то това работа ли е....😁

# 399
  • София
Интересно за мен е ако учителите наистина са толкова зле и като слушам, не говорят с усещане за призвание, защо стоят като учители.
А да, защото ние ще трябва да работим по 37г. за пенсия, а те -25. И преди да кажете как не разчитате на пенсия и колко била ниска, има огромна разлика да знаеш, че един доход ще ти влиза доживотно в сметката. Всеки месец.

# 400
Интересно за мен е ако учителите наистина са толкова зле и като слушам, не говорят с усещане за призвание, защо стоят като учители.
А да, защото ние ще трябва да работим по 37г. за пенсия, а те -25. И преди да кажете как не разчитате на пенсия и колко била ниска, има огромна разлика да знаеш, че един доход ще ти влиза доживотно в сметката. Всеки месец.
Интересно, това къде го прочетохте?

# 401
  • някъде по морето
Защото в магазина не приемат" призвание" 🙂
И не се оплакваме, а лично аз не искам хората да мислят, че нищо не правим и само получаваме големи заплати.

# 402
Това за 25 години стаж не знам да е вярно. Аз ги имам вече, но трябва да работя до пенсия още 15 години. Стоим в професията, защото с нашите дипломи няма какво друго да работим по специалността. Трябва или да се преквалифицираме на стари години или да станем продавачки в магазин. Има и добри деца, с които работата е удоволствие и постигнатите резултати носят удовлетвореност, но са единици. Аз не се оплаквам от работата с учениците, колкото от излишната административна натовареност и от хорското мнение, че едва ли не четем един урок и работим по 4 часа на ден.

# 403
  • Melmak
Едно пкс може да е 1000 лв, не съм търсила колко е цената. В още куп професии има допълнителна квалификация и надграждане. И аз да изкарам един сертификат толкова ще платя, че и повече. Всяка професия изисква да даваш от себе си, да се доквалифицираш и да си адекватен на новото време.

# 404
  • София
Защото в магазина не приемат" призвание" 🙂
Тогава към нещо различно да се пренасочите?

Лекарите, учителите и сестрите седят основно защото имат вътрешна потребност, а не заради пари. Когато я няма, вече идва въпросът какво друго може да се прави.

Уважавам желанието на всеки за справедливо заплащане, но когато един учител дойде и каже "обичам си работата, искам да работя с деца, но ми е много унизително толкова малко да се плаща" го разбирам. Но когато каже "това е гадно, онова е гадно, в магазина искат кинти", вече е друго.
Една форумна даскалица преди време беше се изказала доста гнусно за леещи телеса ученички и как тя била фина. Не приписвам изказването на списалите тук, просто не е лошо да си дадем сметка, че ако че се работи само за пари, трябва да се търсят друг тип възможности.

Общи условия

Активация на акаунт