91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - Тема 11

• 85 201
  • 548
  •   1
Отговори
# 510
Велева е разпределена на 9В.

# 511
Според мен Велева е бял кахър. Тази по Биология е тотал щета и отдавна й е време да се маха, но... (Михаела Иванова). На нищо няма да научи децата.

# 512
Голяма част от класа им влезе в Лайстунг, тогава още имаше по-сериозен интерес и съответно конкуренция.
А на какво се дължи намаляването на интереса към паралелките Лайстунг?

# 513
Голяма част от класа им влезе в Лайстунг, тогава още имаше по-сериозен интерес и съответно конкуренция.
А на какво се дължи намаляването на интереса към паралелките Лайстунг?
Аз лично мисля, че профилът биология/химия е много обвързващ.Моята дъщеря хич няма влечение към тези предмети.

В 8. клас май има нов учител по математика - Стойчева. Нов учител ли е за НЕГ?

# 514
  • На планетата Земя
Паралелките на немския отдел не остават без ученици. 22-25 деца са в клас, добре се работи с по-малки класове. Интересът по осмокласните паралелки е въпрос на случайност - в един клас може всички да са силно желаещи, в друг - не. Така че това не е показателно, субективно за конкретната година. Ползите са двете дипломи, по-разчупеният начин на обучение, немските преподаватели с всичките им плюсове и минуси (защото и минусите носят плюсове 😆), опитът от натоварването в 12 клас, което помага после в западните унита ... Минусите са задължителните профили химия, биология за тези, за които предметите не са толкова желани, както и големият брой матури, 11-12 клас са си предизвикателство, въобще не си клатят краката.

# 515
  • София, Лагера
Моят син тази година завърши Лайстунг и като гледам немалка част от съучениците му ще учат неща, несвързани с профила химия и биология. Неговият приятел ще учи машиностроене, част от хората ще стават учители (впечатлена съм какъв интерес има в тази насока). Но да, мисля, че почти няма дете, което да продължи в България, всички са в Германия или Австрия.
Както каза Милето, начинът на обучение е доста разчупен, по немската система, набляга се много на проектни работи, което улеснява хлапетата като отидат да се адаптират към методите на университетите в чужбина.
Натоварването определено е голямо, но според мен си струва, наистина се научава много. На интервютата на сина ми в университета му бяха казали, че академичният му немски е по-добър от немския на германчетата. Но това е нормално, защото той е в специалност близка до профила - Молекулярни биотехнологии.

# 516
Госпожата по математика е нова. Така казаха на родителската среща и по тази причина не се знае дали ще иска някакви помагала и т.н. Всичко явно ще се разбира в движение. Поне вече имаме група с класната и някаква по-пряка информация.

# 517
Според мен Велева е бял кахър. Тази по Биология е тотал щета и отдавна й е време да се маха, но... (Михаела Иванова). На нищо няма да научи децата.

В осми клас слаб преподавател по математика да не кажа че и по немски, в девети -по немски и биология, Ами съжалявам че ще го кажа ама е га ти и елитното училище

# 518
  • Sofia
Математичката от 8.клас явно я няма - не виждам името ѝ сред учителите в програмата на сайта. Тя водеше и физика в някои класове.

Учител (или който и да е работник на постоянен договор) не може да се освободи току-така. Още по-трудно е (от морална гледна точка поне), когато е 1-2 години до пенсия. Доколкото разбирам госпожата по биология не е в първа младост. Май това трябва да е единият от предметите, които в 9.клас ще изучват на немски Thinking Сигурно директорката се опитва постепенно да намира решение за слабите звена, но учебният процес страда. Ние не можем да преживеем още БЕЛ и проблемът не е само в нашия телевизор.
По история имат 3!!! учебника Trollface

# 519
  • София по рождение
Според синът ми в 9 кл. ще изучават история и география на НЕ. Въпросът е, всички 9-ти класове ли са с еднакви учители по тези предмети. Не съм имала време по разгледам обстойно програмата на всички.
А и друг въпрос възниква,  ако тези учители (както и един от химиците и биолозите)  са носители на езика, то тези хора няма как да поемат всички паралелки от 9, 10 и 11 клас.
Или тази година ще учат история и георгафия на НЕ, другата химия и биология.
Аз ли нещо не схващам логиката?

# 520
Моят син вчера каза, че ще изучават на НЕ химия, география и история (9 клас).
По БЕЛ ще е Метев, което беше разочарование и за нас, но това е положнието.
Знам, че не е лесно да бъде освободен учител на постоянен договор, но все пак... госпожата по биология е неспособна да научи децата на каквото и да било. А биологията е от предметите в училище, които са много важни за общата култура и познанието на човек за околния свят, без значение дали ученикът смята да се развива в тази област или не.
Относно слабите преподаватели в елитна гимназия - във всяко училище има такива. По НЕ в осми клас няма слаб учител, по МАТ още не се знае, госпожата е нова и млада. За деветите класове според мен само тази по биология е много къса клечка.

# 521
А бихте ли казали дали се организират екскурзии за учениците в чужбина или поне в страната? Зелени, бели училища? Чувала съм, че при предишната директорка това е липсвало, дали има промяна в тази насока? На сайта е споменато само за пътувания за децата от хора.

# 522
Някой знае ли кога се подават документи за стипендия за осмокласници? Класната казала, че е рано, но не съм сигурна дали няма предвид за 2ри срок, а аз със сигурност попитах при записването, че дават и 1ви срок.

Относно екскурзиите - на отворените врати казваха, че имало обмен на ученици, но само в 9клас и само за отбрани ученици. С две думи - няма.

# 523
Да, новата директорка подобрява нещата в тази посока. Миналата година имаше екскурзия в чужбина, имаше много предложения  - беше избрана Виена. Лятото имаше и летен лагер на Поморие. Надявам се да продължи в същата посока.

# 524
  • София
Екскурзиите и “обменът на ученици” са две съвсем различни неща. На едното просто се записваш (пролетната ваканция бяха във Виена), а за другото кандидатстваш с мотивационно писмо и устно събеседване.Wink
След две години напълно безсмислени и безполезни часове по биология, вече има нов преподавател в НЕГ -сериозен и амбициран, който ще води профила. Само не ми е ясно дали ще започнат от нулата. Преподавателката едва ли може да си представи за каква “тотал-щета” става дума.

Общи условия

Активация на акаунт