91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - Тема 11

• 91 961
  • 600
  •   4
Отговори
# 585
Това, че профила е химия и биология, не ви задължава след това да продължите тази посока. Може да ви кажат родители на завършилите тази година , че някои деца отидоха в Германия и в Австрия да учат инженерни науки, филологии, финанси,… Просто системата е по практично насочена, дава се приоритет на инициативност, търсене ва знания а не просто наливане в главите с фуния. Естествено за всеки влак си има пътници. Въпрос на приоритети и избор.

# 586
Моят син завърши лайстунг тази година. Никога не е съжалявал за избора си. Когато след 8 клас реши да кандидатства за лайстунг паралелките си говорихме с него доста, дали изобщо е добре за него да учи тези предмети като профилиращи, защото тогавашния му избор беше да учи психология. Впоследствие обаче, поради тази наистина разчупена система на преподаване на материала, той се запали по биологията и химията и сега е студент по биотехнологии. Та искам да кажа, че децата се променят и не винаги професионалната ориентация в 8 клас е същата като в 12 клас. Затова преценката е индивидуална и всякакви обобщения не са валидни.

# 587
  • София по рождение
Естествено, че ще избере, не разбрах сарказма
 Мисля знаете, че колкото хора, толкова и пътища.
Посочих една логична причина да не се избере лайстунг, не задължавам никого. Всеки има право, по различни причини,  да реши да учи профил, който няма да следва после.
В ДСД , както и в Лайстунг, също е разчупено, децата също са чудесни, езикът се научава, и оценките са хубави за който си ги изкара.
НЕГ е страхотно училище за деца с най-различни интереси, имам едно дете минало през него и още едно вътре.

Нашата ситуация е точно като вас - едно завършило и напълно реализирало се във Виена DSD и едно вътре. Изуми ме първият какъв потенциал показа и какво развитие, приоритизиране на целите и т.н. Брат му не пада по-долу.
Децата на НЕГ се развиват, всеки със своя темп. Здрави да са само!

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 18:32 от helli_sun

# 588
Здравейте, аз имам пък питане!!!Възможно ли е, случвало ли се е,  дете, което е било прието в отдела, но не се е записало поради някаква причина, в последствие да има възможност да се прехвърли? В девети клас е в момента и много се терзае за взетото решение. Може ли да се срещне с директора и да говори с него, в смисъл гледа ли се с лошо око?

# 589
Интересен въпрос. Аз искам да попитам и обратното - възможно ли е, ако детето се е записало в Немския отдел, преди разпределението по профили след 10 клас да се върне в ДСД паралелка.

# 590
Доколкото знам е имало такива случаи от лайстунг към ДСД. За обратния вариант обаче не съм чувала и затова не знам колко удачно е да се опитваме.

# 591
Аз не вярвам да се гледа с лошо око, ако просто се попита, но предполагам, че мястото вече е заето. Но нека да се изкажат и по - компетентните.

# 592
Има ограничение за брой деца в паралелка и немците не приемат повече. Предвид че детето се е отказало от мястото, то е дадено вече на друг и няма как детето да си го вземе обратно. Единственото което мога да си представя е ако някой иска да се премести от Лайстунг в нормална паралелка. Но дори и тогава би трябвало да има нов приемен изпит (както за ДСД след 10ти клас), а не просто мястото да бъде дадено на това дете, едно от много/няколко отказали се. Но нищо не пречи да се пита... Не би ме интересувало как се гледа на това, но и не бих таяла големи надежди.

А защо толкова се тормози? Може би може да му се помогне по друг начин на детето. Не виждам нищо фатално в това в коя паралелка е.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 00:09 от Antiohia

# 593
Терзае се, защото до скоро беше насочила енергията си в нещо, с което се занимаваше с голяма любов и отдаденост, а и беше казано, че няма да съумее да съвместява двете неща.
А отказа от Лайстунг сега го приема като провал, твърдяло се, че там били най-добрите ученици- елита 😀. Говорим много, но тя се чувства все по-зле.

# 594
Поне по мое време доста хора се отказваха от Лайстунг и много силни ученици предпочитаха ДСД. И аз самата не исках Лайстунг и никога не съм съжалявала. И дори и сега там да са най-добрите 50 ученици, какво от това? С диплома от ДСД (че и без ДСД) може да се постигне абсолютно същото и даже повече, стига да има желание. "Най-елитното"/"най-желаното" не е непременно по-добро. По-малко натоварване/промяна понякога е по-добрият вариант даващ възможност човек да вложи енергията си в нещо което наистина си заслужава и е полезно/приятно. Пожелавам ви да се успокои и да гледа напред...

# 595
Терзае се, защото до скоро беше насочила енергията си в нещо, с което се занимаваше с голяма любов и отдаденост, а и беше казано, че няма да съумее да съвместява двете неща.
А отказа от Лайстунг сега го приема като провал, твърдяло се, че там били най-добрите ученици- елита 😀. Говорим много, но тя се чувства все по-зле.

Никакъв елит не е в Лайстунг! Как може изобщо някой да категоризира учениците по този начин!? В Лайстунг са децата, които са решили да се явяват на изпит и са се записали. Просто така са решили. В ДСД паралелките е пълно с ученици, които просто не желаят да са в Лайстунг, но имат знания и капацитет. Всъщност повечето са така Simple Smile
Тези свръх амбициозни наклонности на дъщеря ви и желанието да е елит могат да бъдат пагубни за психиката й. Приземете я малко, че в живота в чакат доста ситуации, в които тя няма да бъде в светлината прожекторите, независимо по какъв път поеме.

# 596

Тези свръх амбициозни наклонности на дъщеря ви и желанието да е елит могат да бъдат пагубни за психиката й.
За огромно съжаление, много вярно Disappointed Relieved

# 597
Относно здравето в гимназиите, искам да попитам, ако не дай си Боже нещо се случи, има ли медицинска сестра както по наше време. Мислех, че във всяко училище има, но сега разбирам, че в гимназиите вече дори няма мед. сестри.

# 598
  • София
Има даже две мед. сестри. Работят на смени. Не се хвърлят да лекуват, разбира се,  но парацетамол за главоболие, но-шпа за коремни болки и лепенка за ожулено коляно дават;). И ако случаят излиза от техните компетенции звънят на родител.

# 599
  • София
Доколкото знам в момента има само една медицинска сестра. Не помня точно на каква схема работи, обаче със сигурност не е в гимназията от 7:30 до 19...

Общи условия

Активация на акаунт