🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 65]

• 52 524
  • 764
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте,
Престои ми ходене през септември с децата за 3дни (9 и 6г) в Истамбул. Не съм ходила досега.
Та си мисля ако идем понеделник, може би ще е по-малка лудница, спрямо четвъртък-неделя?
И относно корабче по Босфора - да питам усеща ли се много клатене? Че един път ми стана много лошо, но то си беше по скоро лодка..
Благодаря предварително!
Лудницата в Истанбул е всеки ден, може би малко по- малко. Само да не някой техен празник.
За клатенето на корабчето, аз също имам проблем пия предварително Дименхидринат. Иначе само един път още при качването се разлюля корабчето  за кратко. После нямаше проблем.

# 556
За мен изобщо не се клати...може би съвсем леко при потегляне.Ако обаче човек има проблем нямам идея как се усеща точно. А лудницата тя е всекидневна и постоянна😍 Това му е пулса на Истанбул.

# 557
Здравейте, момичета😊
Обичам Истанбул и съм била 4 пъти в града. Обмислям пето посещение през септември, но има нещо, което не ми излиза от главата. Не ми се смейте, но говоря за това огромно земетресение, което се очаквало там. Имам следното питане, ако някоя от вас е запозната. В турските медии говори ли се изобщо за това и излизат ли статии, сходни на тези в България? Завършила съм журналистика, работила съм в различни медии, и съм склонна да се съмнявам в адекватното пресъздаване на новините при нас. Но и не разбирам турски и не следя техните медии, за да направя съпоставка това реална опасност ли е или поредното запълване на сайтовете с празни приказки.
Ще съм благодарна, ако някой има поглед над нещата, да сподели Simple Smile

# 558
Нали знаете,че нищо не могат да ,,предскажат,, със сигурност дори Японците. Единственото,което могат да направят е така да си съобразяват строителството ,че да е най-високо ниво според географското разположение. Впрочем (мало шега) то и втори потоп се очаква...ама кога?!😉
Онзи ден имаше заметресение в Каш ,писаха че е имало малки трусове почти цял ден. Ние ще сме в него район след около месец, гледам да не го мисля много,много

# 559
  • София
Лудницата наистина е по всяко време, но тъй като винаги отиваме в началото на седмицата и се връщаме в петък-събота, определено се разбира кога е станало петък. Simple Smile Туристическите места се пълнят много повече, а българска реч се чува отвсякъде. Simple Smile Вече много рядко ходим по такива места, но последния път валеше и ни се провалиха по-далечните планове.  След като ядохме на Каракьой, решихме да видим най-после Галата порт отблизо и после се качихме към Таксим и Истиклял. Цяла седмица не бяхме срещали нашенци, а тогава се чуваха от всички страни. Simple Smile

# 560
Дали “клати много”, зависи от времето. Преди малко се возих на фери (Кадъкьой-Каракьой), дори не се усеща, че се движи. Корабчетата по Босфора са по-малки и чат пат се усеща. Когато има бурни ветрове и лошо време не се движат. Затова и не ходя до островите в ден, в който имам полет например (вечерта), спирали са корабите и за 2 дни от Бююкада до Истанбул.

Земетресения не могат да се предскажат. В този разлом има много земетресения, та е логично да се очаква много.
Веднъж изживях земетресение от 6 степен на летище Сабиха Гьокчен, на кацане от Тбилиси и тамън излизаме от летището и тресна здраво, хората си пищяха. (Края на септември 2019) и тамън щяхме да взимаме автобус Е3 за европейската част, плъзнаха слухове, че са затворили мостовете над Босфора заради земетресението. Та настанаха огромни задръствания. Явно са ги затворили, но за малко, в пиков час… около 18.00. След два часа, прекарани в автобуса, стихнахме до Дьордюнджю Левент (където е мол Сапфир) и айде на метрото.

В Истанбул 90% от сградите са построени калпаво. Не са като японците. Едно земетресение от 7+ ще разруши голяма част от града.

# 561
Да ви попитам според вас ,разстояние от грубо 5км от старата част голямо ли е? Мисля ,че искам да сменя хотела в който ще отседнем за 3 нощувки. Хотела ,който съм избрала се намира на брега на Златният рог и се притеснявам,че като си тръгваме сутринта (в делничен ден) в час около 9-10 сутринта ще се измъкнем много трудно от града.
Новият хотел е

близо до автобусна и метро спирка.

# 562
А не казвате основното: към летище ли сте после (кое)? Към автогара ли сте? (Коя)? Ако летя от Сабиха Гьокчен не бих си резервирал хотел в Зейтинбурну

# 563
Не може да се предвиди, разбира се Simple Smile Ако можеше, ехее - щях да съм много щастлива Innocent

Просто ми беше интересно дали някой следи турските медии по този въпрос.

Ние планираме от 18 до 22 септември да ходим с мъжа ми и детето. По принцип спим в хотел в Европейската част, където има паркинг, и си ни допада всичко, предимно местонахождението. Чудя се обаче дали да не сменя с азиатската този път. Пък и от другата страна на Босфора сме били съвсем малко, да не кажа изобщо. Не съм влизала в тази тема поне 7-8 години, ще се върна да попрочета малко инфо. Simple Smile

# 564
  • Sofia
По въпроса на Веве – да, не си казала накъде ще излизате от града, но от друга страна не е ли по-важно локацията да ви е удобна докато сте в града?! За мен например е. 5 километра и не са много, и са. Ако денем ще се шматкате из по-централните части и ще се прибирате късно вечер от разходки, няма как да стане пеша, натрупва се умора, а и ще трябва да се съобразявате с разписанието на гр. транспорт. Всъщност и в течение на деня, ако решите да се прибирате за почивка, ще губите бая време от/до хотел.
Доколкото съм те чела, не си новобранец в града, в този случай ти най-добре ще си прецениш локацията.

# 565
😃 Ами шматката си е шматка...Ще се прибираме от Анталия и сме с колата. Ще си пътуваме посока Бг, колата няма да мърда из града. Пристигаме от Анталия ,спираме я на паркинга на хотела и ще се возим на метрото/автобуса. Мисля ,си че е близо до булевард Кенеди и после лесно можем да се изнесем посока ,,Чекмеджетата,,

😄Не съм новобранец, просто винаги съм в хотели в Лалели или Йеникапъ.  Искам да си улесня шофьора...пък и този сякаш ми харесва повече, и цената като за градски хотел на Хилтън е хубава😊

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 15:31 от Веве

# 566
😃 Ами шматката си е шматка...Ще се прибираме от Анталия и сме с колата. Ще си пътуваме посока Бг, колата няма да мърда из града. Пристигаме от Анталия ,спираме я на паркинга на хотела и ще се возим на метрото/автобуса. Мисля ,си че е близо до булевард Кенеди и после лесно можем да се изнесем посока ,,Чекмеджетата,,

😄Не съм новобранец, просто винаги съм в хотели в Лалели или Йеникапъ.  Искам да си улесня шофьора...пък и този сякаш ми харесва повече, и цената като за градски хотел на Хилтън е хубава😊
Едно питане към Вас,кой е хотела и каква е цената му щом има и соб.паркинг!

# 567
Х
За 3-ри нощувки 500лв

# 568
  • Sofia
Аха, ясно, мм да, звучи като да е удобно за вашия случай. Действай смело и после ще разкажеш. А и тъкмо повод да разцъкате в района, по крайбрежието там изглежда да има приятни места, поне доколкото се ориентирам по картата.
При едно от най-хубавите ми посещения бях отседнала чак в Малтепе. Хора, заведения и места има навсякъде, и винаги е интересно да се види нещо ново и различно.
На българите сякаш пъповете им са хвърлени в Лалели  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 569
Аз в Лалели съм стъпвал само един път и то преди 20 г, безумно тъпо място, пълно с рускини. Винаги се настанявам някъде близо до Босфора.

Чудя се обаче дали да не сменя с азиатската този път. Пък и от другата страна на Босфора сме били съвсем малко, да не кажа изобщо.
А с какво идвате? Ако кацате на Сабиха Гьокчен, удобно е настаняването в Кадъкьой или Мода, хем до Босфора, хем красиво. Аз и сега съм в хотел Кадъкьой (препоръчвам My Dora)… преди малко бях в къщата музей на Баръш Манчо (до френската католическа катедрала Нотр Дам в кв. Мода), като дете ми беше любим изпъпнител, той и неговата група Курталан Експрес, поп-рок… без чалги.

А ако кацате в европейската част (или идвате с автобус) сякаш в европейската част е по-добре да се настаните.

Общи условия

Активация на акаунт