🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 65]

• 52 593
  • 764
  •   1
Отговори
# 495
За нощното посещение на Топкапъ - който има желание за това да приготви 5000 ТЛ. 😉 😜

https://www.instagram.com/reel/C96lCM6C2KH/?igsh=MTZqc2VyeDN0eHAyNw==

# 496
  • Най-накрая на безкрая
Здравейте, ще бъдем за 2 дни в Истанбул и понеже вече сме посещавали повечето забележителности, ми се иска един ден да отидем с ферибот до азиатската част, на място, където си заслужава. Предния път ходихме до Кадъкьой. Сега се ориентирам към Юскюдар, но дайте мнения струва ли си? Или къде другаде да отидем, ако не там?

# 497
Здравейте, ще бъдем за 2 дни в Истанбул и понеже вече сме посещавали повечето забележителности, ми се иска един ден да отидем с ферибот до азиатската част, на място, където си заслужава. Предния път ходихме до Кадъкьой. Сега се ориентирам към Юскюдар, но дайте мнения струва ли си? Или къде другаде да отидем, ако не там?

Миналата година обиколихме доста с фериботите...Честно казано най-интересно за мен беше Кадъкьой. Останалите места са просто жилищни квартали на Истанбул с малко центърче около ферибот пристанището. Юскюдар има малък приятен пазар и някакви джамии, които не посетихме. Положителното е, че оттам взехме автобус, който ни закара до двореца Бейлербей - изключително красиво място с не много скъп вход, ако не сте били. Другото място, което много ни хареса беше Арнауткьой - квартал с красиви дървени къщи, оттам оново с автобус минахме през Бебек и стигнахме до Румели Хисар, който обаче беше затворен за реставрация (септември 2023). Най-малко ми хареса Ортакьой. Идея също е и Принцовите острови, аз не съм ходила за съжаление.

# 498
Някои от изброените места (Бебек, Арнавуткьой, Ортакьой, Румелихисар) са в европейската част.  Мисля, че питането е за азиатската, според мен квартал Мода е хубав (в съседство с Кадъкьой, има малко трамвайче, което обикаля и двата). Watergarden с пеещите фонтани в Аташехир не е зле.
Бул. Баадат също е приятен, с хубави сгради и заведения.
Юскюдар за мен е мизерия. Ползвам го само за прекачване от Мармарай към автобусите за Шиле и Аава (Черноморски курорти)

Лично мнение. На други може друго да им хареса.

# 499
  • Варна

Здравейте и поздрав с прекрасна мозайка от Карие!
Снимките ми се оказват по-големи от позволеното и трябва да си поиграя, но няма да е сега, защото ще пообиколим района, а после ще се дислоциране с по Ефес на покривната тераса.
Директно на влизане в града отидохме в храма. Прецених, ч така ще е много по-икономично откъм време, спрямо отиване с градски транспорт в друг ден. Не беше трудно, разбира се с помощта на навигация. Естествено, аз като пътник нямам  затруднения, но и мъжът ми не се оплака. Поне до Карие.
Доволна съм, че си доставихме удоволствието да видим отново тези мозайки. Сега изживяването беше по-пълноценно, отколкото преди години, защото  можехме да се насладим на сградата и отвън.
Ще прегледам в удобен момент старите снимки, за да сравня състоянието, но мозайките изглеждат чудесно. Залата за молитва беше отворена, но от видяното не мисля, че невъзможността да влизаме вътре е кой знае каква загуба. Красотата на църквата е достъпна все още и за нас, при това за момента няма такса. Скоро очаквам това да се промени, като се има предвид опита със Св. София.

После, проявявайки търпение, мъжът ми се съгласи да отидем до двореца Йълдъз, пак с колата и пак водени от същите мотиви. Голяма грешка! Първо аз не си бях погледнала добре този маршрут, защото е съобразих, че мога да го включа днес. Второ, навигацията ни подведе ужасно. И трето, паркирането е огромен проблем. Реално обиколихме четири пъти парка от неправилната страна, паркирахме ала "кацнал на едно дърво" (100 лири до час... по-надолу имаше и 200), помотахме се в парка малко и после на тръгване към хотела, след кратка справка с онлайн навигация, видяхме точно къде трябва да се озовем и веднага установих колко лесно може да стигнем с градския, ама посред нощите, като гледах, не "ми се даде". Надявам се във вторник да успея да накарам половинЪТ да отидем рано-рано. Опашката към 16 ч. беше плашеща. Но аз съм инат! А и предвид цените на входовете я последно време, безплатно (за момента) влизане е голям стимул.
После в най-големия трафик от бул. Барбадос (нагоре от Бешикташ) до хотела ни под Св. София направихме близо час. Голям трафик!
Побъбрихме с момчетата, въведохме се в поносим вид и малко опънахме крачка и сега забегваме нагоре.
Довечера - още снимки.
Ако не се замотам с Олимпиадата.

# 500
  • Варна
Мисля, че ако направиш скрийшот на снимките, няма да имаш проблем с качването им тук.

# 501
  • Варна
Да.
Скрит текст:
Обаче и това иска време, а имахме разходка да правим. Отидохме до магазините срещу Беязид, за да вземем по нещо на децата, ама не беше особено успешно и утре пак трябва да се минава тук-там.
Ядохме сладолед и си взехме нещичко за вечеря , защото сме страшно уморени и не ми се катереха други стълби, освен тези към терасата. Сега се чудя дрямката ли ще надвие бирата или обратното.
Ето още кадри от Карие:

Скрит текст:

# 502
  • Варна и...духом на Босфора
Heart
Другарке Беля и Доктор Аби
Прекрасни летни дни и емоции ви желая
в любимия град!
Прегръдки и целувки на Истанбул!

# 503
Здравейте ! Налага ни се пътуване в Истанбул (на преглед) през август,но бихме искали да го съчетаем с разглеждане и разходка там.Тъй като пътуваме с кола( три жени))) се притеснявам най -вече за хотела и района.Ако сме във Фатих ,Лалели или Серкеджи било трудно с паркирането и шума ...Има ли друг квартал, от който ще е по - добре откъм лесен достъп, заведения за хранене и транспорт (метро, трамвай и д-р) където да огледаме за хотел ? Ако някой има предложения за хотел, много моля...

# 504
  • Sofia
Около пл. Таксим има по-големи хотели с паркинги, вижте ги.

# 505
  • Варна
Здравейте ! Налага ни се пътуване в Истанбул (на преглед) през август,но бихме искали да го съчетаем с разглеждане и разходка там.Тъй като пътуваме с кола( три жени))) се притеснявам най -вече за хотела и района.Ако сме във Фатих ,Лалели или Серкеджи било трудно с паркирането и шума ...Има ли друг квартал, от който ще е по - добре откъм лесен достъп, заведения за хранене и транспорт (метро, трамвай и д-р) където да огледаме за хотел ? Ако някой има предложения за хотел, много моля...
Мога да препоръчам хотел, до който има спирки на удобен транспорт- автобус, метробус.
Не е в централен район. Намира се "близо" до "табелата" на Истанбул, т.е
 При влизане в града се шофира кратко и  сравнително лесно за стигане, не се навлиза навътре в града, в трафика.
Има безплатен паркинг. Закрит и на уличката пред хотела.
Има апартаменти в него, в които има 2 стаи, с 2 бани и тоалетни.
Едната стая е с 2 легла и баня и тоалетна, а другата стая е с 1 легло, със собствена баня и тоалетна. Тази стая няма прозорец. Това го пиша, защото казваш, че сте 3 жени и ако искате да разделите нощувките.
За шумно като цяло не е, макар че се чува шума от булеварда, но аз спя леко. Мъжът ми нищо не чува.
За заведения около него - зад хотела като цяло няма нищо интересно или което да си заслужава.
Срещу него, като се пресече булеварда има макдоналдс, кфс, Карфур, заведение за закуски и сандвичи, има едно с готвена храна, аптека.
Хотелът предлага закуска, но няма многообразие. До хотела има пекарна, магазин май беше от веригата Бим.
Като цяло малко е ограничено от към заведения за хранене, но ние се връщаме преяли от "центъра".
Хотелът е чист, говорят английски.
Има комплимент шишета с вода, пакетчета с чай, нескафе.
Има котлони, пералня.
Пак казвам, че за да се стигне до някъде, трябва да се ползва градския транспорт. Пеша не се стига до никъде 😂

# 506
Кой е хотела?

# 507
Аз също се интересувам кой е хотела.

# 508
  • Варна
Elm suit hotel.
Снимката на хотела е направена преди пред него да построят висока сграда.
Разделя ги тясна, съвсем къса уличка.
Заради сградата няма гледка.
Закритият паркинг е всъщност в подземния паркинг на сградата, входа на който е срещу входа на хотела.

Много българи отсядат в него, заради близката болница известна в БГ с ин витро процедурите си.

Аз, обикновенно дебна цената в букинг, защото я намаляват. Само чрез букинг съм резервирала.

https://www.booking.com/Share-tgTb8JJ

# 509
  • София
Последното ми ходене в Истанбул беше точно по женски, хотелът ни беше до началото на пешеходния булевард на Лалели. Много бързо и лесно стигнахме, ако си наредите пътуването да пристигнете през нощта или много рано сутринта, няма никакъв проблем с придвижването.
Има си плюсове районът, не случайно е най-масово туристическия, само да си по-в края, защото затварят улици,  сокаците са тесни, въобще има какво да се обърка.
И до Таксим сме пътували така, пак става. Но заради заобикалянето на Златния рог е една идея по-трудно пътуването. В едни тунели се загубих на отиване, поне половин час отиде.
Паркинг ще се намери като си харесате хотел, може и тях да попитате кой е най-близкия и удобен, аз винаги така правя. Не са ми отказвали локация или име, като аз държа на платен/охраняем, не на улицата.

Общи условия

Активация на акаунт