Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 17

• 51 877
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
Зависи къде в Павлово и къде в Малинова. В района на Павлово е трамвай 5 и тролей 2. В Малинова долина не знам към настоящия момент какво има, но докато е строителна площадка ще си има неуредици. После може да се оправи или да последва злощастните съдби на други квартали. Бих купила в Малинова, ако ще се живее там по в бъдещето и в Павлово, ако ми трябва за живеене от сега.

# 616
  • София
Малинова е насред нищото. Липсата на улици е голям минус според мен. Но пък може би сградата ще е по-нова, защото в Павлово няма чак такова ново строителство.

Павлово е стар, "пенсионерски" тип квартал. Зелено, тихо, спокойно. Сравнително бърз достъп до центъра. Магазини, ресторанти. За мен е много по-добре от Малинова, но голяма част от младите харесват Малинова по неясни за мен причини.

# 617
Би следвало през квартал като Малинова долина да минават поне 1-2 трилентови улици и 2-3 двулентови. Не ги виждам засега, може и е вероятно изобщо и да не се направят, тъй като най-вероятно не е предвидено място. При тази гъстота на застрояване само с малки еднопосочни улички...

# 618
  • София
Шест месеца работих в обект във Фантастико Малинова долина. Ами това е пълна дивакия. Там няма нищо. Ни транспорт, ни магазини, ни училища, ни нищо....
Вероятно ще се разработи след 10 години....
Симеоновско е една от най-неприятните и задръстени улици на София.
Най-близката "цивилизация" е Студентски град, а и там не е цвете...

# 619
Навсякъде чувам, че в новите квартали щяло да бъде по-добре след 10г. Това на база каква информация се прогнозира?
За да бъде нещо наистина по-добре след 10г. то сега в момента трабва да се разглеждат проекти, а дори някои от тях вече трябва да са започнати. Аз такова нещо не виждам. Някой има ли друга информация?
По сега действащите закони общината не е длъжна да прави обществена инфраструктура. Може би (това са само мои догадки) след 10г може да има завършеня някоя улица под натиска на тълпата, но силно се съмнявам да има ДГ, училища, поликлиники, място за отдих. За метрото сега има някакви разговори, ама дали и кога ще стане не е ясно. А разговорите за трасето на метрото са безумни. То дори няма да е свързано с Г.М. Димитров според сегашните разговори.

# 620
В Павлово преди 10 години нямаше нито Кауфланд, нито Лидл, нито модерен трамвай, или пък красиво кръгово. С времето започна да се облагородява. Макар и да е стар квартал.
Единственото, което мисля че няма да се промени в новите квартали, е тротоарите.

# 621
Малинова долина и след 100 г. едва ли ще има инфраструктурата на нормален столичен квартал.

# 622
Да се построи Lidl някъде не е сложно, да се облагороди кръгово или да се купи нов трамвай също, въпрос на пари. Но, ако няма предвидено място за кръгово, ни за трамвай, и пари да има, нищо не може да се направи. Ако има някъде план на този квартал, кои ще са главните улици така да се каже, ще минава ли транспорт през самия квартала и т.н. и се види, че има бъдеще, ОК.

# 623
Дори и да ги има в плана, ако не са отчуждени тези трасета, надали нещо ще се направи за тях.

Аз също виждам ново кръгово, но то беше построено с някаква договорка с големия инвеститор наблизо и е на възлово място. На 20тина метра от това място рязко свършват тротоарите, ей така по средата. Та там където има обществена инфраструктура е или след много протести на местните жители или след дововорки с инвеститора. В повечето случаи е 2-рото.

# 624
Благодаря!
Харесах Павлово на пръв поглед/ не съм от София/, защото има донякъде атмосферата на стар квартал. В близост музея...Бояна.
Не знам доколко трамваят осигурява бърз и удобен достъп до центъра...

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 18:31 от Maya_4

# 625
И Павлово не е много удобно. Отдалечено е от СУ например, от Борисовата. Няма достатъчно удобен транспорт освен тази 5ца. Хиподрума, Красно село,  Лагера много по-добре. Едно време място в ДГ имаше само в Бояна за едното дете, а за другото в Младост.

# 626
Петицата е много редовна, буквално е през 4-5 минути. Но пътува доста дълго. Освен това в час пик винаги е препълнена. Бях чела, че това е линията на градския транспорт с най-голям пътникопоток.
Друг недостатък е, че в 5 ОУ места трудно се намират за децата, може би във 2-ро е по-добре.
Но пак казвам, за мен база за сравнение между Павлово (не живея там, нито изобщо в района Stuck Out Tongue) и Малинова долина не може да има. Едното е квартал на София, другото е пустош и кал.

П.П. Вече не е нужно да се пътува с петица до центъра, може да се смени с метро още на Красно село, ако не отивате към Съдебната палата, "Македония", площад Света Неделя.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 19:46 от Параход

# 627
30-35 минути е до СУ с прекачвания в мапса, нищо не е.

# 628
Ами добре, успех за 30 - 35 минути в мапса.  Трябва и смяна на транспорт. Особено уикенда или вечер след 19 ч. Може до СУ и с тролей 2, но уикенда се движи през 20 мин. И е винаги фул. Както и 5цата, тя се движи доста често, но е винаги пълна.
И въпреки това, между двата квартала, по-добре Павлово. А най-добре някой по-близко до центъра, ако е толкова желана дестинация. Като Лагера, Хиподрума. Много хубави квартали с паркче и повече зелени площи.  В Павлово разхождах децата си в съседен квартал, нямаше хубави детски площадки. На кръговото избягвахме, с този мръсен въздух. Във 2ро СУ много трудно приемат деца, препълнено училище, в 5то беше добре до 4 клас. И то се напълни, едно време нямаше желаещи. Има и читалище с много извънкласни дейности, без да е необходимо родителите да водят децата, защото читалището е в двора на училището.

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 00:01 от Tina*

# 629
Близост до музей (какъвто и да е, още повече НИМ) не е особен плюс на квартала. В НИМ човек ходи предимно на организирани посещения, докато е ученик. Или турист, ако е приключенска натура.
Ако ви трябват музеи/галерии редовно, тогава център или удобен транспорт до центъра.

Общи условия

Активация на акаунт