Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 17

• 51 877
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
Цитат
Навсякъде чувам, че в новите квартали щяло да бъде по-добре след 10г. Това на база каква информация се прогнозира?
Приказки на отчаяни брокери.

# 631
На Манастирски ливади им обещават парк.

# 632
  • Out of the Mix
Няма да става по-добре, защото пренаселването, запушването и тапите ще се увеличават.
В по-старите квартали с междублокови пространства, където няма какво да се строи и сега е добре, и за в бъдеще ще е добре.
Въпросът с инфраструктурата е проблемен навсякъде, поддръжката, немарливостта, на парче.
Тук може много да се постигне за по-качествен и модерен живот в града ни. Не е само молове, Метро, бизнес сгради и изпрани пари в нови жилищни такива.

# 633
И ДГ, и ново училище и линеен парк, както и трилентов път на границата между Кръстова вада и МанЛи Изток.
Според мен, МанЛи Изток ще стане чудесен квартал - в момента се изгражда и ВиК мрежата така, че да поеме натиска от новите строежи.
За МалДолина - наистина нз дали ще го бъде. Много хора ще заживеят там - но дали няма да последва кофти съдбата на Кръстова вада, не знам.
На Манастирски ливади им обещават парк.

# 634
Трилентов път Каблешков ли имаш предвид?

# 635
не, втори такъв, който ще свързва Каблешков с околовръстното. Проектът е на границата на двата квартала със зелената зона. Някак не се говори много за този път, защото всички погледи са насочени към Каблешков. Но там също върви отчуждаване. Една от големите пречки, която обаче се оправя с пари, е една голяма къща, законно построена, през половината й двор трябва да мине пътят. Съдят се с общината, и засега собствениците печелят. В някакъв момент моите виждания са, че общината ще плати на хората каквото е правилно, и този проблем ще се реши. Този проблем е в близост до Каблешков. По-нагоре, където не е застроено мисля, че земите са пътя са оправени.

# 636
Погледнах тук и там, поразпитах. Има проект за голям булевард, донякъде успореден на Каблешков, който да свърже Манастирски ливади с Кръстова вада, Студентски град, Младост и Горубляне. Има изградени части, Васил Стефанов се нарича булеварда в Манастирски ливади.

# 637
  • София
Е, ако ги вържат с Васил Стефанов ще стане добре.

# 638
Те са си близо до Южния парк. И сега си е супер квартала.

# 639
  • София
Би следвало през квартал като Малинова долина да минават поне 1-2 трилентови улици и 2-3 двулентови. Не ги виждам засега, може и е вероятно изобщо и да не се направят, тъй като най-вероятно не е предвидено място. При тази гъстота на застрояване само с малки еднопосочни улички...
Мисля, че ако питащата отскочи до Кр. Вада или Ман Ливади - можете да надникнете дори 15г напред в бъдещето и с две ръце и два крака ще заложи на Павлово. Там се сещам само уж по-мръсния въздух, но докато няма официални (сертифицирани) станции във всеки район/квартал - няма точна оценка.

ПП: Според вас кога ще актуализират цените (при строящо се в момента метро) - продавачите? Т.е. още колко време ще стоят (на тази база) непипани? Понеже гледам в някои брокерски обяви - "в непосредстена близост" до новострояща се метростация..., а те ще са готови най-рано след година?

ПП2: Как мога да разбера дали зад блока ни ще строят нещо (такива слухове се носят)?
Това ще закрие гледката към Витоша (най-големия плюс на този имот...)

# 640
  • There I was on a July morning
Starrydream, можеш да видиш дали е издадено разрешение за строеж тук: https://nag.sofia.bg/RegisterBuildingPermitsPortal/Index

Относно дилемата с избора между Павлово и Малинова долина - и аз съм за първия квартал. Аргументите вече са написани преди мен, да не ги повтарям.

# 641
Вчера бях във Вадата. Ад, тук асфалтирана улица с нови блокчета, и на завоя започва кал, строителство и боклуци. Строителство гъсто, почти няма въздух. Инфраструктура нула, освен някой малък магазин и една детска площадка.
Смущаващо носи характеристиките на гето, макар и по-лъскаво и доста по-скъпо за живеене.

Навигациите се затрудняват, ако не си изтеглил последна версия, защото постоянно се строят нови сгради, улици се появяват и изчезват. На мястото, където отивах, гугъл стрийт вю-то беше от 2012 г. - демек напълно безполезно.

Но не е луд, който яде зелника, а който му го дава. Престъпно е, че се издават разрешителни за строеж от общината по този начин, а градоустройството и кадастъра - кучета ги яли.

# 642
https://yurukov.net/blog/2024/sgradite-sofia/
Тук има карта с предстоящи  строежи

# 643
Погледнах тук и там, поразпитах. Има проект за голям булевард, донякъде успореден на Каблешков, който да свърже Манастирски ливади с Кръстова вада, Студентски град, Младост и Горубляне. Има изградени части, Васил Стефанов се нарича булеварда в Манастирски ливади.
Да, но аз имах предвид друго нещо. Свързваща линия между Каблешков и околовръстен път. За този, който коментираш, не знам на какъв етап е отчуждаването до момента. Но, ще е хубаво да има, напълно съм съгласна.

# 644
Има такава връзка заложена. При по голямо зумване на картата, всичко в зелената зона на картата се показва като район който подлежи на промяна в устройствения план. вече кога ще се случва...

Общи условия

Активация на акаунт