Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 17

• 51 857
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
Хиподрума има и метро. Бъкстон има тролей от едната страна  и трамвай от другата страна. Достатъчно ли е?

# 661
  • Out of the Mix
От всичко изброено единствено ми допада карето и вътрешният район на Хиподрума между "Урвич" и "Добри Христов".

# 662
Относно Бъкстон и тролея, не може да се разчита, през уикенда е на 20 мин, препълнен, с нередовни курсове. През делничните дни в задръствания.
Има ли все още бездомни кучета в Бъкстон?
Аз се преместих в Лагера. Харесва ми повече от Бъкстон.

# 663
Хиподрума както вече писах, от няколко години има метро. Удобно е ако живееш до бул. България. Лагера няма метро. Близо е до центъра, има трамвай, но има ли удобни връзки с другите квартали на София?
Бъкстон не е осигурен от гледната точка на транспорта. За метро чува ли се нещо?

# 664
Хиподрума има метро, ако си близо до пл. Ручей, Лагера има метро, ако си близо пазар Красно село.

# 665
но ако погледнем манастирски ливади (Изток) преди десет години, можем да видим прогреса на квартала, както и свързването с отварянето на новия булевард.

За кой прогрес точно говорите? Там ДГ е буквално пльосната в калта. Почти всеки ден в тяхната ФБ група има оплакване, че всичко  е в кал и прах. Трудно се излиза от квартала.
https://www.gospodari.com/novini/2025/03/14/v-stolichen-kvartal- … azan-remont-video
За да има подобрение в даден квартал, то трябва да има планиране и изпълнение на планираните дейности. Според сега действащите закони общината не е длъжна нито да планира, нито да изпълнява проекти за обществена инфраструктура. Ако се изгради нещо в Малинова долина, то ще е заради общесвения натиск, а не защото хората са си сложили розовите очила и си представят как след 5 години нещата ще са по-добре.

# 666
но ако погледнем манастирски ливади (Изток) преди десет години, можем да видим прогреса на квартала, както и свързването с отварянето на новия булевард.

За кой прогрес точно говорите? Там ДГ е буквално пльосната в калта. Почти всеки ден в тяхната ФБ група има оплакване, че всичко  е в кал и прах. Трудно се излиза от квартала.
https://www.gospodari.com/novini/2025/03/14/v-stolichen-kvartal- … azan-remont-video
За да има подобрение в даден квартал, то трябва да има планиране и изпълнение на планираните дейности. Според сега действащите закони общината не е длъжна нито да планира, нито да изпълнява проекти за обществена инфраструктура. Ако се изгради нещо в Малинова долина, то ще е заради общесвения натиск, а не защото хората са си сложили розовите очила и си представят как след 5 години нещата ще са по-добре.

Манастирски, в частта зад България мол си изглежда прилично - има си улици навсякъде и в частта около комплекс Флора парк.

Това визирах относно какво съм прочела на сайта на район Студентски:
https://studentski.bg/%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b … %81-%d0%b2%d0%b8/

# 667
Ама то и част от Студентски си има и сега улици, не е като да няма.

А линка, който цитирате, нещата описани в него се случиха след обществен натиск, а не защото наистина искат да планират изграждане на обществена инфраструктура. И както виждате това ще реши, само част от проблемните улици. До колкото знам, не е ясно дали ще има осигурено финансиране.

# 668
А какво ви е мнението за Редута и за Подуене?

Нещо по-конкретно? Така зададен въпросът е много широкообхватен.

# 669

Манастирски, в частта зад България мол си изглежда прилично - има си улици навсякъде и в частта около комплекс Флора парк.

Това визирах относно какво съм прочела на сайта на район Студентски:
https://studentski.bg/%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b … %81-%d0%b2%d0%b8/
Видях в статията, че Петко си е сложил очила и симулира работа. За това бясно строителство и парите, които идват от малинова в студенска, хората заслужават инфраструктура. 21 век столица, а там е по-зле от африканско село.
Най-любимо ми е в обявите ( за няколко квартала става въпрос) " бъдещ линеен парк"😀 За 30+ години един нов парк не се е изградил в София, то няма тротоари, застрояването е - "уплътняване, уплътняване" в кварталите, иначе мечти за градинки. Е, явно няма да е в моя живот.

# 670
А какво ви е мнението за Редута и за Подуене?

Нещо по-конкретно? Така зададен въпросът е много широкообхватен.
По ,скоро за Редута де интересувам, коя е хубавата част, транспорт, колко е застроено и уплътнено...

# 671
Бъкстон и Павлово ще останат без метро и леко ще западнат.
Аз предвиждам да се развият районите около спирки на метро (зелената линия). Много се строи.

Хуподрума е почти широк център, не може да се сравнява с Бъкстон и Павлово.

# 672
  • София
От скоро се мотам в Бъкстон и Павлово. Много странни квартали. От вътре всичко ми се вижда пълна бъркотия - стари блокове, нови блокове, улички, пресечки, междублокови пространства - всичко ми е една бъркотия. А и само тролей 2 и трамвай 5, определено не стигат.

# 673
От скоро се мотам в Бъкстон и Павлово. Много странни квартали. От вътре всичко ми се вижда пълна бъркотия - стари блокове, нови блокове, улички, пресечки, междублокови пространства - всичко ми е една бъркотия. А и само тролей 2 и трамвай 5, определено не стигат.
За Бъкстон стига, те са си свикнали така. За Павлово е малко по-трудно, но и те са си свикнали. Първоначалният план беше метро до Княжево, но не стана. Не стана и това, че хората от Перник ще слизат на Горна баня да си оставят колите, на станция Горна Баня, по мои наблюдения няма бум от пътници.
Лош късмет, и Бъкстон, и Павлово са хубави райони. Съшо и многото блокове около бул България нямат метро, но и те не се оплакват.

# 674
От скоро се мотам в Бъкстон и Павлово. Много странни квартали. От вътре всичко ми се вижда пълна бъркотия - стари блокове, нови блокове, улички, пресечки, междублокови пространства - всичко ми е една бъркотия.
Да, нарича се градоустройство и в София е занемарено до крайност, ако въобще се практикува. Не изглеждаха така. Прекъсването на улици и неспазването на основни кадастрални правила би трябвало да са абсолютно противозаконни, но в южната част на града са норма от десетилетия.
Нямам надежди новият главен архитект да промени нещата към добро, даже хич.

Общи условия

Активация на акаунт