Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 17

• 51 845
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Аз понеже съм живяла в тип "панелен квартал" и съм свикнала с правите улици от булевард до булевард, по средата училище. И като го видях това нещо от вътре, направо се загубих. То и на картата се вижда - едни криволици, почват от никъде и свършват наникъде.

# 676
Това са квартали, които започват живота си като извънградски вилни зони с къщи. Улиците са били криви, но не несъществуващи и унищожени от хаотично строителство.

# 677
Застрояването последните 20-30 години е хаотично.
Дори в големите градове, като София няма урбанистичен доклад. Няма визия за застрояването и накрая всичко изглежда доста хаотично.
Като се разхождах в един от нашите стари, но по-малки градчета и там същата работа. Там където е строено последните 20 години си личи и от самолет. Няма една права улица. Странно криволичещи са все едно са планирани по детска рисунка.

# 678
То може да има и 10 транспортни линии и да не ти върши работа нито една. Когато живеех в Дружба беше супер тегаво да се стигне до Младост. Айде после направиха метро, ама пак не беше удобно, иначе до центъра да се ходи беше супер. За Бъкстон и Павлово, те са ОК по самия булевард Бъкстон или в близост до Борис III, та много е важна там микролокацията. Живяла съм в  Борово и пътувах с метро, то хем беше близо, хем пътят до там беше ужасен, особено ако вали.

# 679
  • София
Дружба-Младост, автобус 88 е исторически! Идва веднъж на 40 минути, ако дойде.

# 680
Здравейте, какво е положението в кварталите Овча купел, Гевгелийски и Разсадника като чистота, спокойствие, безопасност, комуникативност за млад човек - наемател?

# 681
  • Out of the Mix
Гевгелийски в момента е от най-тихите, зелени, чисти и приятни квартали за живеене. Мете се, мият се улиците.
Последните 2 г. навсякъде оправиха тротоарите и улиците, нов асфалт, нови бордюри, озеленено, аз лично не мога да го позная, връщайки се 3-4 г. назад какво беше.

До входа на Западния парк е.
Идеално за спортуващ човек, и не само, за разходка вътре в гората да се релаксира.
Потенциално за семейство също.

Обслужва се основно от метростанция Вардар.

Минус за мен е, че няма на пешеходно разстояние магазини, бедно е, и трябва да се пали кола, за плодове, зеленчуци, храна, като цяло. Но вече всеки има кола, и да кажем не е проблем.

Познавам го района много добре, понеже съм наблизо, от другата страна на Симеон.

Разсадника не ми харесва, цигани, нагъчкано, шумно, мръсно.
Овча купел много се разрасна, може би е по - комуникативно, пак имаш метро, зависи, но лично си харесвам Западна София за живеене, защото няма презастрояване, имаш много зеленина и тихи кътчета, където наистина се живее спокойно. В същото време центърът ми е на 10-15 мин., дори пеша.

# 682
Цитат
Дори в големите градове, като София няма урбанистичен доклад. Няма визия за застрояването и накрая всичко изглежда доста хаотично.
Да и сигурно ще продължава така щом има търсене и всичко се изкупува светкавично.Днес  видях огромна стъклена жилищна сграда в близост до моста ''Чавдар'' след ''Инфинити'' посока Подуене.Остави, че вече едва ще се вижда небето, ами от толкова бетон и стъкло, като напече асфалта, съвсем ще изпукаме от жега лятото в столицата.Няма въздух вече.

# 683
  • В небето
Впечатлението, че всички нови жилищни сгради се изкупуват на момента, е измамно. Става въпрос за пране на пари. На много пари. Вижте т.нар. "Нова Дружба" - от 100 апартамента, максимум 10-15 светят вечер.
Жаждата за пари винаги води до неблагоприятни последици. Пари и власт на всяка цена. Тия две неща стоят в основата на презастрояването на столицата, която от един от зелените градове в края на XX в., се превърна в средностатистически кенеф.

# 684
Там конкретно проблема е друг.

# 685
Там конкретно проблема е друг.
Какъв е?
Това е частта покрай ул. Обиколна, нали?

# 686
# 687
  • София
Редно е да се отчете, че несветещи жилища не означават автоматично непродадени жилища. Критична маса хора купуват и заключват - никога не са и имали намерение да ползват към този момент това жилище или да го пускат под наем.

# 688
  • София
Доста пари се перат през имоти. Но какво да се прави - това е пазарът в момента. Лошото е, че цените растат, ама то е и хубаво.

# 689
Цитат
Да и сигурно ще продължава така щом има търсене и всичко се изкупува светкавично.Днес  видях огромна стъклена жилищна сграда в близост до моста ''Чавдар'' след ''Инфинити'' посока Подуене.Остави, че вече едва ще се вижда небето, ами от толкова бетон и стъкло, като напече асфалта, съвсем ще изпукаме от жега лятото в столицата.Няма въздух вече.
Това трябва да е сградата на Театрална резидент https://teatralna.bg/

Общи условия

Активация на акаунт