Термин Август 2024 ♥ - тема 6

• 40 841
  • 735
  •   1
Отговори
# 540
И на мен не са ми назначавали и не съм правила такова изследване за обременяване. Ще имам трета фетална в 31 седмица. Относно ваксината, АГ първо ми препоръча да си направя изследване за антитела, предполага, че ми е била поставена от по стария вид ваксини и ако нямам тогава да се ваксинирам.

# 541
Marbella, в момента пръскам по 1 на ден, т.е. 3000 единици витамин Д. Преди 2 месеца взимах на таблетки по 5000 единици, заедно с 100 мг витамин К. Според мен и двата витамина са безопасни в тези количества на ден. Юли месец обаче няма да приемам витамин Д защото ще направя пауза, последно правих септември. А и юли вече ще съм в болничен и си правя сметка да се пека всеки ден на слънце на обяд, когато се синтезира най-много витамин Д 😎

Скрит текст:
Има ли някоя от вас която не е направила обременяване с глюкоза. В 30 г с съм и аг не е споменавала а и аз направо забравих да я питам. Предполагам вече е късно?

Аз не съм, въпреки че ми беше препоръчано от др. Павлова на втората фетална, защото видя завишени околоплодни води. Следящият ми обаче каза, че няма такова нещо и няма нужда да правя. Въпреки това се старая да внимавам с въглехидратите, сладко изобщо не хапвам, освен кето, тесто/картофи/ориз след фибри и белтъчини. Общо взето следвам принципните в Глюкозната революция, надявам се, че е ефективно. Дори и да нямам ГД, предпочитам да се презастраховам, отколкото да го правя това неприятно и натоварващо изследване, а и със сигурност е най-здравословния вариант и за мен, и за бебо 😊

Вики, много тъпо се е получило, добре поне че вторият път сте случили на адекватен лекар. Дано поне да успявате на смени да се порадвате на морето, например докато бабата и дядото са с Макси, вие да отидете за 1-2ч на плаж.

Аз приемам витамин Д целогодишно, правя два пъти пауза от по 1 месец някъде. Приемала съм много марки, в момента съм със спрея на betteryou 3000 единици на пръскане, в комбинация с витамин К. Въпреки че приемам витамин Д в големи дози от повече от година, нивото в кръвта все още е по-близо до долна референтна граница, а моята цел е да е на горната. Вече е доказано, че е напълно безопасно и силно препоръчително да се приемат дози от 3000-5000 единици на ден за хора от умерените географски ширини. Старите препоръчителни дози от 400 единици на ден са крайно недостатъчни.

Ваксината за коклюш се поставя от РЗИ, на място във ваксинационния им кабинет. Аз най-вероятно ще си я сложа другата седмица.

Да се похваля днес си получих първата книжка за бебо - “Книга за бебето” на др. Сиърс, доста е дебела 😅 Беше ми препоръчана на курса за бременни, на пръв поглед изглежда много практична и полезна, още днес я почвам.

Точно гледах спрея на better you  , колко впръсквания от него правиш? Както и витамин К ок ли е в тази доза за бременни?
Четох за него , че много бързо се усвоява.

My, Myself & I, защо ограничаването на въглехидратите да не е достатъчно? Доколкото знам доста рядко при ГД се изписват лекарства (или инсулин), в повечето случаи се назначава точно диета. Да, с мерене с глюкомер след всяко хранене, но мисля, че по правило въглехидратите вдигат КЗ.

# 542
Момичета, да се похваля, днес бяхме на преглед ( 29+6) и всичко е наред Blush
1,5кг тежи вече бебето : :

На мен също ми казаха да не правя за сега изследването за ГД.

# 543
Ще се включа по последните теми, надявам се да не изпусна нещо.
Аз приемам вит. Д, Вигантол по 2 капки още от септември. Тогава ми беше в норма, но на долна граница. Ендокринолог ми е назначил тази доза, за да не стане в дефицит, предвид бременност, есен, зима.

Моята 3та фетална ще бъде в началото на 33та седмица, по желание на лекарят.

Не ми е назначавано обременяване за сега. Бебето е в норма, водите също. Аз качвам повече кг от колкото миналата бременност, до тук съм 10-11, с миналата качих общо 15кг. Има още 2 месеца…дано се забави темпото ми на растеж. 😅

# 544
Вит. К не е съвсем безопасен, особено тези от нас, които имаха кървенв. На мен ми беше противопоказано да го пия и не го пия.
Относно диетата и ГД, аз също смятам, че би трябвало да е достатъчно. То диета е най-добрата отправна точка дори за диабетиците тип 1,които не могат без инсулин. Аз нали си отглеждам едно и мога да ви потвърдя. Също така има много полезна тема само за ГД - не е лошо да и хвърлите едно око. По едно време я следях. Там също могат да тълкуват и резултати.

# 545
  • гр. София
Мама, само искам да уточня, че ГД е съвсем различен от диабет тип 1 и диабет тип 2.
Иначе да, при ГД пак трябва режим. Въпросът е, че много бременни не знаят, че имат ГД, защото не се изследват.

Герка, да, то ясно, че въглехидратите вдигат КЗ, но е и индивидуално де, т.е. на някой може да не се вдигне много от картофи например, но да се вдигне от ориз или обратното, или да вдигне от един вид тесто, от друг не и тн, при всеки е различно.
Същото е и с времевите пояси - от една и съща храна някои може да вдигнат КЗ сутрин, но не и по обяд, или обратното.
И да, всичко това се установява индивидуално с глюкомер.
Та в този ред на мисли имах предвид, че ако някой има ГД, а не знае, дори превантивно да ограничи приема на въглехидрати, се получава малко като стреляне в тъмното. Т.е. ако не знае от какво вдига КЗ и кога, пак ще вдига.

Аз далеч не съм се хранила безконтролно, внимавах с консумацията на въглехидрати и имах правила: да не са на всяко хранене, на 1 или макс 2 хранения за деня, обикновено на обяд, по-рядко сутрин и почти никога вечер, в не много големи количества, накрая на храненето. Ама ето имам си го ГД.

А и дори още по-стриктна да бях, пак няма гаранция. То проблемът е, че основната причина за развитието на ГД е хормонална, не в начина на хранене (за разлика от развитието на ИР при небременните, което пък основно се дължи на неправилно хранене и липса на движение) - плацентата произвежда хормони, които блокират инсулина и върху това нямаме контрол. Кофти, ама по време на бременност стават какви ли не неща с телата ни.

Извинявам се за фермана, ама обяснявам, защото ме е яд как масово лекарите в БГ неглижират куп неща, свързани със здравето ни. То далеч не е само това с ГД. На много неща съм се нагледала. Включително как жени губят бебетата си, защото имат тромбофилия, а го разбират след няколко аборта, защото никой лекар не им е назначил изследването, защото според повечето “няма нужда”. Не е хич добре положението, ама това е безкрайна тема.

Последна редакция: ср, 29 май 2024, 23:43 от Me, Myself & I

# 546
Съгласна, но някои тук може би са прилагали диетата от книгата 'всичко започва с яйцето' . По същество аз твърдя, че ако се спазва същата тази диета, няма риск от ГД. Въглехидратите да са много малко и само тъмни варианти и пълнозърнести. Има начин да се яде по филийка на ден и пак да не си гладен. Стига да няма алергии, при ежедневното консумиране на ядки и бобови, пак не се мре от глад, а и въглехидратите не са изключени (би било проблем), само доста намалени и под много по-полезна форма. И не на последно място, проверявайте гликемичния индекс и гликемичния товар на храните!

# 547
Аз ще се присъединя към Me, myself and I и не, за да всявам смут, а защото тук е място за споделяне на личен опит. Лекарката, при която се следя (фетален морфолог, обучавала се за това в Англия ) не ми препоръча обременяване. Водите са ми в норма, бебето е в норма, нямам много кг, захар на гладно ок, нямам нито един случай на диабет в семейството, при трите ми предишни бременности не съм развивала ГД. Обременяване ми препоръча лекарката, която ми дава болничен. И като го направих, за учудване на всички, излезе ГД. Сега меря захар, като по този начин съм изключила от менюто си изцяло някои храни извън белия хляб и захарта. Например на мен оризът ми изстрелва захарта в космоса, дори когато съм приела първо фибри и протеини. Моята зълва ми каза следното: ти нямаш нито един рисков фактор за ГД, освен хормоналната стимулация. Факт е, че и тя, на която имам страхотно доверие като професионалист, не беше особено настоятелна за това изследване. Просто каза: направи го, по-вероятно е да не излезе проблем. Друго, което ми каза по повод на това, че вече съм установила кръга храни, които са ми ок и тези, което съм изключила, е, че това ще се промени в хода на бременността, затова да продължавам да се тествам. Например сега ягодите са ми ок, но в 32 г.с не се знае дали няма да вдигам захар от тях (примерът е мой, не знам доколко е адекватен)
Momtobe, твоите изследвания ми изглеждат добре, но не знам какви са референтните стойности на лабораторията

# 548
  • София
Напълно подкрепям мненията, че е хубаво да се направи обременяване. Мога да го обобщя като необходимо зло. Тежко и неприятно изследване е, но поне си наясно със състоянието, което понякога е безсимптомно. Аз бях с КЗ на гладно 4-4,4, но с наднормено тегло и ИР преди бременността, в 23г.с. бях с води на горна граница и феталната беше убедена, че имам ГД, затова ми пусна обременяване в 14-та и 26-та г.с. и двете бяха с ок стойности, но с препоръка за диета, защото ГД може да се развие и около 30-та седмица.

Малко ъпдейт от мен: излезе ми микробиологията от 30-та г.с. и пак си е чиста. Следящата по ЗК ми каза, че няма смисъл повече да ходя при нея, защото във Вита искат последните изследвания преди раждането да са от тяхната лаборатория, а и прегледите при лекарят ми там зачестяват и няма смисъл през 5 дена да ходя на двама следящи. Вече не работя, но се местим и е голям зор. Скоро започваме по-усилено покупки за бебето (засега имаме само количка) и нямам търпение. Heartpulse

# 549
Аз да се не мина с мнение 😀
За обременяването знам, че не е наложително ако няма признаци. Дори да имаш ГД, ако не се отразява на бебето, водите и тн. Не е притеснително. Въглехидрати и сладко пак трябва да се ограничават, но те е хубаво да се ограничават и без да си бременна.
И да го имаш, и да го нямаш във всеки един момент може да се появи признак. Така че, докато няма предпоставки, не е необходим. Нито нам мен с двете бременности, нито на приятелки някога им е правено. Тук за първи път чета, колко често се прави.
С предишната бременност качих 30кг, но всичко беше в норма и лекарката не се е притеснила или не ме е пратила за такова изследване.
За мен е по-добре лекарите да се презастраховат, затова не съм против.

# 550
А каква всъщност е опастноста от ГД?  Дори и някой да е развил ГД без да е разбрал какви може да са последствията?

# 551
Само някои казвам - прееклампсия и по-трудно раждане при майката (заради теглото на бебето), а при бебето рисковете са диабет, наднормено тегло не само при раждането, а и занапред, хипогликемия след раждането , тежка жълтеница след раждането, сърдечни проблеми, имаше две заболявания, свързани с нивото на калции и червени кръвни телца. Естествено това са рискове и може и да не се случат. Преди време беше много модерно да показват по телевизията като положителни новини бебета, родени с тегло 4-5 кг. После май лекарската гилдия се включи и тази практика беше преустановена

# 552
Здравейте,

Отдавна не съм се включвала, но ви чета редовно. Да се похваля, че вече съм в 28г.с. и бебката тежи 1.300гр. От тази седмица си взех и болничен, тъй като стоенето пред комптюра започна да ми тежи. Точно под гърдите почна много да ме препира и да боли и реших, че няма смисъл да се мъча. Определено усетих влизането в 7мия месец с увеличаване на тежестта и болежките.

Относно обременявено с глюкоза, аз го направих по препоръка на следящия, въпреки че нямах показания. Излезе, че нямам ГД. Интересното при мен е, че преди две години бях напълняла рязко и тогава правих това изследване, тогава излезе, че имам ИР. Започнах хранене по режима на Зоната и си върнах теглото, изследавнията също се върнаха в норма. Сега продължавам макар и не толкова стриктно да спазвам режима и всичко е ок. Същината му е, че на всяко хранене трябва да се приемат 40% въглехидрати, 30% протеини, 30% мазнини.

Относно витамин Д, и при мен излезе дефицит и пия по 5 капки вигантол. Един месец по-късно вече ми е на горната граница. Не очаквах такъв бърз ефект. Внимавайте обаче с печенето на слънце, миналия уикенд получих нещо като обрив по краката само за десетина минути стоене на слънце. Започне да ми пари много и станах на червени петна, въпреки че бях с клин. По принцип нямам проблеми със слънцето, но явно се отключи нещо при мен. Забелязвам, че ми излязоха и доста лунички в зоната на деколтето. Питах доктора и каза, че не е тревожно, но се получава при някои бременни.

# 553
Ще взема пак примера с ягодите, а вие си го тълкувайте логически. В 100 г ягоди има 5 г въглехидрати. В 100 г хляб има средно 50 г въглехидрати. Логично е, че количеството консумирана храна, в съчетание с гликемичния товар е важно за диетата. В 100 г обикновени бисквити пък има средно 75 г въглехидрати. Захарта е 100% въглехидрат. Важно е и каква част от тези въглехидрати са захари (от които захари), но имайте предвид, че всички преработени и пакетирани храни, приготвени от бяло брашно или еквивалент, се усвояват страшно бързо. Понякога още докато дъвчете, биват усвоени чрез слюнката и въглехидратите попадат в кръвта много бързо! (Под езика има директен достъп до малкия кръг на кръвообращение). Затова си изкарайте едно списъче с гликемичния индекс на храните, по възможност и още едно с гликемичния товар. Ако разчитате само на препоръките от специалисти как да се храните, а не сте вникнали в разликите между храните, може да избягвате примерно да си хапнете 2-3 ягодки на ден, докато консумирате друга, много по-натоварваща въглехидратно храна, без да осъзнавате...

В Щерев правят тест за прееклампсия, който доколкото разбрах няма аналог в България и е много надежден.

# 554
  • Пловдив
Като чета, как повечето се ограничавате с някакви храни и ми прилошава.
Аз съм чревоугодник и изобщо не мога да спазвам диета. Ям си тристепенно както се казва и това изобщо не е по време на бременностите.
Прееклампсията по принцип няма общо с ГД, а с появата на високо кръвно.

Nanii99, аз ще правя ФМ в 32 по препоръка на лекаря, иска да ми следи кръвопотока.

Общи условия

Активация на акаунт