Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай! Майска вещерска и спортна

• 85 880
  • 1 974
  •   1
Отговори
# 1 800
ДА , "по желание " е условно казано.Не знам към момента , но преди две години кумовете на щерката даваха около 900 лв такса.Без значение колко дни в месеца е ходило детето. СКоро, по време на чакането за класиране за градини , чух по тв ,че столична община обезпечава определен брой родители, некласирали се за държавна градина, за да могат децата да ходят в частна.Но не разбрах цялата ли такса се плаща , или сумата , която се дава за едно дете в държавна.
    Имаме близки в Англия, детето е с половин година по -голямо от нашето Кати. Като направи някакви месеци  го записаха в ясла. Но предварително трябваше да кажат в кои дни по колко часа.Майката , бащата , бабата и дядото си направиха график за останалите часове, защото мама трябваше да се върне на работа. Знам, че нашите тук са доста облагодетелствани в това отношение, а в нашия град е още по-лесно с градините.Ние чакахме класиране, но почти няма шанс да не я класират някъде.
  Ули, могат по всяко време да ползват отпуск. Този един месец лятото е не чисто отпуск. През това време се чисти основно, правят се ремонти, ако има нужда през някаква част от времето.

# 1 801
Аз друго се зачудих, някой ако знае, работещите в детски градини и ясли, могат ли по всяко време на годината да си вземат отпуска?
Могат. Има резервни варианти от хора, които ги заместват при нужда.

# 1 802
  • София
Могат, взимат си смените, заместват се.

# 1 803
За отпуски вероятно имат право по всяко време, но цяла зима ходеха болни нашите госпожи.. лекуваш си детето две седмици, пратиш го на ясла в понеделник и го разцелува цифкавата госпожа, после цял ден му буха в лицето, ееееййй полудявах. Та явно не е от лесно и от липса на замесници и алтернатива.
Иначе да допълня, че под условието за бележката от работодател пишеше също, че дежурната ясла е малка, няма климатици и събирането на много деца през горещите летни месеци в нея не е много препоръчително и да се прави само в краен вариант. Но да, изискването за бележката е тъпо..

# 1 804
  • тук и там
Марул, тук общинските училища или детски градини са безплатни също, но сборните групи през лятото или стажовете са платени. Предполагам,че има организирано по някакъв начин соц. служби да поемат цената, ако са соц. слаби родителите,  но такова нещо -да оставиш детето да ти го гледат през лятото безплатно -няма.Какво значи градината не затваря? Същото е като с училищата-приключват юни и започват септември.До тогава пак училището може да организира стажове, на които да ходят деца-но е срещу заплащане-защото реално учебната година е приключила и това е извънредна дейсност, организирана от училището.
На зор-имам предвид двама работещи родители, самотни майки и т.н. Просто, както Бър е написала се вадят бележки всякакви проформа и  накрая групите се пълнят с деца, на които единият родител примерно не работи. Ако се въведат като тук платени стажове,поне това ще отпадне-като искаш да ти гледат детето през ваканциите-си плащаш.Смятам че така е справедливо.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 11:54 от Кайсия

# 1 805
Да Кайс, съгласна съм.Както и написах, за мен не е редно да са безплатни ясли и градини. Но системата ни е различна, тук няма свършване на учебна година в ясли и градини. Има някакво условно такова ,но работата си продължава целогодишно, без този един месец.Всяка ясла почива в различен месец, за да може да се подсигурят сборни групи.
  Азалия , благодаря! Аз се възмущавам от изискването за бележката. Наистина , приемащата ясла е малка . Ама то и в нашата няма климатици, май.

# 1 806
Държавните ясли и детски градини в Гърция са затворени през целия август . Малка част от частните работят като таксите са соленички, а и помощта от държавата не покрива този месец. И друг път съм казвала, че тук ако нямаш баба под ръка излиза скъпо удоволствие да работиш!

Сюрпризира ме сутринта зъболекаря, че се налага повторно почистване на каналите преди да се постави короната и цената се вдига двойно 😓. Каквото такова …

Мид, 🤗, дръж се , много се струпа на крехките ти плещи! Дано да е за последно! Мисля ви! Павел как е?

13, липсваш ❤!

Пристигнаха банските от Шейн. Доволна съм, можеше и по-зле 😉. То и избор нямам след днешния сюрприз 🤣

# 1 807
В България ясли и ДГ получават субсидия за всяко дете, която е определена за 12 месеца. Ако искат да почиват през ваканцията официално, ще им се наложи да върнат 1/4 от субсидията.

Освен това стажове/частни занимални за ясленчета почти няма. За градинарчета е по-добре положението, но пък е доста скъпо.

Марул, бих поискала нормативно основание, да се изисква такъв документ за яслата. Даже щерка ти може да каже, че работодателят пита и отказва да издава служебен документ без основание.

# 1 808
  • София
Е реално какво пречи на работодателя да издаде бележка, че към дата Х няма молба за отпуска? То на следващия ден, Х+1, може и да има такава молба вече...Тъпо искане от яслата.

# 1 809
Ама те не искат това. Искат работодателят да се закълне, че е забранил през август да се вземе отпуска, цялата при това.

# 1 810
  • София
Бър, стискам палци са се оправи майка ти. Да и дойде акъла и да се грижи за себе си, че иначе и за него няма да може.
Мид, гуш и на трима ви. Дано всичко е наред и ви изпишат.
Не знам за яслите и градините как да коментирам. В много държави са платени и държавата дотира според дохода. Иначе е нормално да се взима отпуска през ваканцията, но не винаги е възможно, а и няма никакво нормативно изискване. Тези номера от мое време се въртят.
Чирозче, пооправя ли се малчо?

# 1 811
  • София
Ох, Ре, дълга тема е майка ми и нейната визия за семейството им. В случая, обаче, не е виновна тя. Отишла е на лекар от първите болки. Кръвни й пускал, гледал я, дебело черво било, горе някъде. Почват сърбежи, зверска умора, напипва нещо уголемено. Пак било дебело черво, пак кръвни, нещо за сърбежите, което утежнява съвсем ситуацията. Каза, че е вървяла превита на две. И че е заспивала навсякъде, доката яде на масата например. Пак при лекаря й, вече назначен скенер с час за средата на юни, нови кръвни, най-накрая и с чернодпробен панел. Лаборантката като я видяла е казала, че е с жълтеница вече. И пуснала спешно кръвните. И така, веднага в болница и отказват да я пуснат. Напарвили са й скенер по-скоро от запазената дата. Положението било зле. Сега седи и чака ЯМР, пие нещо, не знае какво. Спи. Спи много.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 13:10 от бъръльо-бъръльо

# 1 812
Едва ли ще се занимава дъщеря ми, просто докато пихме кафе сутринта и тя ми сподели. Аз, понеже го намирам за абсурдно ,го споделих с вас.  Обаче ако аз бях на нейно място ,щях. Много ме дразнят такива нередности.
   Сис , гадно ,но неизбежно. Аз има няколко поръчки от Шейн, за парите си струват. Предвид и моите размери, доста добре стоят и си отговарят на описанията.
    Снощи на концерта на Орлин Горанов така се подразних. На сцената се мъдрят две кошници с цветя. Едната от кмета, той винаги , за всяко представление, концерт, събитие праща кошница . Другата от депутатката от нашия град Ирена Димова. С нарочна картичка към изпълнителите, но нея не видях в залата. След края на концерта ,докато публиката аплодира , на сцената изприпква Ванина Вецина - бивш областен управител за малко и кандидат за депутат , с едно пършиво букетче. И зад нея още една дама, пърхат, пърхат нелепо по сцената, докато Орлин Горанов и  солистките на Музикалния театър на Велико Търново приемат заслужени аплодисменти.И тия двете поднасят умрялото си букетче на Орлин, а за дамите даже и ръкостискане нямаше.А те бяха невероятни, прекрасни.
    Това остави някакъв горчив вкус след концерта у мен, противна работа. Музиката беше невероятна - откъси от Котките , Исус супер звезда, от Операта за Дон Кихот, откъси от Царицата на чардаша, песни на Леа Иванова, само три на ОРлин , толкова красиво изпълнени. Аз не съм фен на класиката и операта , но много ми харесаха откъсите, които изпълни оркестъра. Всъщност харесвам и разбирам много малко от това изкуство.
   И накрая тия двете, и оная третата ,дето платила картичка.БЛЯКС!!!!!!!

# 1 813
  • София
Бър, много кофти. Как не са и пуснали чернодробни, то те стандартно се тестват, ама какво говоря, позната си замина от сепсис, не и бяха пуснали кръвни, от артрит я лекували.

# 1 814
  • София
Е, а, де? И за познатата ти е някаква ужасно нелепа ситуация, за жалост за нея фатална. Да почива в мир.

Каза, че си ги пази изследванията и вижда какво са й пускали. А докторът имал наглостта да каже, че кръвната й картина много бързо била "евлюирала" от първите изследвания преди три седмици. Много знае какво е еволюирало, като не го е пускал. Абе...

Общи условия

Активация на акаунт