Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай! Майска вещерска и спортна

• 85 881
  • 1 974
  •   1
Отговори
# 1 785
  • София
Това на яслата е пълна простотия и противоречи с правото и здравия разум. Те ще ми кажат кога ще си взимам отпуска. А фиша от заплатата, доказващ, че наистина съм отработила 21 дена, не искат ли после за отчет?

# 1 786
Мдаааа!

# 1 787
  • тук и там
По принцип има летни стажове тук,които са платени .Иначе си приключва детската ясла,градина,училище на определена дата и децата са във ваканция два месеца.Има групи,на принципа на сборните в Бг,но те са платени- няма как яслите или градините да работят цяла година-през ваканциите има стажове с една-две учителки.Ако се запълни бройката и тук гледат да вземат на двама работещи присъствено родители,самотни родители и т.н. децата.Но ако искаш през ваканцията детето да ходи на градина-си плащаш.Може през годината таксите да са минимални за градина,но за стажове си плащаш по други цени,като за организирано извънредно гледане  на деца.(каквото реално си е,защото градината е затворена и е приключила учебната година).

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 10:46 от Кайсия

# 1 788
Не се учудвам за цените. Едно кафе от автомае т 1.20 !!! При това много посредствено. Има едни автомати, на които кафето е 40 ст., италианско и със страхотен вкус. Човека си ги поддържа с хубаво кафе, винаги заредени обаче нещо от бранша му правят сечено. Така че не се учудвам за палачинка по 8-10 лева.
На центъра едно кафе е поне 4 кинта в заведение, което си е много. В някой заведения е и по 10-12 лева чаша кафе. Ден година храни ...

Мид, стискам палци всичко да е наред !

# 1 789

Щерката ми сподели сутринта, че имат официално съобщение от яслата за тази, в която ще има сборни групи , докато тяхната е отпуск през август.Едно от условията да приемат детето в заместващата ясла е служебна бележка от работодател "Че не позволява ползване на отпуск в този период". Шсъ гръмна, честно!

Мисля, че нямат право на това. Ако и се занимава, може да потърси информация и да пусне жалба. Но вероятно ще рефлектира върху детето.
В София поне, повечето деца си ходят на градина и пез лятото. Та винаги има дежурни групи. Искали са ми само заявление, че детето ще посещава градината, за да си направят графика за отпуски на персонала.

Абе, Лан, какви неща говориш. Ми то при нас цените са подобни. Кафето е 2 евро, капучиното между 4 и 5 евро.

Мид, радвам се, че е минало добре.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 11:28 от alex_jp

# 1 790
Мид, радвам се, че е минало добре, дано слоро сте у дома. Как е Павчо?

Бъръльо, всичко да е наред и с майка ти.

Аз не разбрах връзката с наличието на баба и сборните групи.
Ако нямаш баба, си вземаш отпуска очевидно Simple Smile тези, които нямаме баби наблизо и в състояние да тичат след малко дете, така правим Simple Smile и още сума ти еквилибристики Simple Smile

Иначе съм съгласна с Кайсия.

Сега се сетих, едно време с предимство за отпуска през ваканциите бяха колегите с деца пред тези без.

# 1 791
  • тук и там
При двама работещи родители,се предполага че може да си плащаш за стажовете организирани през лятото тук.Точно това трябва да се направи и в Бг,защото там много хора се възползват от това,че таксите са минимални,и записват децата си в сборни групи,реално без да са на зор и да има кой да гледа децата.

# 1 792
  • София
То тук записват децата на ясла да им се пази мястото и послерцяла година влачат бележки от лекар, че е болно. А работещите и нуждаещите се плащат частни или търсят детегледачка.

# 1 793
Чакайте малко. В БГ, засега, детските градини и яслите са безплатни.Има частни, но те са по желание.Ако в София не се класира детето на държавна, ако родителите имат възможност , ходи на частна.Може би и във Варна и още някой голям град е така.
    В никой правилник за работа на детска градина и ясла не пише,че детето няма право да ходи на градина или ясла в месец/еди кой си/ , защото са отпуска. Пред това време за длъжни да подсигурят вариант със сборни групи. Няма  легална опция да е платен стаж или каквото и да е, по нашите наредби.
   Ули, връзката с бабите е , че който има такава , се възползва. Който няма, или поради някаква причина не иска, има право да си запише детето в друга ясла/ градина, подсигурена от общината , в сборна група.
   Абсурдното в случая на мен ми се видя изискването от приемащата ясла , да има служебна бележка от работодател, че не позволява ползване на съотв. служител   точно през този месец. Аз ,като работодател никога няма да дам такава, защото директно могат да ми пратят проверка от инспекция по труда и каквото още се сетиш. Работодател не може да откаже ползване на отпуск.
    Кайс, какво значи в сборна група без да са на зор? Дъщеря ми и зет ми работят.Имат планирана отпуска за част от август, но и за по три-четири дни през юни  и юли.Имат възможност да плащат и на детегледачка.
   Реално не са на зор защото аз мога да я гледам, майка й с големи усилия , ако си промени графика и работи нощем -също. Не е невъзможно. Не са на зор.Но за детето е в пъти по-добре да ходи в яслата, в нашия случай.Тя обича, ходи с кеф, има приятелчета, научава нови неща всекидневно. За социализацията на детето е супер. Да не говорим, че там се храни разнообразно ,в тях яде само месо и банан.
    Абсурдното е , това което казах - по наредби и закон трябва да се предостави възможност на децата да ходят през този месец, в който персоналът е отпуска.В същото време изискват малоумни служебни бележки от работодател.
   Ако системата е като при вас, съгласна съм с теб. Също съм съгласна , че има страхотни бъгове в нашата система, особено в големите градове.Хиляди деца остават без градини, родителите правят чудеса ,за да могат да платят частна такава, много баби / майки напускат работа ,за да ги гледат. И това е абсурд.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 11:12 от марулета

# 1 794
  • София
Аз едно време плащах някаква сума за градината на дъщеря ми. 60 лв. на месец май. Плюс там допълнителните занимания. И все забравям, че имаше вече нещо с безплатни ясли/градини. За всички ли са безплатни или по някакви условия,  населени места?

# 1 795
Ами не, наличието на баби няма никаква връзка.
Ето, че при вас има баба, която е гъвкава и може да гледа, по твоите думи, но въпреки това всички предпочитат детето да е на ясла.

В случая важното е какво може и иска да осигури яслата.

# 1 796
УЛи , да , в този смисъл бабата е без значение. Много родители си спестяват сборните групи , ако имат баби. За мен е разбираемо.   
  От друго се възмутих аз, за това споделих.
  Бър , за всички , мисля. На национално ниво.
  Лично според мен това не е правилно , защото се ощетява много бюджета на общината и е чист популизъм. Беше обещание , по време на избори и го изпълниха де.

# 1 797
Кажете, моля, как се почиства светъл набук? Изцапан от... тичане в дъжда. Grinning

Това с цените по морето (и ски курортите) го слушам всяка година в началото на сезона. Сега, ясно, че има места с такива цени, но определено не са толкова много, колкото го изкарват.

Споделеното от Марулята ме подсеща защо навремето децата посещаваха ЧДГ. Хем Тилката беше приета в държавна. Само като им чух условията и при НЕналичие на опции за стринки/баби/учинайки, започнахме да търсим частна. Слава Богу, голям късмет изкарахме с нея- много добре се грижеха за децата, учиха ги на много неща, възпитаваха отлично, цената беше напълно приемлива. За синчето въобще не стоеше въпросът дали ще го записваме и него там. Още като родих, им казах, че след две години тръгва при тях, да му пазят място.

В БГ, засега, детските градини и яслите са безплатни.Има частни, но те са по желание.Ако в София не се класира детето на държавна, ако родителите имат възможност , ходи на частна.Може би и във Варна и още някой голям град е така.

За да е "по желание", предполага, че имаш избор. Много хора избор нямат. Често- и възможности. Та не опира само до желание, за съжаление.

Хайде болничките да оздравяват и за утре всички дечковци да са на крак здрави, усмихнати и с онзи пламък в щастливи!!! Heart Eyes

# 1 798
  • София
Нашата държавна градина беше супер. Е, нямаше басейн, старичко беше по двора, но хората вътре бяха хора. Оставях си с кеф детето.
Титли, за набук бих взела от специалните препарати. Има си ги в магазините за обувки. Иначе все на петна ще ги докараш обувките.

# 1 799
Аз друго се зачудих, някой ако знае, работещите в детски градини и ясли, могат ли по всяко време на годината да си вземат отпуска?

Общи условия

Активация на акаунт