Искам да кажа... (218) през МАЙ 2024

  • 39 902
  • 809
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 16 106
Ем, отметнах 4 книги на Бекет. Днес ще започна следващата.
Аз лично отговарям за почистването на 3 места, та все си имам за чистене.  Но в апартамента е много прашно. Днес сме на село, та тук пуснах прахосмукачка,  последно чистих в събота.

# 76
  • Мнения: 7 949
Бубе, махлебът го слагаш в тестото. Аз слагам около чаена лъжичка на 500-700 гр брашно.

Яйцата ги боядисах вчера. От 35 само 3 се пукнаха, пиша го успешно.
Козунаци утре ще замеся, но няма да прекалявам с количеството. Може и една бърза тортичка да спретна. Агнешкото от години го правя по една и съща рецепта, та е готово за 2-3 часа. Утре вечер ще го овкуся и наредя в тавата, ще я метна в хладилника и в неделя сутринта направо слагам да се пече.

Децата са на планина с приятели. Ще се видим на Гергьовден.

Днес мързел и сериали. Хем му е ред, хем времето го предразполага. Има чукан боб с коприва от вчера. Има и чушки с домтен сос. Който е гладен да си сипва каквото иска и да яде.

Спокоен ден.

# 77
  • Мнения: 12 731
Сега прочетох за какво си говорите (или що е то махлеб)
Бубе, недей разваля козунака Joy

# 78
  • Бургас
  • Мнения: 23 969
Туй нещо ,,махлеб,, за сефте чувам 🤔
Отивам и аз да видя за какво иде реч!

# 79
  • Мнения: 1 222
Голям студ днес!
Нищо не работя, само ходихме до Женския пазар, набързо накупихме зеленчуци. Яденето е от една скара наблизо.
Правя си инхалация и си лягам с книжка.

# 80
  • някъде ... тук ...
  • Мнения: 8 720
Ем, много правилно с екскурзиите. Май съм гледала за този ресторант по 24 китчън.
Ние се бяхме наточили на една мин. баня в района, но не работи. На плажа много духа, но пък пече. Иначе отметнахме един преход за около час в посока до водопадите на Неда. Добре, че преди обяд беше облачно и разходката беше екстра.

# 81
  • Бургас
  • Мнения: 8 259
Тук е супер откачено време, сутринта мрачно, после дъжд, сега слънце и бих казала топло, до довечера ще видим. Мислех да поработя още малко, че за испанците е работен ден, но по-ми отърва да си карам по нашия си празничен календар Joy и се излегнах с кафе и козуначе на дивана.

# 82
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 587
2в1, благодаря. Така процедирам и аз с агнешкото, на сутринта само слагам във фурната. То и моето е готово за 2-3 часа, но по-ни харесва, като е печено по-дълго.

Руми, няма да ги развалям. Иска ми се да опитам, че ща правя 3 бр. И искам един натурален, един с локум и стафиди и в единия да сложа махлеб, но май ще е друг път, щом се слага в тестото.

Последна редакция: пт, 03 май 2024, 20:29 от Бубoлина

# 83
  • Бургас
  • Мнения: 8 259
Отговорник съм следобед за набор 2017 и поискаха да ги водя в парка. Сгласихме се, тъкмо седнах на една пейка и заваля. Добре че ни дели само една улица от парка и притичахме между капките. Аз все пак реших да си доработя, че то мене чака, а и не се знае вдругиден дали няма да ме мързи повече от днес.

Прочетох и аз за махлеба, добре ми звучи бадем с череши.

Интересно ми стана и за чукания боб, видях сега, че и фестивал чак имало такъв.

Еми, приятно пътуване!

# 84
  • Мнения: 7 949
Бубе, сложи си спокойно махлеб. Не променя вкуса. Все едно да се чудиш дали да сложиш ванилия.

Селесте, по нашият край чукан боб с коприва и кръвтинка (сланинка) си е традиционно пролетно ястие. Едно време баба чукаше боба в чутура. Сега го карам по-модерному и го връткам в чопъра да се натроши Joy. От копривата се берат и слагат само връхчетата. Лук, червена чушка, малко домат, червен пипер и накрая много девисил, джоджен и магданоз. Това е.

# 85
  • Мнения: 43 376
Буб, давай смело с махлеба. Точно както 2в1 ти е писала и го е сравнила с ванилията. Ароматът почти не се усеща. Ако си яла гръцки козунаци- е там вече се усеща повече, но за мен е хубав аромат. Аз няма да правя козунак, защото няма да мирясам докато не го изям целия.
Ние с щерката изкарахме 3 часа в движение- отметнахме шивач (на отиване забравихме торбата с дрехите за корекция, та ММ ги прати с такси), после магазини за сребърни бижута, видяхме се с племенница, други магазини, цветарница, накрая минахме през едната ми леля и се прибрахме. Тук времето беше облачно, после слънчево, валя доста силно, сега пак е облачно.

# 86
  • Бургас
  • Мнения: 8 259
2в1, вкусно звучи, само без сланинката Wink Чудех се кое точно му се чука на тоя боб, защото на снимките в нета са си цели зърна, а на мен ми звучи като да се стрива на каша.

# 87
  • Мнения: 7 949
Селесте, тя сланинката може да се пропусне, но в такъв случай трябва да се капне малко мазнина. По бабината рецепта се ползва сланинка от коремът на прасето, че е по-тънка и шарена. Реже се на ситно и почти се стопява докато ври. Иначе бобът като се начука има и ситни, но и по-едри парченца, т.е. трябва да е натрошен, а не смлян. И задължително като се вари не се слага капак на тенджерата, че кипи.

# 88
  • Бургас
  • Мнения: 8 259
2в1, след празниците ще варя боб, че на ММ му се дояло, така че ще прегледам пак постовете ти.

# 89
  • някъде ... тук ...
  • Мнения: 8 720
В Правец за панаира традиционно пълнят сушени чушени чушки с чукан боб. Даже кметът държи да е точно чукан, а не обикновен. Не ме питайте от къде знам.
Махлеб и аз търсих какво е. Една комшийка по кемпер преди два дни ни даде гръцки козунак в отговор на моята гръцка халва (беше немски бус и не знаех, че тя е гъркиня). Козунакът ми се стори като сладък хляб. Нищо особено. Но си говорихме за видовете гръцка халва. Тази, която прилича на нашата е Македонико Simple Smile Имало една от Фарсала и третата - от семолина. В магазините до тук все македонико има, по няколко вида.

Общи условия

Активация на акаунт