Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 80 (м. май)

• 35 081
  • 1 008
  •   1
Отговори
# 210
Аз съм скептична, меко казано, към това "...протеините, но те дават киселина, а тя допринася за остеопороза".
Киселинният баланс в кръвта е много стриктно контролиран от тялото. Излишното се изхвърля през бъбреците, на които също нищо им няма от повече протеин, стига човекът да не е в последна фаза на бъбречна недостатъчност.

А това "Най-много остеопороза има в общества, където се приема повече протеин и калории." пък няма нищо общо с протеините, а с въглехидратите и по-специално боклучавото нещо което ядат/ядем наречено храна.

# 211
Момичета, чета ви.. полезни, както винаги 👍

Тези дечица, кадидат тинейджъри .. ще ми е следващата тема за проследяване. Моята спортува активно. Наскоро и треньорът “ми поиска” разрешение, да си поговори с нея на тема хранене. Което , признавам, ми е добре дошло, защото се надявам него да го чуе 🤔В къщи никога никой не е коментирал или категоризирал някой като дебел/слаб.. Но явно в училище се коментира и на моменти се изцепва “я виж какъв корем съм отпрала” (150 см и 32 кг 🤭🤭🤭къде го намери този корем, не разбрах)

Ronald, не ми се е налагало, но от споделени отзиви- да, трябва си детски ендокринолог и което е по-плащещо е (имам лично наблюдение), че традиционните лаборатории се проваляха да отчетат вярно и създаяаха парадокс (висока кр захар, липса на кетони) и едва в специализираното отделвния по ендокринология и лабораторията към тях засякаха вярно т.е излязаха кетоните (това тук в Сф).. Ако имаш притеснения, може и там да попиташ за преглед.. но идеята ми е, че ако идеш там, ще повтаряте изследванията, защото явно “не вярват” на външните лаборатории.. (разбира се, ситуацията при това дете бе различна, но споделям като пример как са се развили нещата при тях)

Отделението в към болница Ив. Митев и предполагам лекарите правят и консултации с пациенти извън отделението 🤔

# 212
Аз щях да припадна от изумление, когато преди 1-2 години дъщеря ми спомена небрежно, че била на диета, защото трябвало да отслабва...🤨 Бързо мина онзи период, но и аз много внимавам какво говоря на тема килограми и външен вид.

# 213
Не знам и аз къде е истината. Поначало не съм привърженик на крайностите, може би заради това ми допадат повече вижданията че нонстоп в кетоза не е ОК в дългосрочен план, както и твърде много и твърде чести фастове. Тук нямам предвид просто интервално хранене ами баш си фастове.
Разбирам да се прави в краен вариант и буквално "ударно" докато се преодолее проблем, но наместят ли се нещата, според мен крайностите са не само излишни, ами и неоптимален избор.
А за мен строго чисто кето си е крайност. Не по-малко от диета която пък никога не позволява да се горят мазнини защото все има глюкоза за енергия. Не сме еволюирали по начин, дето да изисква едното или другото нонстоп, пригодени сме да минаваме от едното към другото, при нужда. Също както и периоди без храна от време на време са напълно естествени и тялото ни не само че се справя с тях, ами и ползи извлича от такова състояние. Но и те не са за постоянно.
Не ми звучи странно и в различни периоди от живота балансът да се премества по малко, а пък менопаузата си е сериозна промяна, то ще е странно да са ни съвсем същите нуждите и грижите. Човешкият растежен хормон намалява доста по-рано от това, ако се държи и инсулинът нонстоп много нисък, нещата стават тегави откъм мускулна маса и не само.

С децата е много чувствителна тема наистина. Едно че като деца, са по-уязвими към такива изказвания, по-емоционално реагират, а като дойде и пубертетът това го пишете х10. Друго че дори и много възрастни не са много информирани относно храненето, в тая тема сме се събрали по-скоро изключения и го знаем всички. Едно дете което е заобиколено от масовото виждане че "на диета" означава глад, мизерия и страдание и като цяло е нещо негативно... може и бели да направи. То няма нито знанията, как да подходи при нужда, нито ще се усети навреме че да не се чувстваш добре не е нормално, тя нали диетата поначало е гадно нещо.
И на мен ми направи впечатление че момичето заради което тръгна дискусията за децата отказва да каже теглото си на родителите си. Сякаш очаква критика от тях и се страхува от нея. Много дипломатичност ще ви трябва, някакси да успеете да разговаряте за това спокойно и без негативни емоции.

# 214
  • Paris, France
Киселинният баланс в кръвта е много стриктно контролиран от тялото. Излишното се изхвърля през бъбреците, на които също нищо им няма от повече протеин, стига човекът да не е в последна фаза на бъбречна недостатъчност.

На предишната страница го обясних. Пак - за да поддържа определена актуалност в кръвта, тялото вади магнезий и калций от костите.

Не е вярно, че нищо им няма на бъбреците. Половината деца, сложени на кетогенна диета са развивали камъни в бъбреците въпреки пиенето на повече вода и затова в днешно време задължително се дава цитрат, калиев мисля.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31745987/#:~:text=Interpretation … 0ketogenic%20diet.

Пиенето на повече вода прави урината по-малко кисела, но не компенсира липсата на бикарбонат и алкални йони, а и може да забави разграждането на мазнини.

Много е важно да не поддържаме непрекъснато кисела урина, а повечето хора рядко виждаме pH над 6. Елора, tays, аз сне си пускали числата в предишни теми.

По-киселият организъм не слабее лесно, ако слабее яде мускул и киселата храна качва ИР. Пускала съм и проучванията, но сега не ми се търси пак.

Част от успеха на нюкасълската диета са от 200 ежедневни калории от листа, което хем анализира, хем дава К1. Освен това супите и шейковете са формулирани алкални, което в домашната храна често не правим.

Това за цитрата го пише и в Уикипедия. Важно е, супер важно.

# 215
Балкай Бартокомляс, как така кратка почивка? То на 8 часа е 1 час почивката. Даже при много фирми, особено офис е 1,30 минути.
И да нямаше време да ядеш. Ужас.

Невенче, кървях след 3 дни ядене на чия. И то не много, а малко. Спрях и дотук беше.
Ама сега с таз омега дето я взех се чудя.

# 216
Не знам и аз къде е истината. Поначало не съм привърженик на крайностите, може би заради това ми допадат повече вижданията че нонстоп в кетоза не е ОК в дългосрочен план, както и твърде много и твърде чести фастове. Тук нямам предвид просто интервално хранене ами баш си фастове.
Разбирам да се прави в краен вариант и буквално "ударно" докато се преодолее проблем, но наместят ли се нещата, според мен крайностите са не само излишни, ами и неоптимален избор.
С това съм съгласна, обаче има едно голямо НО. Никой не знае какво е крайност и какво не. Всеки има идея, но никой не знае със сигурност. Това че повечето правят така не значи, че е нормално или оптимално, просто е масово.
Дали ни допада едно виждане или не, не го прави правилно или неправилно. Пълно е със заблуди и редукционни теории.
Аз например смятам, че такова нещо като "баланс" в храненето няма. Има хранене специфично за всеки животински вид и този вид си го следва, без кой знае какво разнообразие. Само хората се смятаме над природата и законите й. Това че може да целяваме на смесена диета, не значи че тази диета е оптимална за нашия животински вид.

На тип кето диета съм от години. Нямам камъни в бъбреците, така че не е ясно от какво са тези камъни при тези деца. Може да са най-разнообразни, защото освен факторът епилепсия и факторът строго кето хранене, има едни куп други фактори които биха могли да повлияят. Например пиенето на много вода и храненето с много богати на оксилати храни например - ядки и листни от сорта на спанак и кейл?

Последна редакция: чт, 09 май 2024, 18:43 от Nevermoresleep

# 217
30 минути ми е почивката, но не ми е удобно да нося кутии. Май беше редно да спомена, че работният ми ден започва в 6 сутринта. А някакви идеи за закуска да препоръчате? Знам, че повечето не закусвате, но аз не мога без нея. Не мога да карам само на яйца.

# 218
Балки, кажи първо какво не можеш да ядеш- май имаше такива храни?

# 219
Защо да ти е неудобно да носиш кутии?
Иначе за 30 минути е достатъчно да се наяде човек. Но ако си пушач, трудно.

# 220
  • Paris, France
Закуска на НВХ режим - всякакви кето мъфини, сух таратор със зехтин, шкембе чорба, кето хляб с пушена сьомга, масло и зеленчуци.

Аз се наяждам за 5-10 мин, защото 🚬🚬. Кутии не нося като ям кето. Карам на две вечери като се прибера. Ако ям вегански и без мазнина, нося плодове.

# 221
А как стои въпросът с черешите? Много ме изкушават...

# 222
  • Paris, France
Малко вишни може на кето. Черешите са много сладки. Аз затова лятото рядко се храня кето.

# 223
С това съм съгласна, обаче има едно голямо НО. Никой не знае какво е крайност и какво не. Всеки има идея, но никой не знае със сигурност. Това че повечето правят така не значи, че е нормално или оптимално, просто е масово.
Дали ни допада едно виждане или не, не го прави правилно или неправилно. Пълно е със заблуди и редукционни теории.
Аз например смятам, че такова нещо като "баланс" в храненето няма. Има хранене специфично за всеки животински вид и този вид си го следва, без кой знае какво разнообразие. Само хората се смятаме над природата и законите й. Това че може да целяваме на смесена диета, не значи че тази диета е оптимална за нашия животински вид.

На тип кето диета съм от години. Нямам камъни в бъбреците, така че не е ясно от какво са тези камъни при тези деца. Може да са най-разнообразни, защото освен факторът епилепсия и факторът строго кето хранене, има едни куп други фактори които биха могли да повлияят. Например пиенето на много вода и храненето с много богати на оксилати храни например - ядки и листни от сорта на спанак и кейл?
"Балансът" просто не е това дето повечето хора го четат като дявола евангелието, та да се оправдаят да ядат както повече им харесва...щото нали то било полезно от всичко да има или поне масово така казват. Балансът е там където нещата се случват оптимално. Поне по мое виждане, за малка част от хората това е чак близо до крайните варианти с много строги ограничения, говоря за след като са си вкарали показателите в норми а не с належащ проблем за решаване. Повечето тук след като сме се повкарали в ред, сме започнали да изпробваме какво можем да си позволим да поотпуснем и колко често, така че да не ни се отразява особено, това е различно при всеки.
Не знам при теб какъв "тип кето диета" е точно, за мен това да броя въглехидрати да не превишават 5% (за грубо 1500ккал това са по-малко от 20 грама и се чудиш как да ги наместиш за цял ден) и протеини да не превишават мисля че бяха 20% от приема ми е крайност.
Защото "кето" е това, а не просто ВМНВ както сме повечето. Силно се съмнявам че има много в темата които се придържат към тези проценти и нонстоп. Те и по принцип малко хора дето казват че се хранят "кето" са с такива съотношения наистина, ама на много места всичко що е НВ му викат кето.
А това дали е оптимално за нашия вид... и по това не е едно мнението. Има и автори които започнаха да казват че всъщност не било добре чак постоянно и през цялото време в кетоза, а преди това с години са твърдяли обратното. Всеки си избира на какво да вярва, това е единият проблем на днешно време - има много информация, но се чудиш коя е по-вярна.

# 224
  • Paris, France

Ясно е като бял ден, че е от начина на хранене. Децата са си били с епилепсия и преди кето режима.

Киселинността на урината е обратно свързана с HOMA индекса. При ИР си я има и без кето. Добави пушене, кафе, алкохол и играта загрубява.

https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.10 … 0&offsetWidth=360

Общи условия

Активация на акаунт