Интервално хранене/периодично гладауване/ фастинг - тема 12

• 28 157
  • 433
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
Е, с месо и салата и аз не мога. Grinning
Особено както "обичам" месо (ако не е луканка или сух шпек), на практика ще стане почти само салата.
Ако това се разбира под чисто хранене - може и да не може.

# 391
Всъщност като спомена луканка (добре че ме подсети), ако някои дни съм съвсем под 1000 калории, добавям луканка и наваксвам. И аз месото трудно го притиквам. Ям по задължение, да наваксам протеина за деня. Знам че и луканките не са ок, но пред другите неща са по-малкото зло.

# 392
  • Стара Загора
Аз месо не ям твърде много , а и 150 гр месо е една малка пържола.. Но риба много обичам и почти всеки ден ям риба. Не се храня по зоната, но се стремя към 40% въглехидрат, 35 протеин и 25 мазнини. Горе-долу съм напаснала съотношенията.

# 393
Аз много обичам сурови ядки, в салата почти винаги слагам семена и от там много ми се вдигат калориите (не ги смятам всеки ден, но една бърза сметка показва, че са доста).
Обикновено през седмицата пследното ми хранене е към 16:00 ч, но напоследък вечер се чувствам много гладна. Преди сервирах вечеря и нямах никаква реакция към храната, сега ми мирише вкусно, искам да опитвам (и го правя Simple Smile )
Има ли други с такъв проблем? Как се справяте?
П.С. През почивните дни ям по-късно, когато сме на почивка не спазвам стриктно нищо, гледам да имам мин 13-14 часа между вечерята и закуската.

И още нещо: 1 парче черен шоколад (100% какао) преди лягане бях чела някъде, че не е проблем или кафяна лъжичка сусамов тахан… какво мислите вие по въпроса?

# 394
  • Mediterraneo
Шоколад преди лягане директно те вади от фаста, за какво би ми притрябвал? Ако искам шоколад, ям в отворения прозорец, защо да е точно преди лягане. Имам предвид- аз вечерям до 20 часа, рядко си лягам преди 23, ако съм на работа, лягам в 2. Не е проблем от каква гледна точка?

# 395
Нещо не схващам, последно ти искаш да правиш фастове или да се черпиш преди лягане? Не се сещам как да станат и двете.
Не че не съм срещала как ама то до еди колко си калории не пречело, ама незнамсикакво (и почват - ама то само мляко в кафето, ама то само малко шоколад, ама то само едно яйце варено, ама то само половин авокадо, ама то само малко тахан или фъстъчено масло и де да знам още какво беше)... за мен това е вече fast mimicking, а не баш фаст. То също не се прави как да е, между другото. От там нататък са си чисти пазарлъци, за някой дето хем му се ще да прави нещо, хем се пазари и се озърта някой да му "позволи" да си подхапва. Съжалявам ако на някого му звучи грубо.
Ако се случи да изгладнея в необичайно време за храна или прекалено скоро, значи вероятно малко съм яла в прозореца за хранене. Или съм яла глупости (което при мен е много рядко), сама казваш че си на почивка и не спазваш нещо конкретно. Единственото друго изключение е ако нещо се е случило и хич не съм се наспала, но тогава си е нормално да е гладен човек и не си го слагам на сърце. Но ако съм добре нахранена и наспана, ям по навик и не съм и особено изгладняла когато стане време да се яде. Просто ако знам че по-късно няма как, не чакам да огладнея особено а си ям, че не става всеки ден все да де пропуска. Инцидентно не ми е дерт и го правя. Но и ако взема да прегладнявам необичайно, гледам да ям, разглезила съм се това да не ми се случва и съответно ме изнервя много повече отколкото някой за когото е ежедневие... Grinning
Ако ти е проблем че вечер другите ядат а ти не, може пък да пробваш да си изместиш прозореца за хранене и да пропускаш закуската, ако смяташ че ще ти е по-добре така.

# 396
  • тук и там
Аз ям шоколад.В прозореца,ама завършвам храненето си с шоколад.Та за това и казах,че е напълно възможно да си превишавам калориите ,нищо че се храня в 4 часов прозорец.Предвид,че се храня от 16-20ч,може да се каже че е само няколко часа преди лягане..Но ми е и първа седмица,да видим как ще потръгнат нещата първо, по-нататък ще я мисля .

# 397
Шоколад и аз се случва да хапна малко, нищо лошо няма в това. Аз ям и висок процент, а не тия неща дето освен захар не мога да вкуся нищо друго. Но не преди лягане, от каквато идея тръгна разговорът... Нито пък в количества дето заради тях да се замисля дали не преяждам.

# 398
Гледала съм видео на Mindy Pelz, авторката на Fast like a girl, в което обяснява, че ако изпитваш трудност със спазването на фастинга и недостиг на енергия не е проблем към кафето да сложиш малко MCT oil, защото то не прекъсва фастинга. Та в тази връзка вероятно съм чела и за шоколада (или поне аз такъв паралел си направих), с уговорката, че е 99-100% и е едно парче. Шоколадът, който обичам в момента е 100% какао, 6 гр захар на 100 гр, а едно парче е 1/24 от 80 гр…
За сварено яйце предполагам се шегувате, но за млякото в кафето и аз съм чела, че може да се смята, че не прекъсва фастинга.
Благодаря на всички за мненията!

Не знам дали е писано в темата, но да ви питам дали фаствате според дните на месечния цикъл или си спазвате постоянно долу-горе един и същ прозорец на хранене?
На мен ми е трудно това увеличаване на прозореца за хранене, свиквам с определени часове, в които се храня и после промяната ме кара да излизам от зоната си на комфорт.

# 399
Изобщо не се шегувам... Даже точно Минди често ги приказва тия неща за "fasted snacks", че явно няма друг начин да убеди закъсал американец дето е кацнал при нея че няма да умре ако не яде толкоз често.
А мст и шоколад какво общо имат? МСТ ти стават почти директно на кетони. Там не се иска храносмилане, даже и жлъчката май не се намесваше особено, въпреки че е чиста мазнина. За тялото ти това не минава много за храна. При шоколада имаш вкусово възприятие, задействаш дъвчене, стомах и прочие.
С много от нещата които казва Минди съм съгласна. Но не и с това че щом не ти се вдига КЗ, няма проблем - това е нейната дефиниция за ненарушен фаст. С инсулина никой не знае какво се случва през това време. Следя я от години и я харесвам като цяло, като игнорира човек маркетинга на какви ли не продукти, пак остава какво полезно да вземе. Но точно за това снакване и за гледането основно на КЗ не съм съгласна с нея.
Е, за средностатистическия американец със сигурно и с тия неща ще е много по-добре, спрямо стандартната им диета. Но за някой по-разумен не ми звучи добре.
Пак зависи какви са ти целите, доста от нас го правят това повече заради здравословните аспекти. Но нека да си ги наричаме нещата както са си. Или си във фаст, или ядеш, двете едновременно няма как.
А и ставаше дума за парче шоколад точно преди лягане - никаво количество пазарлъци какъв процент е шоколадът и колко захар има в него не може да ме убеди че това е добра идея. Според мен и за МСТ не е тогава времето.
За това спрямо цикъла - опитвам се уж, но в повечето случаи забравям че съм щяла да съкратя фаста в дните преди цикъл Grinning Както казах - следя я от няколко години, логично звучи това цялото нещо, ама навиците са ми силни.
Гледам по-дългите фастове да са ми в началото на цикъла и никога точно в последната седмица, когато и без това са по-трудни. Храня се общо взето ВМНВ но това е широка рамка, та варирам и колко ограничавам въглехидратите и колко не. Но точно ежедневния фаст трудно си го давам.

# 400
Потенциално, всичко което сложиш в уста, различно от вода и сол прекъсва фаста, ако го правиш за автофагия. Дали ще е MCT или парче шоколад, храносмилателната система се задейства.

# 401
  • Mediterraneo
Не съобразявам фаста с цикъла.

# 402
Привет на всички! Естествено ми се получава гладуването понеже сутрин не закусвам така или иначе, на обяд мога да изкарам и без да ям. От около седмица се получава така, че ям от около 18 до към 22
Бих искала това да го превърна в разумно гладуване. В часовете на гладуване обаче пия 3 кафета с мляко без захар и вода. Това. За тази седмица се чувствам отлично, не съм прегладняла, не ми се вие свят, нямам отпадналост. Работата ми е на бюро е много не се движа за това 2-3 пъти седмично правя спорт и йога.
Приемам всякакви съвети.

# 403
Първият съм сигурна че би бил еднакъв от всички. Махни млякото в кафето, то пак си е храна.
По кое време си лягаш? Т.е. колко време след това последно хранене дето приключва в 10 вечерта? Поначало късно вечер не е много добре, но като сова да кажем че не ми е такъв шок... стига да не е скоро преди лягане а да имаш поне 3 часа.

# 404
Първият съм сигурна че би бил еднакъв от всички. Махни млякото в кафето, то пак си е храна.
По кое време си лягаш? Т.е. колко време след това последно хранене дето приключва в 10 вечерта? Поначало късно вечер не е много добре, но като сова да кажем че не ми е такъв шок... стига да не е скоро преди лягане а да имаш поне 3 часа.
Ух! Изобщо нямам 3 часа преди лягане, но мога да го постигна. Вечерям около 20-21 часа, обаче ям нещо сладко 🫣 лягам към 22-23. Млякото мога да го махна, кафето мога да го огранича. Ще прочета съветите, защото не успях всичко да изчета.

Общи условия

Активация на акаунт