Интервално хранене/периодично гладауване/ фастинг - тема 12

• 28 134
  • 433
  •   1
Отговори
# 420
Ако беше винаги толкова просто... Разделът с диетите щеше да е 2 теми на кръст, че нали всички само с броене да карат. Не виждам такова нещо обаче, та вероятно не е и точно така.

# 421
Ядем маса, тялото обработва маса и не гори нищо. От постъпилата храна, в следстви и под въздействието на различни хормони и химични процеси, погълнатото се разгражда, абсорбира и от него се произвежда освен друго и ATP което е основен енергиен източник за клетките. Изобщо нищо общо с калории и много общо с какъв вид е храната - мазнини, протеини или въглехидрати и комбинация от тези три. 
Калорията е мерна единица за топлина, която отделя дадена маса изгорена в бом калориметър и няма нищо общо с човешкото хранене.

# 422
  • Пловдив
Напротив, толкова е просто, що се отнася до въпроса отслабва ли се с калориен дефицит. Сложното не е да се каже дали при дефицит се отслабва, а да определиш кога си в дефицит и какъв и да се удържиш да го спазваш. Дефицит значи недостиг, минус.
Калорията е мерна единица за количество енергия. Както колата не може да изразходва повече енергия, отколкото може да произведе наличният в резервоара бензин, така и тялото не може да изразходва повече, отколкото получава или от храната, или от запасите си. Калориите по отношение на количество храна или бензин мерят колко енергия се произвежда от разграждането на това количество храна или бензин. Това е.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 22:48 от Магдена

# 423
Да и Дядо Коледа съществува...
Може би ще го осъзнаете някой ден, а може би не и ще си губите времето с глупости като броене и ще диетувате до живот.

# 424
  • Mediterraneo
То с неядене разбира се че ще отслабнеш, после като спреш да броиш, здравей йо-йо.

Да съм казала, че не ям??? Гледам поне 300 калории да съм под изчисленията за кг ми. Ям и още как.
А, ясно, прочетох назад. На всезнайковци като Neverm... не се хващам.
Толкова е лесно, просто трябва да си наистина стриктен, да мериш всяка хапка и да я отбелязваш. Другото е развиване на теории.

# 425
А как определяте най-правилно от колко калории се нуждае тялото ви?
Има ли калкулатори, които отчитат и съня?
Аз имам различни нужди в зависимост от колко хубаво съм спала, дали съм бягала 1 час и то по кое време на деня съм го правила…

# 426
  • Пловдив
Никак, на око.

# 427
Аз имам различни нужди в зависимост от колко хубаво съм спала, дали съм бягала 1 час и то по кое време на деня съм го правила…
Да не споменаваме, че допустимата грешка в отчитането на тези калории по етикетите е 25%. Как точно някой смята, че смята калории при такива гигантски отклонения и е сигурен че е в дефицит без да подлага тялото си на гладуване (за хранителни вещества) не ми го побира акъла.

# 428
Има някакви методики, смятат нещо си... Колко е достоверно обаче няма как да прецени човек. И естествено няма как да е прецизно според мен, не е машина а жив организъм. А и го има наистина и другият проблем - дори тези сметки да са верни, много знаеш на храната колко са верни етикетите и какво смяташ.
И накрая става предимно на око работата.
Но много избягахме от темата за интервалното хранене, на него идеята му е друга и съвсем отделна. Със или без ограничаване и на приема на храна, друго е главното. И дори не е винаги с цел отслабване, ако е там въпросът.

# 429
  • Стара Загора
Почти седмица от последното теглене отчитам -500 гр. . Като видях 56 и някак вече ми олекна 😀. От началото на фаста преди 2 месеца съм свалила общо 3,5 кг, които при мен са доста видими. Вече си влизам нормално във всички дрехи, целулита ми се изчисти, корема се прибра , върна ми се самочувствието. Остават ми още 1,5 кг до топ форма , но и така да остана съм добре. Въпреки почти постигнстите цели фастинга ще ми бъде начин на живот такава лекота имам от него, че се чудя защо по-рано не съм го правила. Явно е трябвало да напълнея 😀. А и вечерта ми е свободна , не готвя . Мъжа ми и той започна , на детето приготвям нещо набързо и готово.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 15:18 от niditop3

# 430
  • Варна
По-значими и бързи резултати ще забележите, когато съчетавате още условия за подобряване на метаболизма и не разчитате единствено на фастинг, макар че според мен той е от основните подсилващи ефекти да лекувате организма си (а не толкова да свалите 5 кг, за да се чувствате добре за плажа). Ниско въглехидратното хранене и по-специално на първо време да се откажете от всякакви празни калории е добър старт за трениране на волята и потискане на хормоните на глада.
Преди 2 години се захванах и за мен беше вълнуващо приключение с научаване на нови и неподозирани за мен преди това усещания, които мислех, че вече няма как да ми се случат след като " изтичането на гаранцията " започна.
От зимата насам не съм стриктен, но успешно поддържам резултатите си - тегло, физическа издръжливост, липса на сънливост в следобедните часове, бърза мисъл, концентрация, по-добро запомняне на нова информация, добър сън, подобряване и изчистване на кожни проблеми, значително подобрени кръвни показатели от тези, които съм имал и над 10 години назад. Основното е, че рядко ям  " боклучава " и всякаква висококалорична храна. Не ме привлича дори да е на ръка разстояние от мен. Нито като вдишам от буркан Нутела ми се прияжда, нито ако има сипан чипс искам да злоупотребя. Някак се тренира волята. Залагам на колкото може по-натурална, непреработена храна.
Бих се пуснал отново на фастинг. Понася ми добре и се чувствам напълно независим.

# 431
  • Стара Загора
Ако това е към мен -в темата мисля, че обясних-  храна с празни калории не употребявам от поне 15г . Храня се през по-голямата част от времето с домашна храна. Имам доста добра култура и знания на тема хранене.   При мен напълняването през последната 1г. дойде просто , защото си хапвах повече , преминах на минерално балансиране, взимах доста добавки назначени индивидуално , увеличих твърде много приема на яйца и месо  и резултата беше качени кг, отделно наблегнах много на силови тринировки , които освен стягане и оформяне на мускули , не доведоха до отслабване.  Сега смятам, че намерих баланса за себе се. За това с такъв ентусиазъм си споделям резултатите, при мен фастинга се оказа ключов и съм изключително доволна,  че преминах на него.

# 432
Момичета, замислила съм се за интервалното хранене, но имам хашимото и инсулинова резистентност. Ще се консултирам и с ендокринолога си, но винаги е полезно да чуеш мнения и от такива, които имам сходен проблем. Та как се отразява по-скоро на инсулиновата резистентност, чета противоречиви мнения. Има ли сред вас такива и как се чувствате? За щитовидната жлеза разбрах, че е по-скоро полезно.

# 433
Екстра е точно за инсулиновата резистентност, идеята е че по-дългите периоди без храна дават възможност на инсулина да спадне и на тялото да започне да "отвиква" да е все висок. Естествено, само това не е достатъчно за справяне с ИР, но е едно от нещата които помагат.
Не се увличай да се храниш прекалено малко обаче, това е което може да ти изиграе номер а не самото интервално хранене или пък по-ниските въглехидрати.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 16:13 от natka

Общи условия

Активация на акаунт