Милано и Северна Италия - тема 17

• 38 614
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
  • BG-DE
Не знам как е в Италия но тук в Германия в оптиката определят диоптъра обаче времето за изработка на очилата беше 2 седмици, така че може и в Италия срокът да си е такъв, а не  заради отпуските.

# 256
Също вероятно зависи и какви са стъклата и дали има астигматизъм. Защото ако има, и в България се поръчват и става малко по-бавно.
Barbabeu, мерси за информацията.

# 257
  • Milano
Освен посочената от Барба друга верига е GrandVision.
Има ги навсякъде в молове и в града, освен много оптични магазини.
Те правят очни прегледи също.

Аз за моето момиче бях на очен преглед в една болница, там й установиха късогледство и с резултата за диоптрите отидохме в кварталната оптика, избра си рамка и казаха 48ч, но на другия ден ни се обадиха, че са готови.
А беше периода между Коледа и Нова Година. Ако не бъркам отидохме на 27.12, на 28.12 ми се обадиха, че са готови.

Вероятно в големите вериги да се чака повече.

П.п. Благодаря за пожеланията.

Evhen, като не се е осъществило 2 пъти, ще пробваш трети.😉

Честит Имен Ден на който празнува и Buon Ferragosto също!❤️

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 16:14 от regina di cuori

# 258
  • София
Много ви благодаря за препоръките, Barbabeau и regina di cuori!
Задължително ще посетя и посочените вериги, времето за изработване не ме притеснява.

# 259
  • До морето
Здравейте, прекрасни хора! Не знам към кого да се обърна и къде да пиша, за това питам вас. Искам да изненадам мъжа ми, като за рождения ден му подаря билети за футболен мач на Милан. Иска ми се сякаш да е нещо като организирано от травъл агенция пътешествие с 3/4 нощувки например. Някой може ли да ми даде съвети? Даже нямам ясна представа какво точно трябва да се случи, само знам, че мъжът ми ще бъде на седмото небе и много много искам да го изненадам.

Не знам дали вече не и организирана изненадата, но аз купувах билети за Европейското от Кондор. Българска фирма са, проверени и легални. В сайта им видях, че предлагат билети за повечето големи спортни събития в Европа - Ф1, тенис, футбол, баскетбол....
Всичко си беше наред, препоръчаха ми ги, препоръчвам ги и аз.

Като купувах билетите, ми предложиха и самолетни такива, както и хотел, но аз отказах, така че със сигурност могат да помогнат и с това. Вече за програма там и забележителности през другите дни, едва ли. Но пък темата е за това.....

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 09:13 от Boho chic

# 260
Дойде време да разкажа как мина нашето пътуване, дано съм полезна на някой. В крайна сметка, няколко дена преди да тръгнем, детенцето ни се разболя. Бях отменила цялата организация и един ден преди полета решихме че ще тръгнем и търсих наново хотели и т.н. Рент а кар-а ни отпадна, тъй като не ми се търсеше наново компания с нашите много изисквания и си казах, че всяко зло за добро. Пътувахме с австрийски авиолинии от Варна с прикачване през Виена. За една нощувка бяхме в Милано, в хотел на 5 мин от централната гара. Вече сме посещавали града, затова решихме на следващия ден само да влезем в Дуомото, нещо което не направихме предния път. На обяд се качихме на влака за Стреза и пристигнахме в ранния следобяд. Организацията с извозването на пътниците от Арона до Стреза беше кажи-речи прилична. Имаше доста автобуси отвън с махащи и викащи нещо на италиански шофьори. Никой не говореше английски разбира се, но с ръкомахане и казване на името на градчето се оправихме. Хотелът ни в Стреза беше на брега на езерото и едновременно с това в централната част - Hotel Astoria. Изключително бяхме доволни - стая с гледка, богата и вкусна закуска, пробвахме го и за вечеря - най-вкусните равиоли с риба които съм опитвала (дори не предполагах, че равиоли с риба могат да са нещо вкусно). Хотелът е на много комуникативно място, буквално отсреща има няколко фирми предлагащи лодки до Боромеевите острови. Освен това и спирката на водният транспорт беше на пешеходно разстояние от хотела. В Стреза посетихме Боромеевите острови и долу горе това беше, нямахме и време за повече. От островите най-много ми хареса Isola Madre. Рибраският са го обърнали на бит пазар. Иначе Стреза е по-скоро семеен тип курортно градче или както се изрази мъжо - пенсионерски. Има много хубава и дълга алея за разходка по езерото, която минахме два пъти даже. След това, в крайна сметка пътувахме от Стреза до Лугано с влак. Най-щадящият вариант беше с прикачване през Галарате. На тръгване от Стреза, организацията с автобусите не беше никак добра. На гарата няма работещ персонал и единствения вариант човек да си купи билет е през машинките или онлайн. Съответно имаше хора които не можеха да си купят билети. В уречения час дойдоха група автобуси без никакви табели и неясно дали са за Арона или не. Оказа се, че хората които не са си купили билети, не могат да го направят от шофьора. При това положение настана някакъв тотален цирк - хората се молеха на шофьора да си купят от него билети или да ги качи. В крайна сметка ги оставиха на гарата в Стреза и нямам идея как са се придвижили. След това в Лугано много ни хареса - чисто, подредено и организирано до последнкя детайл. Хотелът ни беше на пешеходно разстояние от ЖП гарата - Continetal Parkhotel. Отново останахме изключително доволни - богата и вкусна закуска, хубава гледка, огромна градина която беше много добре поддържана. Оказа се, че в областта има политика за безплатно ползване на обществения транспорт от всички туристи, които са настанени в хотели и тем подобни с т.н. Тичино Тикет, което беше изненада за нас. Цените на всичко са осезаемо нагоре, но определено си заслужаваше. Посетихме двата върха до Лугано - Monte Bre и Monte San Salvatore. Обиколихме езерото по крайбрежната алея от край до край, шляехме се доста по центъра. Единия ден отидохме с влаг до Riviera и там посетихме атракционите които бяха на горна станция на лифта за Monte Tamaro. Има доста интересни неща, за съжаление не можахме да им се насладим, защото заваля такъв дъжд + градушка, каквито не бях виждала през живота си. Съжалих, че не бях оставила повече време за Лугано за сметка на останалите дестинации, но нямаше как, вече имахме билети за влака до Венеция. Пътувхме до там с прекачване в Болоня. Прекачването беше 25 мин. Познайте колко закъсня влакът - 23 мин. Никога през живота си не съм тичала така. Отделно от това, никога не сме били в Болоня и не познаваме гарата. Перонът на който трябваше да е другият влак беше на горния етаж. Качихме се във влака и 30 сек след нас затвориха вратите. После поне половин час не си усещах краката и не спрях да кашлям. Даже човекът на предната седалка се измести, може би мислейки си че съм болна, а аз просто дъх не можех да си поема. Мъжо беше възмутен как уж са направили влак който кара с 300км/ч, а той в крайна сметка закъснява и т.н. Във Венеция, хотелът ни отново беше близко до ЖП гарата и автогарата, тъй като полета ни на обратно беше много ранен. Не го препоръчвам, затова и няма да го напиша. Закуската беше посредствена, стаята ужасно овехтяла и всичко се чуваше все едно стените са от картон. В крайна сметка това бяха 90% от хотелите които гледах във Венеция, така че не беше изненада за мен, въпреки че хотелът имаше оценка 8.6 в Booking. Във Венеция беше доста горещо, но буквално два дни не сме се прибирали, освен за къпане и спане. Взехме си билети за водния транспорт (препоръчвам го горещо, защото най-красивите гледки които видяхме бяха от водата) и се шляехме безцелно. Посетихме някакви забележителности на случаен принцип и островите Мурано и Бурано. Като цяло, от там сме със смесени чувства. Едва ли ще посетим някога града отново, затова все пак си заслужаваше, беше ми мечта отдавна. Нещата които най-много не ни допаднаха - количеството хора и това че беше много мръсно. На връщане полета ни беше от Венеция, през Виена отново. Във Варна сме доста ограничени откъм възможности за пътуване. Хубавото е че австрийците предлагат двупосочен билет с различна дестинация на прибиране, докато например при други не нискобюджетни авиокомпании, трябва да се вземат два еднопосочни билета, което допълнително оскъпява и без това скъпите билети. Благодаря ви момичета за помоща и съветите. Ще ви следя с интерес, защото следващата дестинация в Северна Италия ще е езерото Гарда. Мисля да е когато детенцето порастне, за да можем да посетим Гардленд и да има нещичко и за нея. Simple Smile

# 261
  • Варна
И аз ще пиша за нашата екскурзия, макар че не съм сигурна дали е за тази тема, но аз като търсих инфо в бг мама никъде не намерих някой да е ходил и писал.

Долината Аоста, Курмайор и връх Монблан (Монте Бианко).

Невероятна красота! Аз обичам градове, сгради, архитектура, но бях възхитена от красивата природа.

Кацнахме в Бергамо от София. Можеше и в Торино от Букурещ, но заради ремонта на Дунав мост се отказахме.

С рента кар от платформата на дилъри Most economic cars газ през Аоста до Курмайор и от там до хотела Maison de Clemence. Апартаментът беше страхотен, с кухня, обзаведен невероятно, с възможност за ползване на пералня, ютия, сешоар...обичам да имам такива удобства.
В планината, на метри от гората, мирише на бор и билки. Тишина и щурци. Няма нужда от климатик, защото там е хладно

На следващия ден отидохме до Курмайор,  с предварително купени билети и запазен час за качване в кабинката на лифта и с него до Хелбронер на 3500 м.
Жестока красота!
От там хванахме втори лифт и с него минахме над леденика, като пътешествието беше 5 км над леденика.
Слязохме на Монблан, снимки, сняг, красота.
Пътешествието над леденика в кабинка на незнам каква височина беше изключително преживяване!
После обратно с двата лифта.

Обяд в Курмайор в едно много приятно заведение в края на града Bar du Ski, нещо такова, в градината, на тревичка.
Нямам думи да опиша колко е красива тази част на Италия, планините, снега, изобилие от цвята по всяка къща, чисто, подредено.

На следващия ден с колата по пътя през планината газ в Швейцария, в Женева да видим женевското езеро.
Невероятно красив път през планината. Не очаквахме и само ахкахме.
Женева и езерото се оказаха пълно разочарование за нас.

Италианските езера са в пъти по красиви.

Знаехме, че е доста скъпо, ама чак толкова не очаквахме 😂

На следващия ден видяхме Торино и Кралския замък и газ към Бергамо където имахме нощувка.
До сега само сме летели до И От там, сега за първи път нощувахме.

Вечеряхме в Стария град, като ползвахме фуникуляра.
Много, много ми хареса стария град, особено като настана вечер, светнаха лампите, хора, потракване на прибори, улични певци и музиканти 😘

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 17:21 от missNoir

# 262
  • София
Интересно, благодаря!
Вале д'Аоста и Сардиния са единствените италиански региони в които не съм бил. Докато Сардиния засега не ме блазни, то нагоре бих с удоволствие.
Женева, така е! Това е най-прехваления град в Европа според мен. Трябваше да питаш ( има тема за Швейцария ) и да си прекарате деня по-интересно.
Красотата на Швейцария е в "немската" част, там ще видиш езерата пред които италианските бледнеят.

# 263
  • Варна
Благодария!
Щях да кажа "следващия път като отидем в Швейцария ", но ние повече там не искаме да ходим 😂

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 17:35 от missNoir

# 264
За Женева и аз съм съгласна - езерото, самата Женева, Монтрьо... и на мен ми бяха скучни.
Единствено изключение там - Шийонският замък, който е много красив и интересен за посещение.

# 265
  • София
Като публикувахте тези прекрасни снимки и на мен ми се прииска да отскоча да разгледам замъците в Valle d'Aosta, но пътуването с обществен транспорт от Милано ми се струва твърде сложно и дълго. Швейцария съм виждала само през зимата, когато ходехме на ски в Ишгъл, защото ски зоната е обединена със Замнаун и е супер лесно достъпно от Австрия. Имаме една неделя без ангажимент в Милано, отказахме се от Гардаленд, сега на дневен ред е или еднодневна екскурзия до Лугано, или до някое езеро, но не знам кое. В края на лятото, неделя, предполагам че ще е лудница навсякъде и тотално се обърквам на какво да заложа. Ще се радвам, ако ме подбутнете в и "подшушнете" някаква посока и предварително благодаря.

# 266
След това в Лугано много ни хареса - чисто, подредено и организирано до последнкя детайл. Хотелът ни беше на пешеходно разстояние от ЖП гарата - Continetal Parkhotel. Отново останахме изключително доволни - богата и вкусна закуска, хубава гледка, огромна градина която беше много добре поддържана. Оказа се, че в областта има политика за безплатно ползване на обществения транспорт от всички туристи, които са настанени в хотели и тем подобни с т.н. Тичино Тикет, което беше изненада за нас. Цените на всичко са осезаемо нагоре, но определено си заслужаваше. Посетихме двата върха до Лугано - Monte Bre и Monte San Salvatore. Обиколихме езерото по крайбрежната алея от край до край, шляехме се доста по центъра.

veka, най-добре Лугано. ⬆️
Може да се обиколи за един ден, а дори и само паркът и крайбрежната да минете - те са достатъчно дълги и разкошни.
В Комо например още сме в ремонт на крайбрежата, а и винаги е по-голямата лудница. Rolling Eyes

# 267
Моето предложение е Бреша,освен ако не сте били вече,и ако все пак не е езеро

# 268
Като публикувахте тези прекрасни снимки и на мен ми се прииска да отскоча да разгледам замъците в Valle d'Aosta, но пътуването с обществен транспорт от Милано ми се струва твърде сложно и дълго. Швейцария съм виждала само през зимата, когато ходехме на ски в Ишгъл, защото ски зоната е обединена със Замнаун и е супер лесно достъпно от Австрия. Имаме една неделя без ангажимент в Милано, отказахме се от Гардаленд, сега на дневен ред е или еднодневна екскурзия до Лугано, или до някое езеро, но не знам кое. В края на лятото, неделя, предполагам че ще е лудница навсякъде и тотално се обърквам на какво да заложа. Ще се радвам, ако ме подбутнете в и "подшушнете" някаква посока и предварително благодаря.

Лугано Blush Ето снимка от един от върховете  до града, който е лесно достъпен с фуникуляр (не че няма достатъчно в нета Grinning). Разкошни гледки. 🙃

# 269
  • Milano
Пътеката "La Via dell'Amore" в Le 5 Terre вече е отворена след 12г. ремонт, заради свлачище.

Преди няколко дни бяхме на еднодневна екскурзия с лодка до остров Азинара.
Като погледнеш с очила под водата е все едно гледаш документален филм - голямо разнообразие на риби в тази тюркоазена вода.

Тази седмица сме в Алгеро - севрозападна Сарденя.

Общи условия

Активация на акаунт