Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 97

• 31 968
  • 823
  •   1
Отговори
# 285
Благодаря ви много, момичета. Взех пробиотик и ще се наблюдавам, ако има нужда ще посетя АГ.

# 286
Дами, имам нужда от по-компетентно мнение. Минаха два пълни месеца от кюретажа. След като най-накрая намерих сили и желание да се замъкна до лабораторията - днес пуснах пакет за щитовидната, витамини D, B12, B6 и B9. Фолиевата казаха, че ще е готова утре по обяд, а В6 чак след 2 седмици.. пращали пробата в Румъния. Thinking Та, и аз самата виждам, че всичко е в референтни стойности /като изключим витамин Д, който направо си е на дъното.../, но все пак останалите показатели как са според вас? За витамин Д - очевидно спешно ще взема мерки и ще си поръчам от тези спрейове на Бетър ю, за които виждам, че пишете често. А Б12 в прилични стойности ли е?

# 287
  • Sofia
И Б12 е ниско.

# 288
  • Замък сред облаците
Ниско е, но то вече при бременност трябва да се следи да е над 300-400пмол, според моята хематоложка. Б12 няма такова отражение на подготовката за забременяване като вит Д примерно.

Вит Д в случая е в тежък дефицит, който би дал отражение върху качеството на яйцеклетките. Трябва да се вдигне над 30ng. Моят съвет е да се обсъди с лекар адекватна доза за поне 3-4 месеца и примерно септември да се подновят опитите. Паралелно би помогнало, но няма да е достатъчно ако не се приема и добавка, всеки ден предиобед (между 10-12ч това) по 30мин на слънце да се седи.

Хормоните са топ!

# 289
Ниско е, но то вече при бременност трябва да се следи да е над 300-400пмол, според моята хематоложка. Б12 няма такова отражение на подготовката за забременяване като вит Д примерно.

Вит Д в случая е в тежък дефицит, който би дал отражение върху качеството на яйцеклетките. Трябва да се вдигне над 30ng. Моят съвет е да се обсъди с лекар адекватна доза за поне 3-4 месеца и примерно септември да се подновят опитите. Паралелно би помогнало, но няма да е достатъчно ако не се приема и добавка, всеки ден предиобед (между 10-12ч това) по 30мин на слънце да се седи.

Хормоните са топ!

АА, Brin - много благодаря! Извинявам се за глупавия въпрос, но с какъв лекар трябва да обсъдя въпросните витамини? Ендокринолог? Хематолог? ЛЛ? Личната е супер мила жена, обаче не знам доколко ще може да ми бъде полезна.. Признавам, че досега не съм пускала изследвания за витамини /очевидна грешка/ и съответно не ми се е налагало да коментирам стойности с лекар.

# 290
  • Замък сред облаците
ЛЛ могат да назначат вит Д, ама обикновено дават минимална доза. Хематолог и ендокринолог са добър избор, аз откровено в случая бих казала хематолог, малко повече внимание обръщат на витамините от ендокринолозите. Не помня детайлите за твоята загуба, прощавай, но тромбофилия пуска ли?

# 291
АА, не съм. Мисед в 9 г.с. - забременях на 2рия месец опити. Имам вече една успешна безпроблемна бременност. Проблеми с месечния цикъл нямам. Не ми е от свръхточните - винаги има +/- 1-2 дни. Но нямам пропуснат месец. Овулация винаги усещам - потвърди се и с лентичките, които ползвах февруари. Т.е. овулация също имам. Здравословни проблеми - нямам. Освен, че водя супер нездравословен начин на живот, който лятото успявам да вкарам някак в пътя. Но през остатъка от годината е чудо. За наследствени здравословни проблеми - също бих казала, че от моя страна няма. За щитовидната много се притеснявах, понеже виждам как около мен всеки втори има проблем, а аз от ученическите си години не бях пускала изследвания. Но явно всичко е ок там.
За тромбофилия искам да пусна изследвания, но не съм от София и последния месец не се е отворила възможност да пътуваме. А мисля, че най-добре е да се пуснат в Геника? Споменаха ми, че и в Бодимед мога да пусна май някакъв основен пакет, но не знам дали си струва. Така или иначе съм решила, че само да се замъкнем до София, ще пусна разширения пакет.
В такъв случай, може да потърся за онлайн консултация с някой хематолог /по спомен сте обсъждали имена, но трябва да потърся/. Аз междувременно си поръчах червения спрей на Бетър ю като най-хвален. Поръчах си си и Бетър ю Бууст В12. Но след консултацията, ако трябва ще взема и нещо друго.

# 292
  • Замък сред облаците
Геника имат филиали и в други градове, ако са ти по-удобни - Пловдив, Ст Загора, Варна?
Хистологията от болницата какви данни дава? Обикновено не е много унформативна, но мен ме насочи към тромбофилията.
Иначе точно тя се отключва често след една безпроблемна бременност.
Естествено има възможност да е бил друг проблем и просто малшанс в развитието.

# 293
  • Sofia
За вит Д отговарят ендокринолозите. За Б12 - хематолозите. Е, може и някой хематолог да предпише някаква доза за вит Д, както и ЛЛ, но по принцип с това се занимават най-вече ендокринолозите.

Аз бях с вит Д 12. Ендокринолог ми предписа 5000 ед. Взех капсули от 5000ед на Natural Factors. За три месеца го вдигнах на 60. Имай предвид и този вариант. Аз съм доволна от марката.

# 294
Според мен най-добре се усвоява Д +К на бетър Ю спрей. Бяха ми предписали 6000 единици на ден. Така от сериозен дефицит влезе в норма за 2 медеца. Пак с ниски стойности, но продължавам приема.

Хормоните са топ!

АА, Brin - много благодаря! Извинявам се за глупавия въпрос, но с какъв лекар трябва да обсъдя въпросните витамини? Ендокринолог? Хематолог? ЛЛ? Личната е супер мила жена, обаче не знам доколко ще може да ми бъде полезна.. Признавам, че досега не съм пускала изследвания за витамини /очевидна грешка/ и съответно не ми се е налагало да коментирам стойности с лекар.

# 295
  • Замък сред облаците
Тя май него е поръчала, спомена червения.

Брин, не е да не съм съгласна с теб, но на мен хематоложката по ми обърна внимание на вит Д от ендокринолога.

# 296
  • Sofia
Тя май него е поръчала, спомена червения.

Брин, не е да не съм съгласна с теб, но на мен хематоложката по ми обърна внимание на вит Д от ендокринолога.
Да, не споря. Много зависи от хематолога (доколко е инвестиран и наясно).
Просто споделям, че когато се озовах с дефицит на вит Д и ниски стойности на Б12 разпитвах лекари наред към какъв специалист трябва да се обърна за тези витамини и това беше отговорът,  който получих.

И аз бях попаднала на една не много читава ендокриноложка, която ми предписа съвсем друга форма на вит Д ( а не холекалциферол)! Така че трябва да се внимава.

# 297
На мен витамин Д и имунолог ми беше изписал веднага след като видя изследванията, ендокринологът после го потвърди, та зависи на колко заинтересован лекар си попаднала. Не знам защо се е налагало да разпитваш лекари, че правилният да ти го назначи като всеки от тях вероятно е можел да го направи без да те препраща на еднокринолог специално.

# 298
  • Sofia
Например ЛЛ и АГ не се наеха да ми предпишат доза вит Д. АГ само ми каза, че вит Д е важно. Никой не ме е препращал специално. Просто по време на други прегледи, питах лекарите кой се занимава с тези дефицити и те ме насочваха.

А тази ендокриноложка, която споменах, ми изписа вит Д алфакалцидол (което се изписва при разни здравословни проблеми като понижена бъбречна функция, остеопороза и др) вместо холекалциферол! Само защото съм била с дефицит и така по-бързо съм щяла да наваксам. Другият ендокринолог се хвана за главата и каза, че това може да ми навреди вместо да помогне и ми предписа холекалциферол.

Така, че не всеки може адекватно да предпише вит Д : ако не са достатъчно компетентни могат да изпишат грешна форма или при дефицит да изпишат неефикасна доза като прием от 1000ед примерно.
Затова писах, че трябва да се внимава.

# 299
Здравейте. Във вторник чхг беше 233, днес нищо не се вижда. Нито в матката, нито уж в тръбите с ехограф. Казаха ми да пусна чхг вторник и сряда на преглед. Дали може да р извънматочна...

Общи условия

Активация на акаунт