Некоректен работодател. Как да се измъкна?

• 8 379
  • 249
  •   1
Отговори
# 90
Товарят ме със задължения, които не са ми в дл. характеристика. Това достатъчно ли е? И умения нямам за това, което искат и нужното образование(нито пък желание за тези пари) . Просто не им се плаща и са решили да минат тънко каро карат обикновен работник да им върши по-специализирана работа. Като ми се казва обаче че такива ми били задълженията и подобни. Един вид да съм заместника за уикенда, като това не ми е работа. Така са си го измислили те.

Това би могло да се определи като неетично, но не е незаконно, освен ако някъде из нормативната уредба не се изисква специфична квалификация за тази работа.

Както и други са ти писали, можеш да откажеш тези дейности - така те сами бързо ще те освободят, което всъщност искаш.

# 91
А защо приемаш да вършиш неща, за които не си обучена и не влизат в длъжностната ти характеристика?
И аз това питам. И тя не знае.

# 92
  • София
Ужас. Прочетох и другата тема. Защо и се връзвате?

# 93
А защо приемаш да вършиш неща, за които не си обучена и не влизат в длъжностната ти характеристика?
Спри се малко да се заяждаш и да изливаш комплекси.
Няма заяждане, няма комплекси.
Ти си агресивната и мрънкащата.

# 94
Годишен финансов отчет.

Рядко реагирам така, но и аз се сетих баж за онази тема, не беше анонимна, а с автор Elein89 или подобно. И псевдоним и писания звучат толкова близко, та и аз като вас - тя е Smirk Разбирам я, ако не може да се отстоява мълчи и навежда глава на всичко. После хем беснее, хем страх да предприеме нещо - трупа още повече фрустрация от "прецакването". Затова иска да ги прецака за компенсация. Но не може да асимилира това, което пишете и да насочи енергията си по-смислено... Няма смисъл да се хабите /не мога да повярвам, че аз го пиша:grinn:/.

# 95
Спри се малко да се заяждаш и да изливаш комплекси.
Предвид демонстрираното професионално и интелектуално ниво, не си точно за групата за работа. Това не е заяждане, а констатация. Може да пропуснеш третата, а дали не беше и четвърта, тема за това как да прее*еш другарчето.

# 96
Аз ще ти дам друг съвет - иди в инспекцията по труда и при адвокат. Може да ти обяснят някои неща. Не знам на каква възраст си и какъв трудов стаж имаш, но ще ти кажа едно нещо - в повечето случай Бг работодателите си прецакват служителите, стани си сама шеф за да не те цакат с парите и почивните дни. В повечето неща в живота се съобразяваш с много неща, като почваш нова работа си преценяваш приоритетните и ако ти харесват условията тогава започваш. Един разговор с началника/шефа/човешки ресурси би спомогнало да оправите недоразуменията, кажи си какво искаш, ако не ти го дават - напускаш. Много лесно и просто е, а ти си усложняваш живота с това кое е често и законно, много неща не са честни и законни, но се правят и ще продължават да се правят. Работила съм при шестима български работодатели и при всичките е имало нещо за което да не са били коректни спрямо мен. Последните - известна българска верига ресторанти - не ми изплатиха обещетението за неизползван отпуск като ме въртяха с някакви лъжи - е, познай какво стана, след като ги изчаках три месеца (голяма грешка от моя страна, но нали съм добър човек), подадох жалба в инспекцията. Две седмици по-късно получих превода с обещетението. Ако знаеш, че си правя и има за какво да се бориш - опитай. Ако няма как да го докажеш и не се разбереш с добра дума- просто си тръгни. Научи се, живота е сурав и к*рав...

# 97

Предвид демонстрираното професионално и интелектуално ниво, не си точно за групата за работа. Това не е заяждане, а констатация. Може да пропуснеш третата, а дали не беше и четвърта, тема за това как да прее*еш другарчето.

Как бе Нарци, тя в предишната тема май беше писала как била по-образована и от нас и имала повече от едно висше. Grinning

Така е Елвира. Ако има нарушения, да си търси правата.
А тя вече втора тема за едно и също нещо на  което и е отговорено в предишната.
За съжаление много хора има такива. Не признават, че имат задължения, но ламтят за права.
Но се питам нещо. Щом още не е отишла в ИТ, май тя осъзнава, че няма нарушения и си излива тук яда върху нас.
Хора,  които нищо не са и направили.

# 98
Човек, за когото е проблем да работи през уикендите, след като информирано започва работа на график - такъв не просперира, ако сам си е шеф.

Иначе основната драма на авторката е, че има два месеца предизвестие, а тя хем не иска да го работи, хем не иска да плаща неустойка за неспазено предизвестие. И търси всякакви варианти да излъже, но удря на камък. Още в другата тема някой го писа - чула, че в България се дават болнични на кило и се дават хиляди левове необложена 'заплата', и си направила сметката с тези данни, а те всъщност не са изобщо верни. Сега всички други са виновни и некоректни, но не и тя.

# 99
А от миналата тема два месеца минаха.
Колкото и е прословутото предизвестие Joy

# 100
Никакво обучение няма.Длъжен си да правиш каквото те искат.
И какво става, ако не го направиш?

# 101

Както и други са ти писали, можеш да откажеш тези дейности - така те сами бързо ще те освободят, което всъщност искаш.
Това щях да пиша одеве.
Изчита си хубаво тая длъжностна х-ка.
Почва да прави нещата описани в нея.
Отказва да прави други работи.
Те не могат да я накарат, не могат и да я уволнят дори.
А иначе самите си задължения  по таз прочута дл. х-ка може да ги прави много бавно.
Накрая те може и да и предложат да се разделят набързо.

# 102

Гулаг

# 103
Добре де, каква в всъщност работата ти и какво е това допълнително задължение, за което нямаш необходимата квалификация? Малко ме съмнява да са точно така нещата, този работодател трябва да е луд да си рискува печалбата като кара някой да върши нещо, за което няма знанията и уменията. Освен това казваш, че и обучение нямало, а работата някак си се върши. Явно щом без специално образование и обучение пак се получават нещата, значи няма да е толкова специализирана тази задача.

Дори и от ИТ да постановят, че наистина е незаконно да я вършиш тази задача, понеже не ти влиза в длъжностната характеристика, най-доброто, на което можеш да се надяваш, е да спрат да те караш да я изпълняваш ти. Никой няма да  постанови, че това е причина за незабавно прекратяване на трудовия договор.

Обърни внимание и на историята на Елвира. И тя след жалба си е получила обезщетението за отпуската. Но никой не ѝ е казал, че е освободена от задълженията по трудовия си договор и може да си тръгне веднага ако иска.

# 104
Дисциплинарно уволнение например. По учебник.
Когато кандидатстваме се кълнем, че можем да сваляме звезди от небето и да ловим снежинки с голи ръце. А после се оказва, че гроздето е кисело и не всичко което хвърчи се яде.

Общи условия

Активация на акаунт