Нашите кухни - тема 97

• 42 193
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • София
😂 😂 😂 Не ме карай да си снимам миялната с нещата от вчера следобяд до сутринта... Ми пълна е, минаха едни приятели на кафе, пихме по едно +безалкохолно, после с мм по една салата и една бира/ракия вечерта, сутринта кафе и закуска - макарони, и каквото там междувременно вода, сок, нещо, ми ей толкова и трябва да миялна 60,за да е пълна, детето и котката не са с нас...

# 646
Съвсем съзнателно спрях описанията на това, което готвя и ползвам като съдове, за да не се превръща темата в готварска. Споделих моето лично мнение, не го натрапвам на никого. Нали това е демокрацията, да има различни мнения. И да има толерантност (търпимост на български) - да се отнасяме с уважение към мненията на другите, дори когато противоречат на нашите.

# 647
  • София
Друго имах предвид, че и аз преди миялната си мислех, че трудно ще я пълня четейки за какъв брой комплекти са и тн, и че аз толкова съдове и прибори нямам.... Действителността се оказа друга.
Освен това реално ми падна потреблението на вода и ток(защото сме с бойлери)... И кожата на ръцете ми спря да страда, както преди с верото... 🤷‍♀️
Както и да е.
В крайна сметка като с всичко друго може човек само да си сподели липния опит и толкова, всеки си ползва нещата както и колкото иска.

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 16:53 от Angel_Dust

# 648
Съдомиялната ми е най-любим уред. Пестелива - пести от вода, ток и разширени вени. Най-много пести време. Не е истина колко.
Моята е 45 см. и хаби 9 л. на цикъл, ако мия сама толкова не ми стигат за нищо, а уж внимавам. Събира тавите от печката. Вече нямам съдове, които да не могат да се мият в миялната.

# 649
  • ...живея на последния етаж...
Същото е като с пералнята, ама малко хора правят аналогия. Имаш пералня - пере, нямаш пералня - переш на ръка.

# 650
Съдомиялната ми е най-любим уред. Пестелива - пести от вода, ток и разширени вени. Най-много пести време. Не е истина колко.
Моята е 45 см. и хаби 9 л. на цикъл, ако мия сама толкова не ми стигат за нищо, а уж внимавам. Събира тавите от печката. Вече нямам съдове, които да не могат да се мият в миялната.
И аз да вметна, че пести кръст, гръб и ръце наравно с време, както и намалява времето на престой в кухнята, което може да отиде за игра с децата, търкаляне по дивана с любимия или с книга - кому как... - всичките са неостойностими в пари, направо безценни. Практически при нормално готвене времето за миене на съдовете често  е повече от времето за приготвяне на храна.
По-младите може и да не оценяват още времето по този начин, но на моята възраст то е огромен капитал.

# 651
papi, кажи каква е твоята. Аз съм отделила място за 45см-ова, най-голяма мъка ми е тавата на фурната.

Точно по-младите с малки деца и един тон допълнителна домашна работа покрай тях оценяват мисля. И аз в този кюп нямам търпение да проимам такъв уред.

# 652
papi, кажи каква е твоята. Аз съм отделила място за 45см-ова, най-голяма мъка ми е тавата на фурната.

Точно по-младите с малки деца и един тон допълнителна домашна работа покрай тях оценяват мисля. И аз в този кюп нямам търпение да проимам такъв уред.
45-см събира голямата тава на фурната, но заедно с нея не могат в същата кошница да се сложат повече високи чинии от основно и подобни. Могат някои дребни неща да се съберат обаче. Слагам я под наклон, така че да не опира в перките и се мие добре, няма проблем.

# 653
Под наклон я слагам и аз, около нея нареждам високи чинии, до средата под нея купи или буркани, много нещо събира. Бош е моята. Скоро на почивка ползвахме някаква странна марка и изобщо не миеше. Струва си миялната да е по-качествена, защото се срастваш с нея и е важно да не й обръщаш внимание, това значи че работи и мие перфектно.
Има миялни с автоматично отваряне на вратата след цикъл за пестене на енергия за сушенето. Нашата не е такава, защото плота е по-висок и над нея и пералнята сме сложили чекмеджета, боях се да не замине чекмеджето от парата.

# 654
  • София

Не е проблем.
В старата 45 см махах горната кошница, когато миех тавата, в сегашната - с три кошници, местя средната на най-горно положение без да я вадя.

Може да се каже, че сме 4ма, напълно ни стига е 45 см.
Стандартно пускаме 2 бр./ден - едната е с нещата от през деня - младежите творят, 2рата  от приготвянето на вечерята и съдовете.
Когато лятото сме били само двама или един, на 2 дни пусках. Важното в случая е да не с затваря когато има неизмити съдове.
Нямам сушилник, мия на ръка само, ако нещо ми трябва за употреба веднага.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 21:29 от Desem

# 655
Здравейте, включвам се с един вероятно обсъждан въпрос. В момента имаме бяла гранитна мивка, която почиствам основно с доместос, за да стане бяла бяла. Искам да закупя черна за ново жилище в София. Може ли хората с черни мивки да споделят как ги почистват? Водата не трябва да е варовита, че да стават бели(надявам се поне), но виждат ли се следи и може ли отново да се ползват препарати с белина? Благодаря!

# 656
Аз имам черна мивка и изобщо няма следи от варовик нито по нея, нито по черния смесител. По-скоро повече личат разни дребни боклучета, трохи и други такива. Водата е варовита, защото черният сушилник за чинии, често побелява.
Не съм използвала препарати с белина, не ми се е налагало. Често я мия с обезмаслител, а с препарат за варовик я минавам покрай черния сушилник, понеже го накисвам яко и да не отива пулирапида зян, после с него втора употреба минавам и мивката😆

# 657
Доместос може - намазваш/изтъркваш за 5 минутки и изплакваш добре. Той не е толкова силен и за малко време не разваля нищо. Но разните неща за отпушване на канали, или чиста сода каустик, не бива.

# 658
И ние сме с черна (графит де). Водата не е варовита. Никога не съм я мила с друго освен с гъбата и препарата за чинии. Всички казват "Ау, лошо, черна мивка, всичко личи". Май са прави. Но какво да се прави, беше актуално към него момент.

Виж на черния смесител в банята му се случиха разни неща. Някак ъглите, ръбчетата му сякаш не знам като че са обелени, сякаш е паднало покритието.

Към днешна дата съжалявам, че не сложих друг плот с метална мивка, вградена под него, а не така отгоре. Ама то май изисква друг тип плот, не тези обикновените.

# 659
Момичета, пак имам нужда от вашия съвет. Както вече споделих, правим основен ремонт на апартамента и дойде време за нова кухня. Пускала съм визуализациите от проекта тук. Плота е дърво, но се притеснявам каква ще е поддръжката. Може ли да споделите от какъв тип термоплот имитиращ дърво сте доволни и каква е поддръжката му?

И още нещо, имаме шкаф горен върху мивката, предвиден за отцедник, дали си заслужва? Аз също обичам празен плот, ще имам съдомиална която я експлоатирам на макс, но въпроса за “нещо малко” за миене остава. Чудя се дали да правим този отцедник

Общи условия

Активация на акаунт