Нашите кухни - тема 97

• 42 182
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Ние като изцапаме нещо и го слагаме в машината, когато се напълни достатъчно - пускам. Ако подмивам всяко нещо своевременно няма да имам какво да пускам в машината 😂 което за мен би я обезсмислило.

# 631
Всичко слагам в миялната, дори когато бяхме само двама, пак си пусках по една на ден. Чаши от кафе, вода, съдовете от закуска, обяд, вечеря, съдове, в които е приготвена храна, кани, бутилки... И те се събират. Какъв е смисълът от миялна, ако ще миеш чиниите след всяко хранене?

# 632
А къде си държите мръсните прибори и чинии в такъв случай?
Никъде. Мия на ръка, когато са малко. Когато след хранене са повече пускам машината.
Мръсни не редя и да чакам да се съберат, защото забравям дали да измити. ММ има навика когато му трябва прибор да бърка в миялната и да вади от там. Поради което неизмито не оставям на изчакване.
Но при друг начин на живот може да се диференцира - гора чисто, долу - чакащи за миене.
Това наистина е най -скъпият сушилник за чинии “съдомиялна” за който някога съм чувала 😉прилича ми на най-скъпите пантофи ,които дъщеря ми носи в къщи (чисто нови маратонки -да не си ги цапала навън) та така и вие машина за мръсни съдове сте я превърнали в сушилник за чисти 😉Но това е личен избор на всяко домакинство все пак.Майка ми има съдомиялна купена от мен и тате от 9години ,но откри че може да я ползва последните 2 години.Те са двамата в къщи и уж нямала какво да мие.Убедих я да сложи една кофа под мивката и да събира в нея водата от измитете 2 вилички ,2 чаши ,…..за 1 ден и да премерим колко вода хаби и колко ток за бойлера.В пъти повече от цикъла на 1 съдомиялна.Много по чисти са съдовете,икономията е налице и не я болят гърба и ръцете.

# 633
Не ме познавате, не знаете какви са ми кухненските навици, не знаете колко и какво готвя, не знаете колко струва моя "сушилник" и съизмерен с дохода ми дали наистина е скъп. Така, че не е хубаво да персонализирате констатациите си.
Напр. никога няма да оставя две чаши от кафе да преседяват полуизмити (и/или засъхнали) в очакване да оползотворя вложението в съдомиялна.
Пък в тия жеги го намирам за нездравословно дори.
Вие си ползвайте уредите активно, със здраве и съобразно потребностите!

# 634
Аз от доста време нямам такъв отцедник нито на плота, нито в шкафа и доста място ми се освободи. Рядко мия на ръка, но като ми се наложи без отцедник свикнах след измиването да подсушавам бързичко и прибирам. Но има доста интересни и компактни предложения вече. Щом не миете много,мисля,че нямате нужда от отцедник на два реда за 4 чинии и 2 чаши. Намерих нещо като кутия и в него ги нареждате,но малко ми изглежда трудно почистването,въпреки,че има чучурче и ще се оттича водата. Може би вътре под чиниите някакво микрофибърно парцалче да сложите и то да си попива. Има и някакви сгъваеми варианти.

# 635
Не ме познавате, не знаете какви са ми кухненските навици, не знаете колко и какво готвя, не знаете колко струва моя "сушилник" и съизмерен с дохода ми дали наистина е скъп. Така, че не е хубаво да персонализирате констатациите си.
Напр. никога няма да оставя две чаши от кафе да преседяват полуизмити (и/или засъхнали) в очакване да оползотворя вложението в съдомиялна.
Пък в тия жеги го намирам за нездравословно дори.
Вие си ползвайте уредите активно, със здраве и съобразно потребностите!
Не исках да ви засегна с мнението си и моля да ме извините 🌺 ако ви е обидило ! Наистина е персонално ,просто не разбрах за какво сте си купили съдомиялна .Това обаче въобще не ми влиза в работата ,така че ме извинете още един път🍀

# 636
✌️ мир 😀

# 637
Аз при първата СМ си купих подложка от този тип, но бяла:
https://meritbg.com/sushilnici-za-kuhnya/sushilnici-luks/sushiln … ve-mini-siv-umbra
След месец-два ползване за някои чаши за кафе и чинии за десерт, които не стават за съдомиялна, просто я прибрах (тя и не стоеше постоянно извадена, а само за конкретните съдове и някои прибори) и сега си стои в най-горния шкаф - за 2-3 неща не си струва да заема и място, просто ги измивам, избърсвам и прибирам. Всичко останало - в СМ, то не са само чинии, чаши и прибори, даже това е най-малката част от съдовете, а най-вече от приготвянето на храната излизат много съдове - тави, тенджери, касероли, тигани, купи, съдове от миксер, чопър и т.н. - чет нямат.
Не мисля, че е удачно в машината да се държат едновременно (независимо в коя кошница) чисти и мръсни съдове - ако се случи, ще трябва да мия пак всички заедно, ама не ми се е случвало. Съдовете и не стоят в машината до следващо ползване, така че никой не вади от нея чаша или чиния, за да ползва и да се обърка с мръсните. То няма и как да стоят - все нещо се прави в кухнята и машината трябва да е свободна за новите съдове.

# 638
Ами ето - пак си зависи от домакинските навици.

то не са само чинии, чаши и прибори, даже това е най-малката част от съдовете, а най-вече от приготвянето на храната излизат много съдове - тави, тенджери, касероли, тигани, купи, съдове от миксер, чопър и т.н. - чет нямат.

Ако ходиш на работа и излизаш сутрин и се прибираш вечер, при мен се събира чаша за кафе, 1 чиния за сандвич, и за вечеря 1-2 чинии и 1 за салата. Готвене за вечеря - обикновено за 2 пъти ядене, така че през работната седмица имам максимум 2 готвения. За петия ден - нещо готово, замразена пица (която пека на алуминиево фолио, за да не мия тава), готова скара, която само се притопля в МВ. Събота-неделя имам повече готвене, тогава се събират повече съдове. Миксер, чопър и повече такива неща - само по празници. За втория ден от едно ядене, си стои сготвеното в тенджера-тава в хладилника, не пренасям в по-малки кутии/купи, точно за да си спестя допълнителни неща за миене.

За мен не е неприемливо да имам малък сушилник на плота, за миялна все още само си мечтая. Най-вече за тенджери-тигани, когато готвя. Разбирам, че много хора не искат да имат нищо по кухненския плот, ето че и за тях има решения (в шкаф над или под плота).

# 639
Готвя почти всеки ден (понякога от предния ден си сварявам месо или друго си подготвям, за да съм по-бърза за вечеря) и винаги пресипвам храната в кутии, ако остане - така не заема много място в хладилника (то и толкова малко храна остава - количество от типа "ако не остане, няма да стигне"), хем не ми се иска някак да стои в тенджерата. По изключение, ако са ми останали 2-3 черпака супа например, може да остане в малка тенджерка, защото ще я затопля наведнъж после, но друго - не.  
Така всеки ден има съдове от готвене за миене и миялната не бездейства. Почивните дни са още повече. Днес например имам 3 тенджери с различна големина само от разни странични работи, не толкова от основно готвене (то не изискваше тенджера, ама от него си излезе голяма тава) - една малка от сутринта за гречка, в една варих мляко и в една - царевица (обожавам царевица и всяка събота на пазара първо това си купувам). Аха да не ми стигне мястото в машината на обяд.
П.П. Когато съм сама и работя кажи речи денонощно, минавам почти само на чаши и чинийки за кафе и пепелници. В една друга тема се оплаквах от себе си. Но това се случва рядко. И пак ги мия в СМ, нищо - на ръка.

# 640
Ето един вариант за дребни неща, които да се измият на ръка и да се прибере след това
https://www.temu.com/bg-en/1pc-over-sink-roll-up-dish-drying-rac … ssn_id=tgpgmyrxl3
И плодове и зеленчуци могат да се мият и оставят отгоре.

# 641
Ето един вариант за дребни неща, които да се измият на ръка и да се прибере след това
И плодове и зеленчуци могат да се мият и оставят отгоре.
За двойна или по-голяма мивка това може да дойде много удобно. В други случаи -  по-скоро късно вечер, когато си сигурен, че няма да ти трябва мивката известно време, че да не се наложи да местиш съдове преждевременно.
Мандаринке, пожелавам ти да намериш място за мечтаната ти СМ, ще се родиш още веднъж Simple Smile
Моята градска кухня също е много малка и години наред смятах, че просто нямам място за нея, но когато силно я пожелах Simple Smile, се намери - лиших се от почти единствения на реда долен шкаф (въпреки, че съм ниска и горните шкафове не ги обичам), та сложих 45 см - дори и такава, върши прекрасна работа и нито за миг не съм съжалила за шкафа. В селската къща е 60 см, но там имам повече място. Ама и да нямах, щях да го създам.

# 642
О да, за моята кухня искам/трябва да може да се събере 60 см. съдомиялна, на по 60 и 30 ги смятам шкафовете. Най-вероятно ще имам и малък сушилник на плота, защото за дребни неща не виждам смисъл да ги събирам половин или цяла седмица. Лично предпочитание.   
Иначе за едно малко жилище под наем питах за малка мивка с 45 см. съдомиялна за 100 см. шкаф, за наематели на малко жилище по-голяма не е нужна. Пък ако някой ден се върна в това малко жилище, няма да се налага да правя пак ремонт на кухнята.

# 643
  • София
😂 😂 😂 Имаш странната представа, че една съдомиялна е като пещерата на Аладин и побира тонове посуда... Ще си я пълниш без проблеми 👍
А за наемателите, всъщност не зависи от размера жилище, а от броя жители.
И аз пак предпочитам да пусна миялна, дори и да е останало празно място за 5чинии и 3чаши, от колкото да измия на ръка мръсната й част. И ток и вода ще спестя и време и ще направя услуга на кожата на ръцете си.

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 10:48 от Angel_Dust

# 644
В малко жилище се предполага, че няма да живеят 1-2-3 поколения. 1-2 души максимум, предполага се да са млади хора, които не готвят засукани манджи и 3-степенно меню за всяко ядене. А най-важното е, че нямам място за 60 см. съдомиялна, без кардинална промяна на ВиК частта. Не случайно болднах "кардинална". Не става дума да се измести инсталацията на 1-2 метра.

За моята кухня искам 60 см., защото по празници, дори да е 1-2 пъти в годината, ползвам една голяма правоъгълна тава, която едвам се побира по дължина във фурната. В мивката я въртя на различните страни да се размекне загорялото. И искам да мога да побирам 2-3-4 тави, кръгли предимно, но и тази правоъгълната. Реално тук имам и място за 60 см. - 180 см. на едната стена и 100 см. на другата, между тях е външен ъгъл, в който ще е шкаф 60 см. Точно там по план ще ми е съдомиялната.

С максимума на моите "рисувателно-чертожни" възможности  е това

Скрит текст:

Аз не виждам смисъл да пускам съдомиялна за 3 чинии, 3 вилици, 1 чаша за кафе и 1-2 малки лъжички. Но това си е мое лично виждане, не задължавам и не убеждавам никого.

Общи условия

Активация на акаунт