според мен 10 дена преди да започнете работа трябва да подадете писмено заявление, че възнамерявате да почнете работа. Защо са назначили човек, когато сте се водили все още в болничен? Заместник би трябвало да назначат, чак когато сте в майчинство от дена на раждане на детето.
Според мен може да си ползвате натрупания неизползван платен отпуск, питайте инспекция по труда и ной. И ако не сте ползвали неплатения от първото дете (до навършването на 8 год. възраст) може да ползвате нея.
При вашият случай друг неплатен няма как да ползвате. Вижте в закона за държавния служител за отпуски и болнични.
Всичко добро!
Преди три дни за жалост преживях мисед аборт в 14г.с, след който от днес започва 14-дневният ми болничен. Преди аборта също бях болнични, заради "заплашващ аборт"... Имам още едно детенце, което навърши 2 годинки преди два месеца. Работя на държавна позиция и имам натрупан платен отпуск за тази година, който се притеснявам, че директорът няма да разреши да използвам, защото на мое място има заместник, тъй като веднага, след като забременях поради мед. причини, излязох в болнични след изтичането на първото майчинство и трябваше да наемат човек. Имат ли право да не ми разрешат да си използвам платения годишен отпуск и да ме принудят да използвам неплатен? На този етап не ми е опция да се връщам на работа, понеже ще продължим с опитите за бебе при първа възможност и не смятам за коректно да се върна за няколко месеца и след това пак да ги поставям в трдна позиция и търсене на нов заместник. Отделно детето ходи на ясла за по 3-4 дни и се разболява, а аз го гледам, тоест не върви и да излизам болнични всяка седмица и пак да отсъствам...Първоначалната идея беше да си пусна директно неплатен отпуск за отглеждане на дете до осем годишна възраст, докато забременея отново, но имайки предвид, че имам натрупан платен отпуск от два месеца ми се искаше да се възползвам първо от него. Има ли и други, които работят на държавна позиция и са били в сходна ситуация? Има ли някъде забрана да си ползвам платения отпуск, защото от работодателя ми разбрах, че щом има заместник на мое място, значи няма как да си пусна аз платен отпуск. Благодаря предварително, че ме изчетохте!
Благодаря за бързия отговор. Назначили са човек, защото очакваха да не се връщам следващите две години, никой не е предполагал, че ще завърша с мисед. Притеснявам се от отказ на молбата за платен отпуск, в крайна сметка, ако ми откажат ще се наложи да използвам този за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.